Budak Sekolah Terlampau – Rosak Akhlak

Sering kali kita terlihat di dada-dada akhbar tentang kerosakan akhlak remaja yang masih lagi bersekolah terutamanya sekolah menengah. Kali saya ingin mengupas kembali perkara tersebut agar rakyat di sekeliling kita faham tentang kerosakan akhlak remaja sekarang.

Lihat saja gambar kat atas ni, bertudung sopan, berbaju kurung tapi menunjukkan jari tengah atau maknanya “fuck” dan membawa maksud “alat kemaluan lelaki” . Mereka pastinya melayu dan islam, cantik pula tu rupa wajah tapi di mana akhlak mereka? Mereka cantik diluar tapi kotor di dalam, inilah masalah remaja melayu sekarang. Bak kata kawan aku ” Muka je cantik tapi perangai cam setan”

Gambar pertama mungkin pelajar di IPTA atas IPTS yang sedang berseronok tapi tidak kena tempatnya. Umur mereka ini adalah di waktu tahap yang paling mencabar di mana sekiranya mereka tersilap langkah pada umur ketika ini, hancurlah masa depan mereka. Tidak dipertikai lagi bahawa zaman sekarang sememangnya sangat mencabar bagi remaja sekarang dan aku adalah salah sorang dari berjuta remaja yang hidup di zaman yang serba moden dan penuh dengan dugaan. Tanpa akhlak dan iman yang kuat pasti aku pun turut hanyut.

Inilah gambar budak sekolah sekarang yang sudah tidak lagi kuat akhlaknya. Jika kita undur masa ke 20 tahun yang lepas, saya pasti tiada masalah akhlak sebegini kerana ketika itu zaman masih lagi baru di Malaysia dan masih tidak banyak unsur-unsur jahat yang muncul seperti rancangan tv yang lucah, movie yang lucah dan banyak lagi. Termasuk fesyen pakaian sekarang yang sememangnya menunjukkan runtuh akhlak sesuatu masyarakat.

Bukan sahaja remaja sekolah malah pelajar IPTA sendiri yang sudah sepatutnya berfikiran matang turut hanyut oleh dugaan masa sekarang. Lihat foto di bawah sebagai contoh.

Lihatlah perangai mereka. Mereka tahu maksud yang mereka buat itu tetapi oleh kerana ingin berseronok perkara itu diletak ke tepi. saya yakin korang pun tahu yang maksud yang dibuat oleh dorang itu ialah sangat-sangat lucah. Dua jari yang mereka buka dan berbentuk peace tu bermaksud “kemaluan wanita” dan lidah yang mereka jelirkan itu membawa maksud “kemaluan lelaki atau lidah”.. Aksi ini seolah-olah sedang menjilat kemaluan wanita. saya dedahkan di sini maksud aksi tersebut kerana ramai ibu bapa di luar sana yang tidak faham apa maksud perbuatan ini. Dan sudah pasti perbuatan ini ditiru di dalam movie-movie barat yang dibawa masuk ke Malaysia atau melalui internet.

Ingin lihat lagi bukti kerosakan akhlak dan aksi budak sekolah melampau zaman sekarang? Gambar di bawah tidak bermaksud untuk memalukan sesiapa tetapi untuk membuka mata dan minda anda semua tentang bukti keruntuhan akhlak remaja zaman sekarang. Gambar di bawah telah diupload ke facebook. Pemilik profile tersebut baru sahaja berumur 16 tahun dan seorang beragama Islam.

[GAMBAR DI DELETE KERANA MENDEDAHKAN AURAT PELAJAR PEREMPUAN TERSEBUT]

Inilah aksi mereka apabila terpengaruh oleh media sekarang.

Lihat aksi mereka. Masih lagi memakai baju sekolah dan yang pasti mereka ni baru lepas abis waktu sekolah dan sedang berciuman dengan kekasih di sebuah taman. Memang aksi budak sekolah ini melampau! Dah abis waktu sekolah tu baliklah dan bukanya buat perbuatan yang tak senonoh macam ni.

Aksi di atas ialah daripada budaya barat iaitu yang sentiasa dibuat oleh model-model barat semasa sesi fotografi. Lihat aksi perempuan ini menunjukkan paha (aurat) yang mereka tidak patut buat!

Tak perlu saya terangkan tapi aksi budak sekolah yang berumur 16 tahun ini memang tak patut beraksi sebegini!

Ada banyak lagi tapi saya tidak tunjukkan di sini kerana ia sangat tidak baik kepada saya sendiri jadi cukuplah sekadar membuka mata anda tentang remaja sekarang dan bukanya menaikkan shahwat anda dengan melihat aksi-aksi mereka. Saya sudah kecilkan gambar di atas dan saya tidak akan bertanggungjawab atas perbuatan anda :)

Apa faktor yang menyebabkan remaja sekarang rosak akhlak?

-Pengaruh rakan sebaya

-Pengaruh media massa seperti televisyen, internet, majalah, movie dan banyak lagi

-Kurang didikan dan peninjauan dari ibu bapa yang leka bekerja

-Tidak mendapat didikan Agama (belajar agama islam tidak sekolah masih tidak mencukupi)

-Kurang membaca Quran / Zikir sebagai menguat iman di dada

Memang susah bagi remaja sekarang untuk survive di zaman yang penuh dengan dugaan ini. Saya sendiri tidak menafikan perkara ini kerana saya juga seorang remaja. Pengaruh dari anasir-anasir jahat membuatkan saya sendiri kadang-kadang leka di bawa arus dari barat ini.

“Apabila runtuhnya akhlak sesuatu bangsa, Maka hancurlah tamadun bangsa tersebut”

Post ini telah dibaca sebanyak 77719

11 Comments

  1. syahdila says:

    nice info bro.. thanks..

  2. pendedahan. kalo ade lg, kita siarkan nama penuh mereka. wat aduan.. baru padan muka..

  3. khairina says:

    that true…slalunye d’sebbkn pengaruh rkan sebye…memng bnyk kbnrn yg dtlis…hrap2…info nie dpt mmbuke mata2 REMAJA zman ckang…anywy thanx for your info..

  4. erm…. hidup zaman moden yang serba canggih nie… macam2 dugaan ada… nak cari lawan web lucah bersepah-sepah… senang jek nak cari… tp kerajaan boleh plak blok sharing site dulu…

    apa bala yang menimpa tah la…. ish3… nasib-nasib…

  5. ush,best 2,knp x buat bnyk bnyk ,ade jolok,ade kiss,ade lelaki cium perempuan,ade lelaki pegang tetek perempuan??jolok best gile??

  6. abidah binti zaiton says:

    bukan saje remaja yg rosak akhlaknye..tapi kadang2 org dewasa yg dah berumur pun boleh rosak di sebabkan pengaruh rakan2 sebaya dan bukan sebaya dengannye….ye la nak rasa enjoy….sebab dulu2 tak sempat buat macam tu……..rosak rumahtangga dan keluarga …..tapi sentiasa menyalahkan org lain….tanya diri sendiri….yang penting pegangan ugama yang kuat dan sentiasa ingatkan ALLAH dan takut pada ‘NYE’ .ingat azab dan balasannye di sana nanti…

  7. sentuhan jiwa kekejaman says:

    terbaik bro. .semoga kta ble menghalau budaya toe dari malaysia. .kecian adk or sedara mara kita. .jika kta buat bgtu nty allah bls pada kluarga kta

  8. mat skodeng says:

    aku ingat ini golongan yg xder maruah mungkin pki tudung wayang jer tapi sngap awang…kalo diadjust awang itam mau total lost dibuatnya betina betina ni sumer…

  9. I’m sure this is certainly among the most major details personally. And i am content researching your current content. On the other hand wish to discourse in several usual issues, The web site model is fantastic, this posts is actually awesome : N. Just right practice, kind regards

  10. no name says:

    only god can judges them .


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>