Dosa Tanpa Henti Di Facebook

Facebook satu permainan dari Israel untuk umat Islam. Adakah kita sedar semua tu?

Terutamanya bagi perempuan islam yang ada profile facebook dan suka upload gambar-gambar dorang yang “cute” tu ke facebook untuk ditonton dan dilihat oleh kawan2 di facebook.

Tahukah anda setiap kali lelaki yang menonton gambar anda tu, anda akan mendapat dosa?

Memang betul anda bertudung, pakai baju, pakai seluar. Pakai tudung tapi nampak bentuk payu dara jadi kira mendedahkan aurat tu. Contohnya tudung ekin. Anda ingat lelaki yang tengok gambar anda tak ghairah dan sekadar tengok sahaja bentuk payudara anda tu? Atau anda suka mendedahkan asset anda yang anda rasa besar dan cantik tu untuk tatapan para lelaki dan suka bila lelaki memuji anda?

Memang tak dapat disangkal lagi lelaki ada nafsu bila melihat wanita yang menampak bentuk tubuhnya walaupun wanita tersebut memakai tudung dan baju kurung. Tentu mata anda fokus di bahagian tetek payudara perempuan tersebut, tak tahulah sama anda nak tahu saiz atau bentuk. Bila diberitahu berdosa tengok aurat perempuan, anda bagi alasan “sape suruh perempuan tu upload dekat facebook?”.

Dan bila anda ghairah melihat gambar perempuan yang sekelas dengan anda atau kawan baik anda, anda segera save gambar tersebut untuk tatapan lain kali. Dan setiap kali anda melihat balik gambar tersebut, wanita itu akan mendapat 2 kali dosa dan anda mendapat 1 kali dosa. Dan jika anda sebarkan pula kepada kawan-kawan anda. Wanita tersebut terus mendapat dosa selagi orang melihat gambarnya walaupun ketika dia sedang tidur.

Sayang sekali perempuan-perempuan cantik di luar sana tak mengerti. Mereka suka bila lelaki komen “cantiknya”, “wah comelnya”, “cantik body” dan mereka lagilah menambah koleksi gambar mereka di facebook. Mereka suka dipuji padahal lelaki tersebut memuji payudara, bentuk tubuhnya bukan kecantikan wajahnya. Anda ada wajah yang cantik,comel jadi kenapa dedahkan pada orang lain? simpan je la untuk bakal suami nanti.

Anda amik gambar dalam posing yang seksi juga mampu menghairah lelaki yang melihatnya. Dengan lentuk badan anda yang cantik pasti lelaki tersebut datang lagi untuk melihatnya. Tubuh anda cantik?payudara anda mantap? body anda slim? Dan anda nak bagitahu semua lelaki yang anda tu menarik dengan mendedahkan aurat anda? Silakan terus buat dosa di facebook.

Baju ketat, seluar jeans ketat, bertudung tak tutup bahagian dada.. menutup aurat ke macam tu? Belambak gambar perempuan islam yang letak gambar macam ni di facebook mereka. Bagi mereka, mereka sangka menutup aurat sebab tak ada bahagian terdedah walaupun nampak jelas bentuk punggung, bentuk payudara dan susuk tubuh mereka. Mungkin mereka nak gambar mereka dijadikan modal untuk lelaki melancap/masturbasi.

Fikir-fikirkanlah. Jangan terperangkap dengan permainan Israel ni, facebook adalah kilang dosa untuk umat Islam.

Sekarang untuk perempuan, sila ke bahagian album anda dan set privacy kepada private dan untuk anda sahaja.

Untuk lelaki pula, kurangkan melihat gambar wanita yang mendedahkan aurat dan jangan pula anda create profile baru dan menyamar jadi perempuan untuk melihat album perempuan tersebut.

Tonton video di bawah untuk memahaminya lagi.

Post ini telah dibaca sebanyak 9555

8 Comments

  1. bukan facebook je, myspace, twitter, blog. semua boleh buat dosa kalau kita salah guna.
    betul tak?
    cawan pun boleh jadi haram kalau kita salah guna.
    example, kita letyak arak dalam cawan tu. jadi haram kn?
    macam tulah dgn komputer

  2. hahaha!
    bodoh punyo tino~!
    beh bek xyah pakai tudung ~
    bro,”facebook adalah kilang dosa untuk umat Islam.”
    itu aku suke!
    boyfriend aku pun ckp cmtu.
    FACEBOOK MAINAN YAHUDI!NAK PORAK PERANDAKAN ISLAM.nauzubillah,umat islam yang masih x nmpak oi~
    nk tegur,ckp kite tak up to date pulak.
    bla3.._<

  3. dah ade ke pukul sebab fb,kes kutuk agame dlm fb,kes fitnah org dlm fb,kes bunuh sbb fb pun ade…what to do to the weak and poor malaysians who most of ’em (not to say all), but most of ’em….that still ain’t aware of the situations we’re got into together.

  4. Tau ckp jak wat pa…lihat diri sendiri 2…baik sgt ka…dunia zaman skrng udah lama hancur….semua manusia sama jak…tak kira agama…so pikir2 lah diri sendir 2 jgn mau mgata2 org,mghakimi org….biar jak…dosa dia…klau niat mau sedarkn org…lebih baik g tolg org susah d tepi jalan 2…lbh besar pahala….kan…buang masa mau sedar2kn org…org cuma ckp kat u…u dah lapok la,ketngalan zaman….dlm seribu…hanya sepuluh jak yg setuju gan u…so…pikir2 lah…cilap2 hari bulan org dah ckp u dah gila…bru kluar diri hutan ka???

    • Patrick,
      dunie sekarang sudah lama hancur? owh..jadi marilah kita menghancurkan lagi? dan marilah kita same2 tgolong dlm antare org2 yg mnghncurkn tu? mcm tu? niat kita bkn utk sedarkan org..niat kita untuk mengingatkan..agama sptutnye ssuatu yang universal, flexible dgn keadaan smase merangkumi sgale aspek, tmsuk la aspek emosi..sbg guideline mnusie..dlm agame Islam tutamenye, our prophet Muhammad S.A.W., di utus kn utk mnjadi guidline n contoh ikutan..mcm mne cara hidup masyrakat Jahiliyyah itu perlu di ubah..kalo Nabi Muhammad juz “bia lah dosa dorg”..bleh b’ubah ke masyrakat Jahiliyyah mse tu? anak2 perempuan ditanam hidup2 sbb dkatekn pnce jatuhnye mruah satu keluarge..nape jatuh maruah plak? sbb pde mse tu wanita2 hnye djadikn sbg alat hiburan..like sex object, hambe etc..so, dtgnye agame mngubah cara masyarakat ktike itu..agama lah yang menaikkan martabat seorang wanita..n agamalah yang menjaga maruah sbuah keluarge..flexible? apabila seorang wanita menjaga auratnya, maruah diri terjaga, maruah keluarga pn terjage..dlm psan org dlu2 pn ade..anak dare jangan dipuji nnti tkut lupe diri..knape plak?? siapalah kite utk mpertikaikn..org yg mberi psanan lebih pngalaman bbnding kite..mcm sorg guru herba menasihati ank murid nye..”jgn mkn daun tu, beracun”..layak ke anak murid tu tnye kat guru dye..’KENAPA PLAK?’..kalo kita asyik pikirkn kate2 org..nk kate kite gle ke ape ke..smpai bile nk bjaye? kite x kn kmne..kalo da ade guideline, ade belief, so go on..trus la dgn fhaman agame tu..kita x de kuase utk mngubah..tp kite boleh berusaha utk mngubah..yg punye kuase hanya Tuhan..kalo nk bjaye dlm akademik, kne la rjin2 study, rjin2 bwat discussion, bwat rjukn etc..so? kalo juz ‘dunie da mmg hncur’….sikap ape tu? bkn mngate tp pringatan..utk diri sndiri jgk..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*