Tips Lulus Temuduga SPA Separa Perubatan

Salam 1Malaysia,

UPDATE 21 Oktober 2011 : Aku dah lulus temuduga ini dan belajar di semester 2 di Kolej Teknologi Makmal Perubatan di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia.

Pada hari Ahad ni 19 Oktober 2010, aku akan pergi temuduga SPA untuk tiga tawaran di bawah

1) latihan penolong pegawai perubatan
2) latihan penolong pegawai farmasi
3) latihan juruteknologi makmal perubatan

Dengan bantuan Pak cik kesayangan aku iaitu pak cik Google, aku berjaya mendapatkan maklumat di bawah untuk temuduga aku ahad ni. Kepada korang yang dapat tawaran aku boleh gunakan tips di bawah

Soalan-soalan yang bakal ditanya

  • Bidang tugas Juruteknologi Makmal Perubatan
  • Bidang-bidang yang tergolong dalam Juruteknologi Makmal Perubatan
  • slogan Kementerian Kesihatan Malaysia
  • Maksud 1 malaysia
  • Siapa Menteri Kesihatan
  • Dimana Kolej latihan

Dan ini tips/jawapan yang aku dapat

  • Slogan Kementerian Kesihatan Malaysia – Kami Sedia Membantu
  • Ketua pengarah kesihatan : Tan sri dato seri dr Hj Ismail
  • Slogan 1 malaysia – Rakyat Didahulukan pencapaian di utamakan
  • Klinik yang baru ditubuhkan : Klinik 1 malaysia
  • Menteri Kesihatan : Dato Liow Tiong Lai ahli parlimen bentong
  • Tugas Juruteknologi Makmal Perubatan : Membantu doktor dlm mendiagnos penyakit iaitu menjalankan sebarang ujian yangg melibatkan sebarang contoh yg diambil daripada tubuh manusia (spt darah, kahak, nanah, csf, kencing, najis, tisu manusia dan apa2 yg terdapat pada tubuh manusia)

Dan ini 20 soalan yang biasa ditanya ketika temuduga yang korang boleh jadikan tips juga.

1. Apa yang anda tahu tentang Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA)? Apakah peranan peranan yang dimainkan oleh SPA?

2. Kerajaan memperkenalkan konsep KPI (Key Performance Indicator) untuk mengukur kecekapan dan keberkesanan menteri menteri yang dilantik di dalam kabinet. Boleh anda ulas sedikit tentang ini?

3. Selain daripada KPI, apa lagi langkah langkah atau mekanisme yang membolehkan sesebuah majikan mengukur kemampuan seseorang pekerja?

4. Anda baru dilantik ke sebuah jabatan kerajaan. Anda mendapati, terdapat beberapa kepincangan dalam beberapa proses dan prosedur perkhidmatan yang diberikan oleh jabatan anda. Sebagai orang bawah yang baru sahaja bekerja, bagaimana anda boleh mengutarakan pendapat anda kepada pegawai lain yang lebih tinggi pangkatnya?

5. Aung San Suu Kyi adalah pejuang demokrasi yang dinafikan hak hak kemanusiaan oleh negaranya Myanmar. Sebagai sebuah negara yang berada di kerantauan yang sama, apa yang boleh dilakukan oleh Malaysia untuk menyuarakan kerisauan antarabangsa dan dalam masa yang sama mengekalkan hubungan diplomatik kedua dua hala?

6. Bagaimana anda boleh menyelesaikan konflik atau perselisihan pendapat dengan rakan sekerja anda?

7. Setakat yang anda tahu, apakah tugas tugas yang bakal dipikul oleh Juruukur (atau jawatan yang dipohon) di jabatan ini?

8. Kenapa anda yang harus kami pilih, dan bukan calon lain? Apa kelebihan anda?

9. Apakah kelemahan anda yang harus kami ketahui? Adakah anda melakukan sebarang perkara yang akan membantu anda mengatasi kelemahan tersebut?

10. Sebagai seorang jurutera, selain daripada kepakaran teknikal, apa lagi kemahiran lain yang perlu ada pada beliau untuk membina sebuah kerjaya yang cemerlang dan membolehkan beliau menjadi seorang jurutera yang serba boleh?

11. Di manakah anda 5 tahun dari sekarang?

12. Sebagai seorang pegawai sumber manusia, apakah strategi yang boleh anda lakukan untuk memastikan tahap motivasi pekerja di semua jabatan atau unit berada pada tahap yang tertinggi?

13. Mengapa anda memohon jawatan ini?

14. Kenapa jawatan dalam kerajaan yang dipilih. Kenapa tidak swasta? Apa kelebihan dan kekurangan bekerja dengan kerajaan berbanding dalam sektor swasta?

15. Pada pendapat anda, adakah sistem pendidikan di negara ini berada pada landasan yang betul? Apa yang anda mahu lihat pada sistem pendidikan yang masih belum ada buat masa ini?

16. Sebagai pereka lanskap, apakah langkah langkah yang perlu diambil, serta faktor faktor yang mesti diambil kira sebelum anda melakukan sebarang rekaan di atas kertas?

17. Nyatakan sebarang pencapaian atau keterlibatan anda dalam membangunkan sistem teknologi maklumat, samaada di tempat kerja sebelum ini, di universiti atau di tempat tempat lain.

18. Jika anda keluar dari sektor swasta dan masuk ke jabatan kerajaan, bagaimana anda boleh meyakinkan kami bahawa anda tidak akan keluar dan masuk semula ke sektor swasta?

19. Seorang pegawai kerajaan akan sentiasa menghadapi kemungkinan untuk dipindah lokasi dan tempat bekerja. Terangkan respons anda terhadap komitmen sebegini. Bagaimana anda akan menyelesaikan segala cabaran yang muncul dalam proses perpindahan ini?

20. Nyatakan satu contoh di mana anda telah menonjolkan bakat kepemimpinan semulajadi dalam melaksanakan sesuatu aktivit atau program yang besar dan berjaya.

Info Tambahan : Tips Lulus Temuduga

Semoga Lulus Temuduga Dengan Jayanya!

Bahagian 1 – Tips Temuduga SPA 1 – Peringkat Awal

Bahagian 2- Tips Temuduga SPA 2 – Peringkat Pertengahan

Bahagian 3- Tips Temuduga SPA 3- Peringat Akhir

Tips Lulus – Soalan dan Tips Lulus Temuduga SPA Separa Perubatan Berdasarkan Pengalaman Saya

Contoh ResumeContoh Resume Untuk Interview SPA8.

Juruteknologi Makmal Perubatan – Apa Itu Kerjaya Sebagai Juruteknologi Makmal Perubatan?

Jururawat / Jururawat MasyarakatSyarat Kemasukan Untuk Jururawat Dan Jururawat Masyarakat

Pegawai Farmasi Dan Pegawai Perubatan- Syarat Kemasukan Untuk Penolong Pegawai Farmasi Dan Penolong Pegawai Perubatan

Juruteknologi Pergigian Dan Juru X-Ray – Syarat Kemasukan Untuk Juruteknologi Pergigian Dan Juru X-Ray

Post ini telah dibaca sebanyak 137195

281 Comments

  1. kisz says:

    Salam,,sukar btl soalan 2 smua.

    • khairilz says:

      betul tu, agak susah
      tapi InsyaAllah boleh..
      kalau dah rezeki tak kemana :)

    • eyza says:

      salam .saya interview untuk jururawat SPA hari rabu nih .seriously , sy nervous and risau .sy keliru , apa soalan yang bakal ditanya .doakan sy lulus interview tuh nanti yea , aminn :)

  2. syun says:

    sya x kena satu pon solan mcm ni.. nseb baik.. syukur..

  3. kaiser says:

    kawe pon buleh gi jugok interview 27/10/2010…ada soalan hok tubik serupo dengan ho demo oyak…kawe buleh calon simpanan jah…demo lepah dok interview tuh?

  4. nafiz says:

    na tnyer….sume nie dalam Bm ke?…maksod sy interview nie dalam Bm eh?

  5. haimie says:

    salam… sy bakal interview 17 march ni…
    apakah persediaan awl yg sy perlu lakukan…
    sy mengalami kerisauan dengan temuduga yg bakal tba nie…

    • genit says:

      jangan risau sangat. soalan dia tak susah sangat. soalan wajib dah tentu la pasal tugas2 jawatan yang dipohon. kena banyak baca paper laa pasal isu semasa.

  6. po says:

    saya nak tanya untuk latihan separa perubatan adakah diorang mementingkan bmi,,,untuk pgetahuan anda bmi saya ni terlebih skit…147 cm ngan berat dalam 55 kg,,,adakah saya akan dreject awal2

  7. ilyana iskandar says:

    assalam…….agak2 lar kan,,,,,,interview ntuk 2011 ni ala2 solan kt atas x????huuuuuu….latihan juruteknologi perubtan ssah x nk dpat???

  8. anis says:

    payah nyo lah soalan2 ney….tkowt lah x dpat jwab….camne ney??

  9. ika says:

    inteview nie lam bm ke bi???

  10. atiqah says:

    salam….pd 28 April ini sy akan diinterview..
    ape persediaan yg perlu sy lakukan?

  11. fazzy says:

    mcm mane untk mnjwb soaln2 di ats? sy rungsing jika x dpt mnjwb soaln ini….
    soaln akn ditnya dlm bm atau bi?
    selain yg di tulis di atas, ape lg persediaan yang perlu saya lakukan untuk memantapkan persediaan saya untuk manghadapi temu duga ini…..
    apakah jenis2 soaln yang di tanya di dalam peperiksaan yang di jalankan…..
    apakah kriteria yang penting yang perlu di tonjolkan semasa temu duga…
    sekian, terima kasih

  12. lyza says:

    slm~nk tanya..sblum interview tu kna bagi surat ke??..bila temuduga untuk jururawat ??

  13. shima says:

    salam..pe lg yg prlu sy bt utk p’sdiaan g intrview nie??
    prlu k bt resume??

  14. salam.
    ada apa2 lagi yg perlu disediakan utk interview+exam khas?? selain dari pengetahuan2 persediaan ketika intervew..cntohnya macam surat apa2?

  15. roy says:

    hok 20 soalan tu,2,3 butir jah kawe raso buleh jawak..aihh payoh soklan tu..meh meh intrview nk jdi PM doh..hehehe

  16. salwa says:

    salam…sy bkal mnghadapi tmudaga pd 5 mei ini….jd apakah prsediaan yg perlu sy lakukan??? tolonggg sy… adakah soalan nyer similar sprti yg di ats?? mdsud sy bgie tahun 2011 ini??

  17. aminah siness says:

    i pun nak gi interveiw…
    anyone cn help>>>

  18. qema says:

    Erh….erh…soalan camtu ke ye tnye msa itebiu? Biar btl…… susahnye, i rsa time itebiu ye tye yg simple2 je… Dyeowg nk tgk cara kite bckap je… INSYA ALLAH, blh kot…AMIN

  19. munie says:

    issshhhh…susoh ngaatt..bahaye ea..tkut r nok g intevu

  20. udang sungai says:

    salam…tq atas tips yg d beri.sy ade intrview pd 28hb 4 nih…nerves sgt.
    nk tny…die suh kite jwb dlm bhasa English or Melayu? tq sgt2.salam.

  21. farah farina says:

    Salam, u know what! tawaran yg kite dpt is exactly the same, ketiga2nye sama . temu duga saya esok, so malam ni tengah buat reseach skit. tak sangka jumpe blog u and this post do help me a lots :) Thnks

  22. nur anis nor ahmad says:

    salam…..takut la. minggu depan kna hdr tmuduga. kalo soalan ssh cam kat atas tu…abis la teman… tahla teman ni ada darah gemuruh. mesti degupan jntung cm baru abis lari pnye

  23. nurul jasmine bte masuri says:

    i have interview this wedd , risau sgt , tlong bg jawapan bole tak ? ^~

  24. hidayah muzaimil says:

    assalamualaikum.. takut laa.. sye temuduga 13 mei ni… cm susah je soklan dia.. adoii… kalo gagap cmne… dia tanya dlm bm ke bi?

  25. alin says:

    ui ai…buleh jawab ko soklan2 ni??sok g nk g intrview ni..takut nye…

  26. anis says:

    aii saya 3/5 nie interbiu..
    takot sgtt…..
    err

  27. anis says:

    gle susah
    arap x dpt yg cmni soalan
    mau aq terkedu je atas kerusi tuh

  28. sha says:

    xde pon jwpan kolej latihan…
    lg stu jwpn bidang2 yg tergolong dlm juruteknologi makmal perubatan…
    plezzz tlg…
    nk g interview 5 ari bln ni…
    tlg ea…

  29. anis says:

    acece..
    ye laa

  30. fuzah says:

    bgaimana tugas2 makmal prubatan?
    agak2 ssh x nk dpt jwatan neyh?

  31. ija says:

    hey guys !!!…ade sape2 kat cni bkl kne intrvw 8/5 6t?….please jwb la soln ni klau sape2 yg tau…intrvw spa ni in eng or bm?..huhuhu lau lam bi boleh la prepare awl2…tq

  32. khal says:

    Hmm , thanx anyway for the info. meaningful. Ngee ~ Amat cuak utk attend interview nih lepas baca soalan nya yg agak susah utk dijawab. hahah ! Btw , rasa nya intebiu nih dalam malay je kan ? i guess so.

  33. ayu says:

    npew ssuh cgt soalan nyer,,?erm,,,klau lah intview ni dlm bm,ok lah 2,,,ssh kew nk llus spa ni erk?,,cuak gler,,coz 13/5 ni dah nk kne g intrview .adess,,,,nrves2,,

  34. zuka says:

    salam..sok nk g tebiu 4 d 2nd time..last year g dah tp xdpt.hehe..sokln cm sng je dy tye,exm pn alhamdulillah,lh jw tp xphm celah mne nye yg xpass..mse tebiu tu dowg tye sal background kite,stdy, bdang tugas,phtu sal kite sedia o x law d nta ke sb srwak..phtu dowg tye sal cara2 cuci tgn ngn btol…slebih nye dowg ajk sembang j..haha..ha,dowg tye jgk sal seleseme brung.cra nk prevent n bgaimana nk bgi ksedrn kt owg rmai sal pnykit nie..mse tu interviewer doc dri kem askar..de jgk dowg tye sal pertahanan cket.maen bedal je zuka jwb,sbb xpasti jwpn..
    **hopefully sok dpt wt yg tbaek.hihi..tp gmuruh ttap ad,xsmpt cgt nk wt preparation sbb bz keje(lab assistant kt kilang cat)

  35. aus says:

    25 ari bln 8 ni interview…agk2 cne eKK ..da png

  36. syuhada says:

    hah untutambahan kekadabg diaorang akan tanye gni..’kenapa kami perlu memilih anda”? kawan dpt dah soalan gni pehh terkedu x blah nk jawb coz x pnah pikirkannyer …

  37. fiq says:

    salam,,kpd smua yg pegi interview SPA nie,,wish u all gudluck.. n ntk brader yg tlg cari n senaraikan tips2 ni,,thanks a lot.. once again,,wiash we all gudluck,,byk2knla bdoa dn mintak pertolongan dri Allah.. Insyaallah..

  38. hamba Allah says:

    salaam..sye dpt temuduga pembantu perubatan…pliz bagi sye tip mcm mne nk interview…maklumlah sye gugup skit..isu semasa yg mcm mne nk bace???……semoga Allah tolong sye …Amin

  39. ana says:

    salam…sye da 2kali interview ltihan separa perubatan n dpt calon simpanan je..xde pun dorang tnye cm soalan kt atas..just soalan yg simple2 je..

  40. ain says:

    saya kena interview 27 ni untuk latihan jururawat punye..takot thap gaban nih..selalunya owang yg interview kite tu bape owng ehh n lama x kene interview..

  41. tetty notty says:

    tq erkk..ble a bce sume mklumat ne bolela sy prepare awl2 cket..huuu…thanx a lot..

  42. cik appleLeymoon says:

    28hb nie ada intrview .. huhu .. klu dapat soalan mcm d ats cmna nak jwb , kick 2l soalan dya ..
    smoga sya dpat jwab smua soalan dya .. :)

  43. Wan says:

    adoi!…gabrah2…esok da g interview…..huhu23….ape soklan utk pembantu perubatan ek??…help3

  44. wina says:

    22hb ada interview latihan jururawat . agak2 ape soalan dia bg ? -__-

    harap sgt boleh jawab , teehee :3

  45. sue says:

    ai wina..sme ar kite..dpt kt ner?

  46. pergh…soalan xbole bla siot..bole kiok aq klu tmuduga cmni..
    thaknz 4 the tips.

  47. mizs iqeira says:

    salam , tq yer for this post , sgat2 mmbntu sy , neves nie , sy kne g 9.10.11 nie utk jururawat , adoi , doa2 moga dipermudahkan interview ^^

  48. azielaa says:

    Salam……..thnx a lot 4 this post…isnin ni nak interview.. wish me luck k.. n all the best to u… post ni byk m’bntu sy… thnx……….

  49. 5464Boy says:

    TIPS HANGAT

    Kepada sume pelajar yang sedang sambung belajar di mana2 institusi,
    jika penemuduga tanya soklan ” awak buat ape skarng”, jawab kat diorang” xbuat ape2″… sbb jika korang jwb “tengah belajar”, komfem diorang xambik sbb SPA ni hanya untuk orang yang xblajar mane2 lagi…

    -Harap Maklum-

    • AYUE102 says:

      sy ngah study kat u skrg ni..so kalau sy tipu nanti,n dorg akan dpt tahu, mcmana pla tu???

    • iklil-insyirah says:

      haha memang tauh lpas dah kena pnggil temuduga,,tpi slack kt dah bljar grrr~ sngat gerammmm….minat gile lah kje ngn KKM nie…hrp lpas nie dapat temuduga lgi…huhuhu

  50. stdnt nrse says:

    yeke?bek jujur..jgn tpu..gtaw yg sbnrnya..coz dorang ade bckground kite..dorang taw klu kite tpu..

  51. anys says:

    salam ..korng da kene an intview tue…apa soalan2 dy? kongsi2 arr ..:)

    • stdnt nrse says:

      anys..slaluny dorg akn tnye..prknalkn dr anda,bdang2 tgas yg anda dpt,isu2 smasa,nma2 mnteri..n slebihnye lbh kurg cam solan kt tas..

  52. Muzz says:

    salam… takot gak tgk sample soalan2.. majoriti sama ja… bka website lain pun mcm tu gak… hurmm… 28/9 ne ad interview.. harap2 boleh jawab… ameen…. ouh ye.. pasal etika pakaian… klu na pakai songkok bley x??? huhu… BMI di ambil kira x??? personalilti??? huh! mcm2 brmain difkrn.. nervous sgt2…

  53. faeiz says:

    perrghh.. soaan power2.. ssh ar.. camner nk g interview 27/9/2011 sok..?? Someone help me please..T.T

  54. FFaeiizz says:

    salam.. sape2 ley tlg bg tips bkesan… sok nk g temuduge da.~.. jawataN: LATIHAN JURURAWAT…tulunn~

  55. syamila says:

    saya dapat temuduga kat institut pendidikan guru,pengkalan chepa…latihan separa perubatan takut sangat nak gi interview ni..skang study kat politeknik..

  56. hakim says:

    saya dapat temduga sebagai pelatih penolong pegawai perubatan pada 5/10/2011 nie.saya takot sgt sbb pernah gagal untuk jawatan pelatih pembantu pebedahan pergigian.tapi,adakah pemilihan sebagai pelatih tersebut mempunyai had pengambilan..?

  57. syamila says:

    sy duk kat pasir mas..temuduga tu pada 04/10/2011…

  58. shahmir says:

    susahnyee-..-”
    hrap semuany bralan dgn lancr pd temudga nanti..aminn:)

  59. OnNa says:

    ada cpe2 y kne intrview 19 okt ni at trganu?tq r coz bg cnth2 soaln…arap2 lulus la intrvew ni erk…

  60. ryan says:

    oh! btway thanx 4 the tips…InsyaAllah hopefully smua akan berjlan dgn lancar.(^_^)

  61. hanafi says:

    salam…
    kpd semua rakan2.. sy akn dtmudga pada 17.10.2011. hari isnin.
    sy dpt latihan penolong pegawai perubatan…
    kpd yg prnh dtmudga.. share la pngalamn anda pd sy…
    sy nie fist time tmudga kerajaan…

  62. jannah says:

    salam…
    19/10 niey na gie temuduge. dapad due tawaran. 1-nursing 2-MA
    hope sangad sangad dapap. kalau dapad kan senang. ta payah da na pinjam ptptn to. ringan sikit beban mak ayah.

  63. fifah says:

    salam…sy tmudga esk, 12hb 10,bru je smpai rumah pkul 12 pg td…kems brg ckit..cr maklumat pasa tmudga,,mjur jumpe blog ni…sy da stdy kt kolej…dalam 2 lg laa…nk g spa ke stay nga kolej…

  64. sunjito89 says:

    salam….gua dpat twaran MLT ni on 17 ni…nak tips2x,ade x???
    tp ni gua dapat tawaran n ujian khas…ape meaning dye ek???

  65. sunjito89 says:

    salam….gua dpat twaran MLT ni on 17 ni…nak tips2x yg latest,ade x???
    tp ni gua dapat tawaran n ujian khas…ape meaning dye ek???

  66. fatin says:

    thnks utk imformation ini…sy bkal hadir ke tmuduga spa hari isnin ini…hope dgn mklumat nie dpt lh bersedia dgn soalan2 yg bkal d beri…

  67. kadok says:

    warghhh aku pun isnin ni.kompleks belia dan sukan. ape nk jawab seh. men beduk je la

  68. ainie says:

    susah jgk kn..
    harap2 b’jaya mcm awak…

  69. ned says:

    kena buat resume dalm malay ke @ english????

  70. mohamad mohsen says:

    want to find friends and have yet to see if you know my best friend ismaanis time in the hospital please sultan abdul halim get even no font or endorsement of Emil

  71. ajaa_bakal pelatih jururawat says:

    salam .. ajaa intrview 28/3 nyh .. so ade tak soaln untuk jururwt msyarakt ??

  72. zaty_ says:

    26/3 ny sy tmudga plth jrurwat msrkt..jd sy perlukn bntuan..cmne na lls tmudga ny..sbb ny mmg cita2 sy..arap dpt bntu..

  73. Shandra.J says:

    again.. 13 april 2012 saya akan ditemuduga lagi sekali.. hrap2 kali ni dpat la pla.. apa saya nak cakap kalo dia tnya “awak buat apa sekarang???” the problem is tempat temuduga saya adalah tempat yg sama dulu.. hadoii…

  74. dila says:

    emm.. x lama g nak interview,, dpt interview dalam bdg pembantu pegawai perubatan.. anywy thnks coz tips2kat atas tu rasanya blh mmbntu kot. juz try my best la redah jer…

    • Wadha93 says:

      wahh.. same with me lahh!! tmuduga tngal 12/APRIL nih… Only several days.. =;= Hope.. everything will be okay . Insya’Allah

  75. nik nor asyikin raja ismail says:

    kene study awal2 ni….jazakillah

  76. fazreen amira says:

    thx..tips nie membantu sgt….wish me luck…:)

  77. ermiey lyana says:

    thnks..tips nie sgat mmbtu sy…da lme da tnggu jwtan nie..akhirnya dpat jgak intrview pd 03.05.2012 nie..dpat jwatan: Latihan kejururawatan..jst try my best lh..hihi arap2 lulus n xsusah sgat soaln 6t..peace!!!

  78. IMA says:

    haiiii…sy pun de something nk share. 19/3/2012 aritu…sy dh p intrvw SPA,ltihan JM. Result die x kuar ag..30hb/04 t,bru kuar. tp. tetibe. 17hb bru ni.smpai surat dr SPA…offer utk Ltihan Jururawat,Diploma. intrvw die 26hb/4…so,jd cm confuse. emmmm.

  79. e'fa_safi says:

    hurmmm~~ ade inteview gak next week on thursday.. x ready lnsong.. latihan jururawat.. diploma.. wish me luck.. :)

  80. annur hani mansor says:

    assalamualaikum…saye inrvw 3.5 ni..takut la macam x bsedie jee..

  81. eyna syafienaz says:

    assalamualaikum….sy nk kne pg intvw 3.5 ney….tkt la….hrap2 lulus…doa kn sy ek…

  82. norazDeny says:

    aduh…tkotnyer…7 mei nih kena g intview…-KKM…cm ner nih tlg la sye, bgla tip2…byk mmber kte diorg akn tnye soalan yg xde dlm bidg kter mntak…cthnye; rukun iman,rukun negara,doa qunut n sbgainyer….kanpe diorg nk tnye soalan cm tu….risaula…xtau nk bc ape…plz bg yg penah g intview kt KKM plz bg tip…time kasih.

    • zetty says:

      mmg pening bla pk smua ni…. huhuhu bca la pape yg ptot…. x thu la pgalam interview mmg bnyak tp pengalaman interview goverment ni lain mcm ckit….

  83. wan says:

    utk intrview latihan jururawat pelatih,soalan ape yang biasa diorang tanye erk??????nrvous laaaaa….intrview 9 mei

  84. fizahdazlan says:

    salam aini sy kena g interview , doakan sy k . tkt sngt . :)

  85. Na_Virgo94 says:

    salam..esk sy pergi interview,,harap2 berjalan dgn lancar ..sy minat bahagian Diploma pengimejan (juru-X-tray)..tp mslahnye xtau ape yg akan ditanya oleh penemuduga. Harap anda dpt membantu.. :)

  86. bakal MLT... says:

    aku dulu dpt tawaran kemsukan SPA utk 2 jawatan :
    1) pembantu farmasi.
    2) juruteknologi makmal perubatan…

    pengalamn semasa temuduga…aku disuruh utk pilih mane 1 yg aku minat…so aku pilih pembantu farmasi…jadi sepanjang temuduga, mereka hanya bertanyakan aku tentang ubat-ubatan sahaja…aku main hentam je jawab sebab tak sempat nk buat pape persediaan langsung about farmasi niy…but…sebulan kemudian aku dpt surat menyatakan aku telah lulus temuduga dan dapat melanjutkan latihan dalam kursus Juruteknologi makmal perubatan…padahal waktu temuduga dia takda tanya aku ape-ape tentang juruteknologi makmal perubatan pon…so..moral of the stiry is…x semestinya ape yg dia tnya waktu temuduga bermaksud kita akan dpt ape yg kita jawab…dan x semestinya jawapan yg kita jawab salah tu kita tidak lepas temuduga..sebenarnya aspek yg penting yg dilihat dalam menghadiri temuduga ialah konfidensi @ tahap keyakinan seseorang dlm menjawab soalan even jawapan yg dijawap tu salah..then yg selalu di pandang enteng ialah penampilan ketika menghadiri temuduga…make sure before pergi temuduga anda berpakaian kemas & smart…bak org putih kata ” first impression”…so…gudlux pada yg ingin pergi temuduga…

  87. hup2 says:

    nak tnya ..klu kte dpt 3 tawaran, semua skali tu ke ditnya msa intrview????? plzz

  88. tkuttttt ikt pprksaan ni nnti.. pprksaan bertulis atw objktif??

  89. wan says:

    tengs for the tips .. sy 1/10 ni da tmuduga..Pmbntu Ksihatan Awam ..

  90. hajar ghazali says:

    11/10 ni saya ada interview untuk penolong pegawai perubatan…tp skrng saya saya tngah study kat U..agak2nye besar x peluang saya dpat SPA ni??btw..tolong doakan saya..i’m really hope that i’ll be one of the student in SPA…

  91. iklil-insyirah says:

    sy dpt temuduga lgi skli latihan jururawat.. 9/10 nie…hope semua ok…huhu

  92. farhan fazilan says:

    assalamualaikum..takut gak nk g interview nurse..but..kalo ada rzeki..xkemana kan..byk2 doa je.moga2 penemuduga tenang je lihat kita..saya dapat jwatan nurse..haha..laki jd nurse..ok la..sbb laki xbanyak kan jd nurse..mybe senang dpt kot..pe2 pn..sy mmg nk la kan..trus je msuk..xyah ssah nnty abis blja cari kje.lg 1..sy minat ngn bidang perubatan…

    • muhd syafiq ramli says:

      Insyallah . saya dapat letihan pembantu pegawai perubatan. dlu option untuk ke U saya first ialah perubatan, tapi sekarang masuk ke bahagian engineering. tapi alhamdulillah, SPA panggil untuk interview bahagian. memang nak la kalau gi . harap2 dapat la . inshaAllah. sama-2 doa untuk kita semua agar berjaya dalam bidang ni . insyallah ..

    • muhd syafiq ramli says:

      Insyallah . saya dapat latihan pembantu pegawai perubatan. dlu option untuk ke U saya first ialah perubatan, tapi sekarang masuk ke bahagian engineering. tapi alhamdulillah, SPA panggil untuk interview bahagian. memang nak la kalau gi . harap2 dapat la . inshaAllah. sama-2 doa untuk kita semua agar berjaya dalam bidang ni . insyallah ..

    • athirah says:

      farhan dpt intvw mne?ble?

  93. mohamad azrol says:

    insyaallah klau ade rezeki dpt la nanti..sy dapat latihan penolong pegawai perubatan ngn jururawat..temuduga di wisma persekutuan kuantan 8/10,,berdebar2 dh ni..anyway thanks coz bg tip utk interview..ade x sapa2 yg interview di kuantan..?

  94. 3.10 nie interview pembantu kesihatan awam . last year dapat jgak temuduga yang sama ni tpi tak dapat . insyaallah kali nie dapat . tpi gemuruh tu tetap ada jgak . semoga pada calon2 akan dipermudahkan urusan . Insyaallah .

  95. ku hairani says:

    salam ..sye bakal menghadapi interview pada 8 oct 2012 …harap2 soalan xla susah sgt nk jwb :)
    insyaallah …doakan sye yer

  96. ku hairani says:

    interview latihan juruteknologi makmal perubatan….adakah susah soalan yg dikemukakan ???huhu nervous sgttt dh nie ….

  97. Mohd Zahirudin says:

    Assalamualaikum….memang camtu je ke soalan dia….kenapa banyak sangat soalan,adoyy harap2 saye boleh jawab ye semua orang…teima kasih dengan tips-tips ini saya amat hargainya……3/10/2012 jap g lah saya akan ditemudugakan……..nervous dan takot semua ada….mintak-mintak lah korang semua doakan aku berjaya ok…..harap sangat

    • adiella says:

      assalamualaikum.nk tnya,ape soalan pihk spa tu tnya..sy tnya awak ni sb awk yg latest.sy akn diintrview 16/10 ni..nervous sgt..n tkt x dpt.blh share pngalamn ckit x..

      • ani says:

        soklan nye xad la ssusah mcm kt ats tu..bce la sal jawatan yg d,twarkan tu..tp kalo intrview dpt gliran last2 skali mybe xbnyk nk tnye kot .hehe..mcm sye..huhu

  98. itachi says:

    salam. very useful tips . 1/11/2012.. doakan kejayaan saya , thanks :D

    • insanfana~ says:

      sama lah kita 1/11/12 jugak..berdebar ase..huhu tp sy tgah furthur study kat u ijzah sjana muda..kalau sy xp tmuduga ni kena blacklist x??

      • syaz says:

        klu x p tmuduga dye xkn blcklist nme. laen kli dy akn pnggil lgi..jgn rsau k.. mlainkn dh lulus tmuduga tpi x p, bru kne blcklist..

  99. iqa says:

    Alhamdulillah saya pun terpilih utk menghadiri temuduga SPA ,, sy berharap sgt dpt tempat ….. terima kasih atas tips yg diberikan ,, rasanya kalau kita jawab dgn lancar takde masalah kan ? ,,,, :) doakan sy ….

  100. shima says:

    sye kne g intrv esok , 8.10.2012. . tkt jgk , bnyk sgt asenye yg kne stdy . .hemm . . dpt latihan jururawat . .dpt 1 je jwtn . .wish me luck k:)

  101. satrah says:

    ari khmis dpn 18/10 sya kne g intrview pnolong pegawai prubatan…sya confius sgt2 nie…sbb xtau r nk g ke x..???syg ye skrng sya dh nk abis sem3…pas2 dpt lak intrview nie..family sya sruh sgt sya g…tpi saya je xtau nk g ke x…susah x pnolong pgawai kesihatn nie..???sbb saya nie kurng skit bab2 sains..hehe..apa pndapat korng..?????g ke x.???bantu lah saya….

  102. niesa says:

    sy dpt interview nurse jgak..4/11 ni tmdga..tkot..share2 la..spe2 y penah ad pengalaman ni..TQ

  103. ezzaty says:

    sy dapat latihan jururawat,,saya interview pd 15/10 ni…bedebar-debar….doakan saya…..taw…

  104. fatin says:

    Tlg sy,sy akn t.dge 7/11…bhgian latihan jururwat..ssape yg ad pnglaman bhgian ni,tlg la share..mnta sgt ni…..

  105. mohd luqman says:

    kaweh ado temudugo 31.10 bahagian latihan penolong pegawai perubatan…some please share their experience with me

  106. shahirah says:

    sy pon dpt jgk intrview untk latihan jururawat 29/10 nie … rsau la jgk .. hope smua nye ok2 je.

  107. fatin nadzirah says:

    Spe y kt sni akn t.dga area kota bahru pda 7/11..kita jmpe kt sne t ye..Hihi….n tlg la share skit2 yg dah intrview tu utk latihan jururawat…

  108. iqa says:

    sy interview 31/10 ni … kat ulu kinta

  109. xianne says:

    Guys,sy dpt interview penolong pegawai perubatan 25/10/12 ni.. Yg ade pengalaman 2 bleh share ckit x pengalaman korang? Ari 2 igt isi men2 jer,last2 tgk kena panggil dah.. family mmg suh pegi.. bleh x bg tips ke?

  110. mann says:

    nk tnye sape2 yg pnah pgi tmudga ni..kat borang tmbahan yg prlu diisi, ad ditnya mengikut “JENIS LATIHAN YG DITEMUDA MENGIKUT KEUTAMAAN CALON”..so, kite kena plih drpada 13 jawatan separa perubatan ke cam ne??

    • fayyaddhah al hafizah says:

      depend ngan apa yang dapat la..awk dpt tmuduga utk apa? g tu la awak kena isi kt mklumat tu =)

      • mann says:

        oww..dpt MA..tp kn die bg 5 tempt kosong kat borg 2..mkneny kte bleh plih ke yg laen2 2 mgkut keutamaan mnat kte or cm ne??kompius sgat ni,

  111. lan says:

    man- isikan satu jwtn tu je.. coz de gak yg dpat twrn lbih dri 1 jwtn.. klu utk man, isikan ltihan MA je. kpd spe2 yg de prsoalan mgnai tmdga spra prbtn, kemukakan je.. insyAllah, saya bantu..

    • fatin nadzirah says:

      lan, blh x tlg share soklan yg akn ditnya utk latihan jururwat,,n prlu ke kita cop krtas yg akn dibawa masa t.dge t?? plz share sy prlu answer skrg:-)

      • hazlan says:

        fatin mksudkn krtsa apa ye? antra soalan wajib
        1) tugas2 jwtn
        Antra soaln kgmaran
        2) kolej2 yg akan kita g bljr t
        3) fasiliti2 kesihatan
        4) klinik 1 mlalaysia
        5) Uniform jawatan
        6) kempen2 kesihatan

        • bdk klate says:

          tu dokumen yg prlu dbwa la hazlan..tq share soaln ye:-),, lau mcm exm kn,, ada tip x mse nk jwb tu, cz soaln exm tu membingungkn btl x?

    • naz says:

      lan ko blaja kat ne?dah sem bape?amek ape?

  112. fatin nadzirah says:

    mksd fatin, dokumen yg prlu di bwa mse t.dge..tq shre sokln,, lau mcm exm ni,, ad tip x nk jwb tu..cz soaln dy soln dy tu mmbingungkn btl?

  113. niesa says:

    sok interview..neves n tkot..hpe semuanya berjalan dengan lancar

  114. niesa says:

    tq fatin..:)..insyaALLAH..jgn risau..

  115. hazlan says:

    kpd smua yg akn itvw sya ucapkan semoga berjaya… tentang soalan dlm exam jgn rsau, bkn soaln medcal , just soaln yg mnjurus kpd minat kita..

  116. naimi says:

    salam..saya kna interview 8/11 ni di penang..
    latihan penolong pegawai kesihatan persekitaran..
    sng x nak dpt eh?

  117. niesa says:

    gd luck 2 fatin nadzirah..cz ad interview ari ni n rakan2 y ad interview ari jgak
    ^^

  118. NajwaRahman says:

    salam :) nk tya lah, antara byk2 latihan, yg mna paling okay eh? buntu sgt ni

  119. naz says:

    alhamdulillah…sape yng dah berjaya temuduga n belajar dkt mana2 kolej sebagai pempantu pegawai perubatan…sila add saya..silent_rique@yahoo.com..nak taw dia pny syllabus la…

  120. naz says:

    alhamdulillah saya dah hadiri temuduga n exam dia…sy amek penolong pembantu pegawai perubatan..dia ad 2 seksyen..satu exam n temuduga…yng exam dia..dia tny soalan menjurus kepada minat kita..ad 200 lebih soaln semua objektif…masa d beri 45 minit…bahagian temudaga..dia tny psl pyramid makanan..kempen x nak merokok..n dia bg situasi kita kena jawab la…beriya je bc pasal latarblkng spa n nama perdana menteri la…satu pun x kuar…dia based on jawatan ape yng kit aapply la…kalo nk berkenalan add la email dkt atas..ahaha

  121. deeya says:

    Alhamdullillah bg yg berjaya,.. sye dpt latihan jururarawt kt kolej jururawat alor setar.. sye duk kuantan..hehe.. jaohnyr..

  122. Faizura says:

    Esok ada interview SPA for 2nd time. Interview dulu menyesal tak buat baik2. Jawab nak tak nak ja. Tpi kali ni dpt peluang smpai 5 pilihan. Nak cri maklumat kelima2 pun nta dpt ke tak. Anyway, thanks for info. Sedikit sbnyk dpt membantu. Wish me luck :) amin~

  123. Ainaini... says:

    Salam..sya akan intiview nurse utk kli y kew 4.. 30/4 nt…arap2 kli niy lulus..nk sgt jd nurse… kalu dy org btl2 xnk ambik sy,tp knp dy org still pggl sy lg utk d intiview..plik2…

  124. noor mohamad says:

    die tnye lisan ke sume 2?? aiiyooo

  125. ery says:

    Salam.. Sy dpt latihan penolong pegawai perubatan dan akan d intrview pd 2/5/2013…. Ini adalah temuduga sy yg ke2.. Hrp2 sy lulus utk temuduga kali ini.. Anyway thanks utk tips ni sume..

  126. Me says:

    cmne nk tau bidang pe yg kite amek….
    kt surat tawaran temuduga tu ke?
    lepas kite mse temuduga tu ke?

  127. princess says:

    soalan yang di tanya untuk Jururawat Pelatih (berdasarkan pengalaman saya) :

    1. mengenai diri kita
    2.penyakit berjangkit
    3.pengsas jururawat
    4.10S
    5.jadual imunisasi
    6.knp nak kerja ngn kerajaan
    7.tugas jururawat

  128. Setelah baca artikel ni… baru saya mula faham isu ni… terima kasih admin… semoga dapat terus pos idea2 yg menarik..

  129. SJ says:

    21 oktober ni sy dpat tmuduga jururawat… ni yg kali ke-5 dah sy attend tmuduga ni..hrap2 dpat.. :)

  130. Norman says:

    alhamdullilah aku dah dapat mengikuti latihan pembantu kesihatan awam setelah kali ke-2 mencuba. walaupun gagal 2 kali dalam Medical Assistant, tapi aku bersyukur walaupun bermula dengan sijil. Hope aku dapat habiskan 2 tahun ini dengan jayanya and then sambung diploma sebagai PPKP. amin :)

  131. Rishaa says:

    last yr sy ada dpt temuduga SPA, MA & Farmasi.. tp xbuat betul2 masa temuduga so x terpilih.. rasa mnyesal gilaaa x buat betul2.. skrg sy upper six, kelas sains.. mmg susah laa STPM .. tahun ni sy dpt lg tmuduga, kali ni MA, MLT & Farmasi.. so sy hrp kali ni sy dpt MLT.. doakn sy dpt.. :)

  132. azizah says:

    salam hye ..28/10 ni interview utk latihan jururawat + latihan penolong pegawai perubatan .. seriosly nerves sgt .. so bg yg dh de experience .. soalan die mmg susah mcm ni ke ?? or soalan die just santai2 je ??

  133. mimi says:

    hari ni 29/10 pegi interview 4 MA… Mcm2 soalan die tnye huhhh ad jgk yg xboley jwb but almost boley la… Then penemuduga tny harapan huhu ak plak ckp harapan sm5 ngis2 hehehehe penemuduga 2 bgy ak tisu… Kenape la ak ngs malunye??:-)

  134. eyna says:

    esok saya ada temuduga untuk MA dan jururawat..nie kali ke-2 interview..yg first untuk jururawat je..kali nie saya target untuk MA…tp takut..mcm phobia sbb kali pertama tak lepas..apa yg akan jdi? apa soalan dye nak tnya…tolong bagi tips or apa2 info about MA and nurse nie..nie email kepada sesiapa yg nak bntu…..terima kasih,,,=)

  135. eyna says:

    eh terlupa nak bg email..haha..nie email saya..conan_nursyahirah@yahoo.com

  136. FATYN says:

    salam kawan2 .esok saya ada emuduga untuk SPA ni .saya dapat latihan jururawat . bdasarkan apa yg saya dah baca ttg komen2 kalian td .sy rasa nerves pulak .maklumlah.first time pergi interview ;( saya buntu nak baca ttg apa . harap salah seorang kawan2 dkt sini boleh bantu saya . :( hmm sy harap esok semua berjalan dgn lancar . kamu semua doakan saya yee ;’)
    ini email saya : abeeladnan@gmail.com

  137. siti says:

    Saya ada download panduan untuk temuduga jururawat ni..alhamdulillah skang sy tgh semangat berkobar2 nak gi interview..doakan saya berjaya…

    kalau ada yg nak download panduan temuduga jururawat ni boleh try web ni- http://goo.gl/G0tpZp

  138. effah says:

    salam . sya dah pnah pg ntview skli 2k jwtn nurse . tp ggal . next time klw dpt g, dorng akn bg jwtn yg sma jgk ke ? sbp sya mmg nak sngt jd nurse .

  139. azizah says:

    salam .. just nk share .. 28/10 lps sy g interview utk nursing + ma . 1st time dr kota damansara ke putrajaya sorg2 naik moto .. dgn jln yg igt xigt laa .. gagah jgk tempuh smpai hmpir2 excident .. alhmdulillah xde pape .. soalan bg sy mmg agk mudah .. die tnye PASAL DIRI + FAMILY + BIDANG TUGAS & yg swktu dgn’y la ..antre kslhn yg sy buat .. 1) tak bawak copy utk sijil spm 2)pakaian tak formal -jubah .. bygkn la btape drop’y sy ble dokumen xcomplete ! lg 1 pnyelah nerves .. soalan pnye mudah pon sy xdpt jwp -nyatakan contoh penyakit xbjangkit .. sgt blurr time tu .. dh klh kne psyko klua bilik hentak kki .. then mmg dh set lupekn psl bnde ni . confirm xkn dpt . tp alhamdulillah 2 december lps dpt email yg sy lulus utk nursing ..cume x tau lg dpt kt mne .. 1/1/14 start blaja .. so kpd yg bkl g interview smoge b’jaye .. yg dh berjaye tahniah ..yg x bjaye usehe lg .. n bersedielah dr segi mental + fizikal.. jgn jd mcm sy .. thnks .. ^_^

    • atikah says:

      kak,, saya berminat dengan nurse n bercadang untuk apply jugak course ni… boleh x sy tahu apa dokumen yg perl dbawak ke nterview ni nanti? boleh saya tengok contoh resume akak?

  140. azizah says:

    Hye adik .. Mcm ni .. Doc yg perlu dibwak dh disenaraikn kt surat .. Cntoh utk smpnan spa – salinan biodata + gmbar psport , salinan ic , surat branak , sijil spm , sijil berhenti sekolah .. Then utk dibawak ke blik interview – copy ic , srt branak , sjil spm , berhenti skolah diikuti sijil koku .. Resume plk akk xde laa buat cume isi biodata yg dilampirkan kat surat pggilan temuduga dgn gmbar pasport .. Itu sahaje .. Semoge dpt membntu adk n good luck ok :)

  141. Risha says:

    temuduga sy okt 2013 & sy just dpt calon simpanan je utk JTMP. hrp sgt dpt pggilan utk bulan Julai tp dgr2 kolej JTMP d kuching & selangor (kalau x silap) tak buat ambilan julai tahun ni. btul ke?

  142. liyana says:

    esok interview. for the second time. doakan! semoga lulus. Aminnn

  143. izzat says:

    Macam mana nak mohon,saya bukak laman web spa x de borang utk memohon


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>