Pengalaman Temuduga SPA Separa Perubatan

Salam

Pagi ni 17 Oktober 2010, aku telah pergi ke Institut Perguruan Guru di Pengkalan Chepa Kelantan untuk menghadapi temuduga SPA untuk

1)latihan penolong pegawai perubatan
2)latihan penolong pegawai farmasi
3)latihan juruteknologi makmal perubatan

Pagi tu aku dengan segaknya bertai merah, berbaju kemeja Polo putih dan berseluar hitam dengan rambut tercacak macam duri bersiap sedia berjalan ke arah pendaftaran untuk menduduki peperiksaan. On the way pergi dewan tu, terserempaklah dengan bakal-bakal cikgu yang comel lote. Dorang semua nak ke kuliah, aku sempat melemparkan senyuman kepada beberapa orang kakak kat situ sebab senyuman satu sedekah.

Sampai je kat dewan peperiksaan tu, jam baru 7.50 pagi. Ah, awalnya..Aku terpaksa tunggu calon lain sampai, tak de la ramai sangat yang datang. Lepas tu terus register dengan membawa surat tawaran temuduga. Dalam jam 8.10 pagi, aku diarah masuk dewan. file yang ada sijil atau beg boleh dibawa masuk.

Tengok soalan, ades..227 soalan! semua tanya tentang minat. Masa 40 minit. Aku pun terus menjawab dengan laju dan lancar sebab soalan memang mudahla. Ni contoh soalan yang ditanya.

Pandai Membaiki alatan elektrik?
A. Ya    B. Tidak

Berminat jadi Doktor?
A. Ya    B. Tidak

Pandai Bermain alat muzik?
A. Ya    B. Tidak

Tidak dibenarkan menggunakan kalkulator. What the hell?? Bukan ada soalan matematik pun! cuma jawab ya atau tidak. Satu lagi tidak dibenarkan menconteng kertas soalan sebab dorang nak bagi dekat calon lain pula. Aku siap dalam masa 25 minit sahaja.

Lepas tu diberi rehat 30 minit sebelum temuduga. Peperiksaan Sahsiah dibatalkan sebab kesuntukan masa. Untung juga start lambat exam ni :). semua calon memang best gile la tak kena exam untuk sahsiah, cuma minat je. Aku terus ke bilik temuduga dan diberi nombor 5.

Kenapa nombor 5? dorang susun ikut susunan abjad nama korang. Kalau nama Abdul memang kena first la dan kalau nama Wan memang last sekali. haha! jadi kepada bakal ayah dan ibu kat luar sana, sila letak nama anak anda bermula dengan A agar dorang kena awal kalau temuduga atau apa-apa exam. Bila dorang kena awal, baru dorang tak nervous dan korang boleh balik awal.

Dalam sejam lebih tunggu, nama aku dipanggil. Memang nervous gila babeng. aku duk depan pintu tunggu dia panggil. Depan pintu memang mengucap dan ayat kursi jadi peneman untuk kurangkan nervous. Aku masuk bila nama aku dipanggil dan aku selambe je masuk dengan salam tapi  tanpa tutup pintu. haha! pegawai tu cakap “Sila tutup pintu, aku sepak kang” gurau je.

Lepas tu, masa nak duduk aku dengan sopan santunya bertanya “boleh saya duduk”. jawabnya “duduklah”. ikuti temuduga di bawah

Pegawai SPA 1- perkenalkan diri anda?
aku – aku bagitahu nama dan terus ke latar pendidikan

Pegawai SPA 1 – dalam 3 tawaran yang anda dapat, anda nak yang mana satu?
Aku – saya berminat dalam juruteknologi makmal perubatan

Pegawai SPA 1- boleh beritahu tugas?
Aku – blah…blah…blah (boleh jawab je)

Pegawai SPA 1- boleh beritahu risiko juruteknologi makmal perubatan?
Aku – blah..blah..blah (boleh jawab je)

Pegawai SPA 1- boleh beritahu kat mana juruteknologi makmal bekerja?
Aku – blah..blah..blah (boleh jawab je)

Pegawai SPA 1- boleh beritahu pakaian yang dipakai juruteknologi makmal?
Aku – serba putih, pakai mask dan pakai kot sampai aras lutut (aku mana pernah jumpa juruteknologi jadi aku hentam)

Pegawai SPA 2 – kalau saya bagi awak pegawai pembantu perubatan, awak terima?
Aku – terima je sebab bidang tetap sama iaitu perubatan

Pegawai SPA 2 – berapa kali dah awak buat kad pengenalan?
Aku – hehe, sorry kali kedua sebab kad pengenalan masuk mesin basuh jadi cip rosak

Pegawai SPA 2 – awak tahu pasal penyakit kencing tikus?
Aku – (aku memang tak tahu la kan jadi aku teringat dekat arwah din beramboi jadi aku cakap) penyakit yang kena dekat artis nama din beramboi tu kan?

Pegawai SPA 2- betul lah tu, saya nak tahu awak tahu ke tak pekembangan semasa je dan apa slogan KKM?
Aku – dengan lajunya menjawab kami sedia membantu

Pegawai SPA 2 – siapa menteri kesihatan?
Aku – disebabkan nervous aku jadi tak ingat. dalam seminit aku recall aku ingat! hehe jadi leh jawab

Pegawai SPA 2 – siapa timbalan menteri kesihatan?
Aku – Dato Rosnah Shirlin dan entah apa-apa lagi

Pegawai SPA 2 – kalau saya beri tugas pegawai pembantu perubatan apa tugasnya?
Aku – dengan selamba memberi jawapan sebab aku memang dah hafal.

Pegawai SPA 2 – di mana tempat kerja pembantu perubatan?
Aku – blah..blah…blah (boleh jawab)

Pegawai SPA 2 – apa pakaian pembantu pegawai perubatan dan apa bezanya dengan pembantu makmal perubatan?
Aku – memang aku agak kurang tepat jawapan tapi di guide oleh pegawai SPA 1

Pegawai SPA 2 – okey, kalau awak tak dapat SPA ni, awak nak buat apa?
Aku – saya akan sambung study

Pegawai SPA 2 – tell me about your best friend?
Aku – fuh, speakingla pulak..aku pun speakingla sampai abis

Pegawai SPA 2 – how you keep contact with your friend?
Aku – internet dan phone

Lepas tu aku diminta keluar dan aku tersenyum bila semua jawapan dapat jawab dengan lancar dan di kertas penilaian pun aku sempat intai semua bagus kecuali satu je sederhana. hehehe..

Post ini telah dibaca sebanyak 85517

182 thoughts on “Pengalaman Temuduga SPA Separa Perubatan

      1. joujieeyy....

        adakh Spa ni untuk studnt yg kurg cemerlang?? rmai org xpandg SPA nieh… better msauk u k spa nieh??

        Reply
        1. sj

          sebenarnya spa nie bkn utk student yg kurg cemerlang..spa nie utk student yg fikir mase depan..yela kalau blajar kat u pun abis blaja lom tentu ade keje..so better amik spa..dah abis blaja conform ade keje tetap..lg pun kebanyakkan student yg pandai ramai je amik spa..batch saya sendiri ade yg dpt 10A..dia amik spa gak..takmo dia masuk matrik or u..saya sndiri pun pilih spa sedgkn dpt twrn u utk course asasi undg2..

          sebenarnya bkn org tak pndg spa nie tp org tak tau kelebihan dia.. =)

          Reply
          1. joujieeyy...

            ouh…cmtu ke..huhu sy kata cmtu bila sy bace cmment2 kat blog pulut kuning… sume cam cerca j sape amik spa nie.. mmg laa sy dpt rsult spm baik bru nie..tp kata2 diowg ad cam ad realiti… ragu2 lak mane satu nk pg// yg pasti sy dah temudga untk MLT..

          2. sj

            sume org ade pandangan masing2 kan..mungkin itu pendapat mereka..tp yg paling penting sape2 yg terima tawaran daripada spa,tak perlu nak pening kepala fikir bila dah habis belajar mcm mane nak byr ptptn..setiap bulan dpt elaun..so,buat la pilihan yg bijak if dapat tawaran daripada spa nanti =)

      2. shima

        salam..sy stdent uitm part 2..so sy tlh bjya dlm tmdga spa dlm jwtn pembedahan pergigian…so ptut kh sy pergi pd msa yg sma sy nk jgk degree..gji jwtn 2 agk rndh..dlm dlema..

        Reply
  1. Cloud

    Terima kasih atas info ni tadi pergi interview dia suruh perkenal diri pastu terus anda minat kerja apa?
    kenapa? Kalau ni minat tak dan kami akan mempertimbangkan

    Reply
    1. khairilz Post author

      dop tahu la tau, tapi time saya temuduga memang rama hak dio tanya soalan samo belako..duk uitm kedah pun nak masuk SPA lagi?

      Reply
      1. ran-neechan

        salam,,errr…nak tny ni..sy dpat uitm,,klau dpat spa tu nti sy kluar uitm,,ok x??n brpe lm nak tggu result tmuduga tu…??

        Reply
        1. sj

          takde la..kalau ade rezeki ade la..sy dah further study pun time dpt twrn tue..even batch sy ramai bdk2 matrik,u yg still lg blaja tp keluar sebab dpt twrn spa.. =)

          Reply
          1. iena_miena

            ape pulak memandai.. dah 2 kali ok saya pergi interview spa tu. kwn sy, 2 org yg pergi for the very first time terus dpt. dorg x bagitau dorg tgh study tp dorg ckp dorg dlm form 6 sbb x dpt u or matrik. sorg lg pulak ckp dy smbung form 6 je sbb x boleh go on dgn matrik. sy pulak ckp sy tgh blaja uitm and interviewer tu ckp, better belaja je dulu sampai habis. sy je x dpt, kwn2 sy dpt. heh. sorg m.a sorg nurse.

  2. yun yun

    thank sudi kongsi n share pgalaman awak… sebenarnya saya takut untuk p tmuduga tu…. saya langsung x ada pgalaman…. eemm adakah ty tmuduga tu trus jawap exam kah????
    tq…..

    Reply
  3. fazzy

    terima kasih untuk pengalaman itu…
    emm….kita perluy jwb bm bile die tnye bm erk? klau die tnye bi…kne jwb bi?
    sekian, terima kasih..

    Reply
  4. aien93

    assalam,,tnye skit…
    kptusn sderhna 2 soalan yg mne??
    mksud sy, psl komunikasi ke..pnampilan ke..atau ape ae??
    hope boleh kongsi…

    Reply
  5. far east

    salam…saya ingin bertanya adakah baik utk mgikuti course teknologi makmal perubatan kat KKM? selpas tamat diploma bley kah saya ingin menymbung ijazah kat mane2 ipta walaupom sy akan terikat ngn kontrak slama 5 taon dgn KKm..? ha,,sya akan di interview mggu dpn oleh phak SPA. arap admin dpat mmbantu sya..~~urgent pliz help me..

    Reply
    1. iena_mieyna^^

      pergi la..tak rugi pun..saya pun dapat..=) even saya dah nak sambung degree pun,saya still attend for the interview..kalau tak minat pun,at least bila attend interview tu kita dpt pengalaman..=)

      Reply
  6. nurul jasmine bte masuri

    heyy , thankiess for sharing . ehh td kan pgawai tu ade speaking kan , so kne speaking jugaklahh ehh . dy ade tny soalan yg susah tk ? thank youu !

    Reply
  7. faraliyana

    salam..thanx 4 the information..sy pun temuduga 9mei ni..spa tawarkan
    1-juruteknologi pergigian
    2-juruteknologi makmal perubatan
    3-pembantu peg.farmasi
    4-pembantu peg.perubatan
    actually sy sgt nervous seb x pernah pun g temuduga..sy ttp apply spa seb sy xyakin dgn result matrix yg akn kuar 18mei nnt..huhu..

    Reply
  8. adam

    tq sudi share…aku ader interview esok…pembantu pegawai perubatan, pembantu pegawai farmasi, juruteknologi makmal perubatan, pegawai kesihatan persekitaran…wish me 4 da best key…

    Reply
  9. sherilyn christie

    tq….6mei sy interview,,…
    makmal,xray,farmasi,persekitaran,jurupulih aggta,,,..
    wish me luck,,,,.;D

    Reply
  10. syazana

    wow..gud job.. saye pon pi gak temuduge tu..isnin nih.. cuak2.. woh memang la banyak mereka tanye.. bagus gilak la kamu,ni memang suda prepare abis la nih..gud2.. thanks share

    Reply
    1. XXXhunter

      aik..napa kamu smua dpt 3-4 offer?aku dpt m.a dgn ppkp jak..aku pn isnin jgk ni interview d tawau..hee..sama2 kali kita ni syazana..bahagian peperiksaan sahsiah tu..tu yg maw di taw tu.nice share btw.(latih speking)hahaha..

      Reply
  11. irfan_siddiqi

    yap apa anda share tu betul….
    saya sudh sem3 nk msuk 4….
    sy igt lg apa yg dtnya…sama…..
    semoga anda mnjdi fmily KKM.
    gud luck.

    Reply
  12. aNa

    rini ade interview..tp x g pown..kmrin dpt srat SPA yg sy da terpilih utk kmasukan januari taun dpn.coz sy pnah d calonkan sbg smpanan dlu tp utk jwtn lain…alhamdulilah..x sia2 penantian sy slama ni…

    Reply
        1. nYmpH_93

          hye…….sya nk share nhe..esk sy ada intrview tuk MA,nurse ngn pnlng pgawai kshatan prsktaran…huhu…nervous tw nhe..sbb sya guess msti akn dtnya apa pakaian tuk 3jwtn e2..so dcni sy nk mntak tlg nhn korg2 suma…pliz…..^^..

          Reply
  13. Farhan

    ya Allah….tema kasih bnyak2 kerana sudi share experience 2………..berkongsi lebih baik drp simpan kan..hehe
    tema kasih…..

    Reply
  14. qis

    30.9 hari tu saya ad intrrview kat putrajya tuk jawatn pnolong pegawai perubatan.

    Ini antara soaln2 pnting yang ditnya smsa tmuduga..
    -nama2 penyakit (trmsuk punca & cara nak mengatasi)
    -bagaimana nak bagi rawatan awal tuk mgsa kbkaran & kmlgn
    -Mksud BMI
    -Unit2 di hosptl
    -nyatakn jenis2 organ pghdmn
    – pakaian tuk pnolg pgwai prubtn (llki n prmpuan)

    Wlaupun x bnyk, hrp dgan pndedahan ni akn mmbntu calon2 spa utk mghdpi tmuduga

    Reply
  15. Maizura lsa

    btoi ke dy x nk ambk org yg dh stdy kt ipta??allaa,hrp x cm 2 r bab cos yg sy ambk nie x sure g da krja ka x bla sy dh grade..4 your infrmtion sy dpt intrview nursing 5hb 10nie..

    Reply
  16. OnNa

    weh jht doh soaln…..law x leh jwb mkneye x lulus ke?smbx gni da r x aw soaln gpew ye nk tnye….owg kte susoh nk lulus tmdga btol kew?

    Reply
  17. nabila

    esok aku ade tebiu spa utk pen farmasi, xray, jurupulih anggota,jurupulih carakerja, ma. mampos lah nak hapal senarai tugas semua tuh.adoii.papepun doakan aku ye (:

    jap, biasenye kalu pen peg farmasi dorang tanye ape je? sal ubat ubatan lah kan?

    Reply
  18. suha risyan

    saya mulanya xnak temuduga SPA nih.. tapi last minute baru sedar untungnya dapat temuduga and baru nak wat praparation.. moga segalanya berjalan lancar.. 🙂

    Reply
  19. tiera

    ekceli cane ek diorg wat pemilihan utk kite terpilih lepas interview ??agk2 peluang cerah tak ?? nak sangat dpttt…sesape agk2 taw share2 la kat sini eah ^^

    Reply
  20. Nas Vs Aries

    Yeah ! alhamdulillah…interview aku ngan SPA hritu berjaya sebgai Medical Assistance…skrng ni nk tunggu surat tawaran n tunggu diposting ke kolej mna ja…^_^

    Reply
  21. ain ferra

    salam.. dlu tym saya g tmdga.. solan y sya dpt adlh sperti berikut:

    1.perkenalkan diri anda
    2.bilangan adk bradik
    3.anak ke brapa
    4.apa fungsi jantung
    5.apa fungsi paru2
    6.apa kandungan darah
    7.apa fungsi haemoglobin n platelets
    10.sekarang buat apa mksudnya masih belajar/kerja
    11.kenapa berminat penolong pegawai perubatan (saya dapat nie)
    12.kalau di hantar kerja kat pedalaman sanggup ker
    13.plg last.. 2 x berapa dapat 1 (pelik tapi benar)

    and lastly saya berjaya temuduga tue..huhu..

    Reply
          1. tiera

            kita terengganu. jauhhhh dari melaka 🙁 rasa mcm nk tkar jek..hikhik. untunglahhh dpt KL. dkat jekk..asal org mana ?

  22. aiman

    hai,sy minat jd MA nie…memang minat giler2 la bub2 perubatan nie…tgh tnggu result skrang..hehe…da isi SPA…tpi penuh lg,result blum kuar…leh tau x nk jf PPP nie spm dapat berapa A ek??
    yg telah jd PPP to awak dpt wape A ek dlm Spm…please eply ok…mintak tolong sangat2

    Reply
    1. if

      saya tengah blaja .. cmne ye.. nk bgthu tgah blaja ontidak ? but if tipu ckp xblaja.. dorg leh detek kan kitenye profile ? saya dpt tmduga JM gak 🙂 nk sgt jd jm.. hope dpt.. if dpt ..mmg saye akn klua dr u 🙂

      Reply
  23. nik nor asyikin raja ismail

    Alhamdulillah..tq for sharing your experience… Saya berharap sgt dapat panggilan temuduga spa… Semoga Allah Murahkan rezeki dan permudahkan urusan di dunia…Ameen, jazakillah

    Reply
  24. Wadha93

    Assalamualaikum.. Erhh, sy dpt tmduga 12/APRIL nih.. Medical Assistance!! Wahh,tak sngka pula dpt tmduga & tmba t’kejut baca pnglman2 d’tmduga nih . Tak tdow malam lah tuk bbrapa hari =:= ,
    Anyway,pray for me ^___^ . Moga sy b’jya buat yg t’baik . Insya’Allah

    Reply
  25. livia binti alfenson atat

    hi……boleh tanya..bahagian brunei masih ada kekosongan dalam spa therapist.sa btl2 berminat…

    Reply
  26. Jepun

    Hi… thanks tuk info ngan pengalaman tu…
    rse nervous tuk intrview 22/4 nie….
    harap sume berjln ngan lancar.

    Reply
  27. puteri waheda

    esk sy interview nursing , 3mei .. rse sgt gmentar .. then confuse haruskah pergi .. kli kedua da , yg 1st ritu , ta dpt .. then , skg .. xtaw la .. ta prepare pape pon lg .. help me ..

    Reply
  28. akmal

    huhu sy nk g 8.5 ne!cemas ..sb sy tgh stdy degree kalo lepas interview ptt sy pg ke?? or x? cam syg nk lpaskn degree sb skrg umur sy dah 22..huhu pening pk!!! lg satu dah hbs diploma ppp , macamana nak smbg degree ? ada ujian ke apa?? kena kje 3 years dulu or smbil kje leh smbg??

    Reply
  29. Shandra.j

    fuh… ni dah kali ke 3 i dpt tmuduga MA.. but now tgh stdy kat ipt.(degree)but bru thun ptama..jd i akn pegi jgk tmuduga tu sbab i sngt brmnat dgn MA ni.. tpi prlu ka sy bgtau yg sy tgah stdy skrg?? sila beri respon ..heheh

    Reply
      1. Shandra.j

        x rugi la.. kalo lpas degree x jg dpat krja,,lg rugi..huhu..yg pnting kta cuba dulu … manatau kali ketiga ni boleh bertuah..heheheh

        Reply
  30. audry

    thnks utk pnglmn 2….fuh!! nevers sngt2 nie..5/10 nie nk interbeuuu lthn Jururawat…agaknye apa yer soaln2 akn dtnya???ni first interbiuuu nie..plezzz helepppp me……

    Reply
  31. Shirley Yuki

    Terima kasih banyak – banyak atas perkongsian ini…
    Sanagat – sangat membantu!!
    Walaupun ini kali ketiga temuduga saya rasa nervous sangat – sangat..!
    Doakan saya~

    Reply
  32. yui

    boleh bagi tau saya soalan2 yg ditanyakan semasa temuduga ini? apa tips2 dan apa yg patut saya jawab nanti?? saya pun akan interview gak nanti. kalau boleh pm saya

    Reply
  33. hajar ghazali

    11/10 ni saya ada interview untuk penolong pegawai perubatan…tp skrng saya tngah study kat U..agak2nye besar x peluang saya dpat SPA ni??btw..tolong doakan saya..i’m really hope that i’ll be one of the student in SPA…

    Reply
  34. erman

    Admin aku ni dah masuk 2 kali interview PPP….camne yer ujian minat untuk senang lulus…ades…18 hb 10 ni ada lagi…harap ni last aku terus dapat…

    Reply
  35. salihin

    salam nak tnye siapa yg dekat cini dapat temuduga ppp di kelantan…. sy dapt 9/10 ni, kalau ade boleh pergi sekali, kalu ada kenal2 baru la x gementar sangat…. 🙂

    Reply
  36. salihin

    BILIK TEMU DUGA, TINGKAT 3
    IBU PEJ. JAB. BOMBA DAN PENYELAMAT N.KELANTAN
    BANDAR BARU TUNJUNG, JALAN PASIR MAS – SALOR
    15100 KOTA BHARU, KELANTAN

    saya dapat dkt cni, ade sape2 dapat same dgn sy x untuk 9/10 ni???
    huhuhuhu gementar…..

    Reply
  37. hasanah

    salam..sy pon dapat interview..kali ke 4 ni..xtau la dapat ke tak huhu..actually tahun nie dapat 2 panggilan da..awal tahun tp xp..nebes lak lame da xkene intebiu huhu

    Reply
  38. anis azman

    salam, thanks sudi share pengalaman. err nervous la plk. tapi kan, kalau tak sempat nak hafal ? dah la tengah final sekarang ni. uhuk. kira2 bp minit eh intebiu tu ?

    Reply
  39. anis

    anyone yg dpt intrview 30/10..dkt BILIK TEMU DUGA, TINGKAT 3
    IBU PEJ. JAB. BOMBA DAN PENYELAMAT N.KELANTAN
    BANDAR BARU TUNJUNG, JALAN PASIR MAS – SALOR
    15100 KOTA BHARU, KELANTAN ?
    ni da msuk kli ke4 da..hope dptla ..cuak kot..huhuuu

    Reply
  40. adila

    abang zul ..nak tanya apa lagi soalan wajiib yang diorang akan tanya eh ?? ada sapa2 yang taw x .. law ada yang taw jum la kongsi sikit ,, 🙂

    Reply
  41. najihah

    ade sapew2 dapat LATIHAN PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN ngan LATIHAN PENOLONG PEGAWAI KESIHATAN PERSEKITARAN tak?? interview 8/12 TERENGGANU.
    blurr niey.ape soalan wjib?? TLG SYE!!

    Reply
    1. zhazha eza

      salam..sy pn pt intview LATIHAN JURURAWAT,LATIHAN PENOLONG PEGAWAI KESIHATAN PERSEKITARAN,LATIHAN PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN,LATIHAN PENOLONG PEGAWAI FARMASI, ngnLATIHAN JURUTEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN..ni tak tau yg mne jd keutamaan..ni kali ke 4 sy intview…hrp2 dpt le…pi eza intview 18/10 kt sarawak…

      Reply
  42. mak lang

    perghh!! gila la sya nebes baca awk punya experienced nih..huhu..minggu dpn nak g interview..harap2 sangkut la..1st time pulak nie…huhuhu.. =_=’

    Reply
  43. eryn

    siapa yg da ada pengalaman interview MA share skit tmuduga cmne? dia tanya pasal ape eh ? 29/10/12 ny kne g laa ..
    tolong saya …

    Reply
    1. loneranger

      alhamdulillah … latihan pnolong pegawai perubatan
      da lepas. 10/12 kluar result .. soalan yg ditanya…

      *perkenalkan diri….
      *kamu dah amik degree, sanggup ka blajar 3taun lagi?
      *beri 2jenis penyakit bjangkit
      *tugas pnolong pgawai prubatan di klinik kesihatan?

      ni ja…
      insha Allah doakan kejayaan sy ya….trimas !!!!

      Reply
  44. rancak

    Alhamdulillah brjaya jugak interview ari2…tgh tggu lapor diri kat kolej mana plak..dpt lathn pnlg pgwai ksihatan…interview pon agak tough jgak…yg pnting mesti relax dan slamba jawab setiap prtanyaan…muka kena yakin macm knowledge pnuh walaupun tkot…jgm mrokok sblum temuduga…nnti pluang tipis….bnyak brdoa dn tawakal…semua urusan yang maha mengetahui yg mngaturnya…mnx kat DIA agar dpermudahkan urusan kita

    Reply
    1. Justina

      mcm mna awk pnya interview hri tu okey kerr…share2 bole hehe sbb sy pun dpt interview psl lthn pnolong pgwai ksihatan….

      Reply
  45. Manlilaiho

    Salam bro…
    result da dpt Surat tawaran bile mai? ak umo da 21.. xrase tue ke msuk blaja hahaha..
    dlu msuk IPTA men2 hehehe

    Reply
  46. ain

    salam, bro,
    saya dah dapat PPP.tapi jauh bebenor la.perlis tu huhu dok kl.nak tanya mmg biasa ek ppp kat kolej kejururawatan masyarakat kangar? puas cari info tapi x de

    Reply
    1. khairilz Post author

      biasa sebab skrang ni semua kolej SPA dah nak digabungkan bawah satu bumbung jadi kolej sains bersekutu

      Reply
  47. donat

    25/10 ni ada interview jgk dkt penang…harap2 lulus lar intrview tu….nerves gla dh nie…soalan apa yg nk di tnya nnti..??

    saya dpat pnolong pgwai prubatan,pnlong pgwai ksihatan persekitaran dgn jururawat..
    ada sapa2 dpat sama x dgn sya..??

    Reply
  48. sofia

    assalamualaikum .. nak tnye.. kalau sy dapat tujuh tawaran .. kne hafal n tau untuk ketujuh2 tawarn tu ke?? Fuhh~ Penat nk menghafal ni :’/

    Reply
  49. siti

    salam…sy da 5 kly p tmuduga tpi x prnah lps mungkin kurng keyakinan semasa brinterksi kot…nie lagi seminggu kne p tmduga lak.. untuk 5 kategori…nrvous pun ad…appun bljr dri ksilpn..wish me gd luck k…

    Reply
  50. fatira

    Salam. Knp korg semua dpt byk tawaran? Sy dapat 1 je. Utk interview pmbantu perubatan..adakah sy ni xlayak utk tawaran lain??

    Reply
  51. faez

    saya dpt temuduga 16/10/13 ni di kskb ulu kinta….saya sedang belajar di ipta,perlu x saya ckp masih menganggur atau x dapat peluang belajar?…sbb dari sumber mana dia tahu kita sedang belajar?sbb dekat profile spa saya x tulis saya belajar di universiti..

    Reply
  52. fatin

    thanks sbb yakinkan saya psl SPA ni, sy skrg baru habis sem 1 asasi sains dkt uitm puncak alam, so skrg ni pun dilemma nk pegi ke tak temuduga 22/10/13 ni. kdg2 sy fikir juga apa org pndg tntg SPA ni. bila mak saya bgtau psl SPA ni, sy fikir dua tiga kali nk pegi ke tak. saya dpt 4 jwtn, penolong pegawai farmasi, pegamai perubatan, juruteknologi makmal perubatan and jurupulih perubatan anggota. i prefer more to farmasi. sbb sy rse tugas dy sesuai dgn sy. jadi kalau dia tnye pasal apa yg kita lakukan skrg, apa sy nak jawab ye?

    Reply
    1. uya fatin

      oo,, akk pon de dpt jgk time asasi 2012,,, tpi x g,, nie tgh dgree 1 st year bru akk g,, adik ckp ja adik tgah wat asasi,, x de effect ape2 rsenye,, :),, bitaufiqwanajjah ya :),, hope kite2 dpt 🙂

      Reply
        1. uya fatin

          x da kot,, tadi saya dh slamat pon tmuduga,,
          alhamdulillah orng tu mcm oke ja,, dye tnya jgak x syg ke sbb sya kna ulang balik dip,,
          ckp ja la ape2,, sya ckp, better g SPA coz x nak bbn dng PTPTN,, ^_^,, insyaAllah oke ja :),, gud luck,,

          Reply
          1. faez

            thanks…saya jujur saya ckp sedang belajar di semester 1…tambahan lagi x minat sambung kos yg dapat utk degree ni.,,,heheh

  53. uya fatin

    sya sudent 1 year tuk dgree,, huh,, dpat jgak tmu duga ari rabu nie,, rsau pon ade,, pe2 pon time kasih share ngn kami2 ya,, :),, dokn kmi sume ..

    Reply
  54. hanaz

    Salam .. Sy dpt gak tmuduga p.p.p … Tp sy bkn Dr klz Sainsbury o blaja btol2 Sal bidang ni .. Cano uh ek … Share2 ah ckit .. Sy dpt intrview 31.10 niii ^.^

    Reply
    1. uya fatin

      wasalam, x pe, try ja,, insyaAllah oke ja,, lgipon masa sya g tmuduga aritu x da soaln psal kesihatan lngsung :),, gud luck 😉

      Reply
    1. eyka

      waalaikumussalam.. classmate sy kat u pergi interview tahun lepas, and panel tanye dia tengah study or x, and dia jujur je cakap study.. then Alhamdulillah dia dapat ~

      insyaAllah rezeki kalau ade, ade la 🙂

      Reply
  55. faez

    penemuduga saya x tanya langsung soalan berkaitan M.A ni…

    dia tanya results SPM,latar belakang,sedang buat apa sekarang,itu aje….maybe nk tgok skill kita bercakap.

    Reply
    1. eyka

      really ? hermmm yg sy pulak, sebab dia tau sy tengah study, dia just tanya nape xnak teruskan ? nape pilih spa? and dorang xtanye langsung pasal sape menteri, ape disease yg ade..dorang just tanye pasal kos yg mintak and dorang bg nasihat supaya xpyh quit study..huhu nmpak mcm tipis harapan…hope ade rezeki kat situ..tp ape2 pun, interview sy td tu xmcm formal sbb mcm dah smebang2 je dgn dorang ~_~
      and calon lain plak, ade yg dia tanya pasal kempen kesihatan skrg, disease yg kita tau and cara nk prevent..menteri and maksud integriti.. so utk yg masih study tu, klu boleh, masa interview tu korang cuba la yakinkan mereka knae kita nak sgt2 spa…heee good luck uollss

      Reply
          1. eyka

            waalaikumussalam.. heee pendapat sy lah kan,kite pusing2 je cakap ape2 pun melainkan memang kita betul2 xtau langsung pasal benda tu contoh macam facts or disease yg kita xtau..terus terang je cakap xtau then panel akan proceed tanye benda lain ~

          1. eyka

            heee takpe takpe ~ panel nak tengok kite punya keyakinan diri semua tu 🙂
            Alhamdulillah dah interview Khamis haritu 🙂

  56. Justina

    trima kasih sngt sbb share information ni sy btl2 memerlukannya..29/10 ni dh interview dh utk latihan pnolong pegawai kesihatan persekitaran,latihan juru xray, latihan juruteknologi makmal perubatan…
    nervous sngt ni tkt kn nnti soalan dia tnya buat kita blurr kn…

    Reply
    1. lovegov

      pergilah juruxray..dah terang2 pas belaja dapat keje.. saya pun buat deg sem5 dah.. saya dapat ppkp..then saye pegi ppkp.. fikir kan mase depan yang persaingan keje teramat sengit 🙂

      Reply
      1. nur

        ok. thanks lovegov. sy pn dah buat solat istkhrah, mntak ptunjuk dariNya dan mntak pndgan parent n lecturer sy. dyorang sruh pegi . lovegov ni da abis latihan blm ? emm, bahaya x krjya juruxray ni?

        Reply
        1. lovegov

          hehehe now saya buat degree kat IPTA sem 5 dah… tp saya pun macm awk.. saya dpt latihan pen.peg.kesihatan persekitaran..even saya dah deg sem 5.. tapi saya amik keputusan untuk amik separa perubatan ni sebb saya fikir persaingan kerja nnti.. hehehe..chaiyok2! 🙂

          Reply
          1. nur

            ouhh, mcm sy ehh, ingtkn dah kuar. hehe. btol2, skunk ni ssah nk dpt kje. klau dpt kje pn, kbykan xbkaitan lgsung dgn bdang yg kte bljar. ni lectrer sy yg ckp. =D

  57. nur

    ouhh, mcm sy ehh, ingtkn dah kuar. hehe. btol2, skunk ni ssah nk dpt kje. klau dpt kje pn, kbykan xbkaitan lgsung dgn bdang yg kte bljar. ni lectrer sy yg ckp. =D

    Reply
  58. nisa

    as salam. boleh ke penolong pegawai perubatan sambung belajar untuk jadi dokter?. sbb result spm saya hanya cukup2 mkn ( tp credit semua) n rasanya tidak melayakkan untuk jdi dokter. pliz tolong jawab.

    Reply
  59. Bryan

    fuuhh. aq pla y agak nrvous skrg ne. 23 april 14 ne aq ad exam sekaligus intrvw untk jwtan ppp ne… thanks 4 the tips Buddy.

    Reply
  60. amir

    boleh sy tahu sy sekarang dpt invitation online examination utk Latihan Separa Perubatan,,tp dlm email tu xde pon cakap secara spesifik jawatan apa,,,mcmne eh???

    Reply
  61. webpage

    Hey all. I recently found your blog post making use of ask. That’s a definitely intelligently created document. I am going to be sure to take note of it obtainable returning to find out more of your practical details.. email broadcast Thanks for the post. We’ll definitely return.

    Reply
  62. 【楽天市場】メタルジグ ハードルアー ジグ 重さ30g/長さ64mm R12phe002w30:風迎釣具

    私はあなたのウェブサイト上でのヒントが好き。私は絶対にここにあなたの意見に同意し、私はあなたが正しい軌道に乗っていることを感じています。私が持っているhuan​​hangrnは、これらの数日あなたのブログ上の記事のカップルを研究し、私が本当にブログのスタイルのように。私は私のお気に入りのブログのリストにそれをブックマークし、すぐに戻ってチェックされます。 Plsは同様に私のサイトをチェックアウトし、私はあなたの意見を教えてください。

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *