Juruteknologi Makmal Perubatan

Tak lama lagi bermula lah kehidupan aku sebagai pelatih juruteknologi makmal perubatan. Aku tak sangka aku akan menceburi bidang ni sebab dari sekolah menengah lagi aku bercita-cita nak jadi computer programmer tapi lain pula yang jadi. Sesungguhnya kita hanya merancang tetapi Allah yang menentukan segalanya dan sebaik-baik perancangan adalah perancangan Allah :)

Post kali ini memang panjang sebab aku nak cerita semua tentang juruteknologi makmal perubatan kepada yang tercari-cari di luar sana. Sebelum ni aku google pun memang tak jumpa.

Apa itu juruteknologi makmal perubatan (medical lab technician)?

MLT (Medical Laboratory Technologist) atau JTMP (Juruteknologi Makmal Perubatan) bekerja dalam makmal klinikal atau makmal patologi. Di makmal ini, JTMP menjalankan analisis darah, cecair badan, sel-sel dan tisu. Tugas mereka ialah membantu para doctor menentukan penyebab penyakit dan memberi rawatan yang tepat.JTMP membantu pakar penyelidik dalam ujian dan eksperimen penyelidikan. Mereka juga bekerjasama dengan ahli sains dalam projek penyelidikan.

Apa subjek yang akan diambil oleh pelajar Diploma juruteknologi makmal perubatan?

Tempoh latihan adalah selama 6 semester atau 3 tahun
Sains asas – Biologi, Kimia, Anatomi, Imunologi, Biostatistik
Sains perubatan – Biokimia klinikal, Mikrobiologi Perubatan, Hematologi, Sains Transfusi Darah, Sitologi & Histologi
Lagi details
SEMESTER 1(sains asas)
~Statistik and mathematics
~Kimia
~Instrumentasi
~Biochem
~Biologi Manusia
~Immunologi

SEMESTER 2,3,6
~Blood Bank
~Hematologi
~Parasitologi Perubatan
~Mikrobiologi Perubatan
~Sitologi
~Histopatologi
~Patologi Kimia

Semester 4 dan semester 5 adalah semester Praktikal di mana anda boleh praktikal di hospital dekat dengan rumah anda.

Huraian Setiap subjek


Biokimia Klinikal
-Dalam Biokimia Klinikal, anda akan menguji bahan kimia dalam darah, urin dsb. seperti gula dalam darah, kolesterol, urea, enzim hepar (hati) dan jantung, dsb.
Hematologi
-Hematologi pula mengkaji darah dan sel-sel darah. Ini merangkumi pengesanan penyakit2 darah seperti leukemia dan talassemia.

Microbiologi dan Parasitologi
-Dalam Mikrobiologi dan Parasitologi, anda akan mempelajari mikroorganisma seperti bakteria, fungus, parasit dsb.

Sains Transfusi Darah
-Dalam Sains Transfusi Darah, anda akan mempelajari cara untuk mengetahui kumpulan darah pesakit dan penderma.
-Anda juga akan mempelajari cara untuk melihat keserasian darah pesakit dan penderma

Histologi dan Sitologi
-Dalam Histologi dan Sitologi, anda akan menguji dan memeriksa sel dan tisu pesakit.
-Ini bertujuan untuk mengesan sel-sel kanser.

Anatomi dan Fisiologi
-Merupakan kajian terhadap tubuh manusia, organ dan bagaimana ia berfungsi

Genetik
-Mempelajari bagaimana gen manusia berfungsi dan penyakit-penyakit kromosom.

Tempat Belajar Juruteknologi Makmal Perubatan

Kolej Juruteknologi Makmal Perubatan, Institut Medical Research Kuala Lumpur tapi ada juga ditempatkan di kolej seperti di PTPTL atau MSU tapi masih consider sebagai pelatih bawah KKM dan jaminan kerja adalah dijamin juga.

Syarat Memohon Juruteknologi Makmal Perubatan

Pemohon hendaklah terdiri daripada :

  • Warganegara Malaysia
  • Lelaki/Perempuan (belum berkahwin)
  • Umur antara 17-25 tahun pada tarikh permohonan
Kontrak Pekerjaan Sekiranya Bekerja Di bawah Suruhanjaya Perkhidmatan Awam

Pelatih tajaan Kementerian Kesihatan Malaysia diwajibkan berkhidmat dengan Kerajaan bagi tempoh 4 tahun.
Gaji Juruteknologi Makmal Perubatan
GRED U29    RM 1160.69(Minimum)    RM 3057.39(maksimum)

Elaun/Imbuhan Tetap
Imbuhan Tetap Khidmat Awam RM160
Imbuhan Tetap Perumahan      RM180
Elaun Sara Hidup (COLA)*
*Mengikut wilayah bertugas RM100/RM200/RM300

Tangga Pekerjaan

Berdasarkan kajian pekerjaan terbaik di seluruh dunia, Juruteknologi Makmal Perubatan menduduki tangga ke 16 daripada 250 pekerjaan, dan tangga ke 3 dalam bidang sains kesihatan

KesimpulanJuruteknologi Makmal Perubatan memainkan peranan dalam menentukan hidup dan mati seseorang. Keputusan ujian dapat membantu diagnosis penyakit dan membenarkan pemilihan rawatan yang diperlukan bagi setiap pesakit. JTMP bertanggungjawab terhadap rawatan pesakit dengan menjalankan prosedur makmal dalam bank darah, hematologi, kimia klinikal, mikrobiologi dan patologi klinikal.Jika impian anda adalah untuk menjadi seorang JTMP atau Saintis Klinikal.

Update Post 21 Oktober 2011

Oleh kerana banyak yang bertanya soalan di bahagian jadi saya kumpulkan soalan dan beri jawapan di sini.

Saya confius nak pilih sama ada masuk matriks, UPU atau MLT di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia, boleh tolong saya decide?

Yang ni lebih kepada tepuk dada tanya selera la. Tapi adakah anda ingin melepaskan peluang yang orang lain impikan? Beribu orang yang nak belajar di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia kerana percuma dan jaminan kerja itu pasti. Semua orang nak kerja dengan kerajaan tapi anda yang diberi peluang anda lepaskan begitu sahaja? Saya ada tulis tentang kelebihan kerja dengan kerajaan klik Kelebihan Kerja Kerajaan . Tahukah anda sewaktu saya diterima masuk, ada 20,000 orang yang apply online untuk course MLT tapi yang diberi tawaran hanyalah 110 orang!

Jika anda fikir dengan study di matriks masa depan lebih cerah, tanggapan anda salah kerana masuk matriks tak bermakna anda dapat kerja nanti. Matriks hanyalah shortcut untuk terus ke degree tapi bila dah abis degree, agak-agak boleh dapat kerja tak?

Jika anda fikir dengan study di Universiti awam lebih bagus kerana anda fikir ianya diiktiraf tapi tahukah anda jika anda grad dari universiti awam tak bermakna anda terus mendapat kerja terutamanya kerja dengan kerajaan. Tetapi jika anda sanggup ambil risiko anda boleh pilih untuk masuk universiti dan mula berhutang dengan PTPTN. Belajar di Universiti sudah tentu mahal kosnya termasuk duit buku, duit makan dan pelbagai lagi. Tetapi jika belajar di bawah KKM, semuanya percuma. Anda dibayar RM621 sebulan pula untuk belajar, tiada hutang PTPTN selepas habis belajar.

Saya cuma boleh nyatakan pendapat, keputusan di tangan anda dan rezeki masing-masing kan? :)

Jika dapat tawaran tapi dapat sebagai student outsourcing adalah cara pembelajaran sama seperti kolej teknologi makmal perubatan?

Cara pembelajaran memang tak sama lansung kerana ia ditetapkan oleh pihak kolej tersebut. Tiada uniform(baju bebas macam student kolej) dan kelas bukanya seperti di IMR iaitu dari pukul 8 pagi hingga 5 petang. Kelas di outsourcing ada gap macam jadual budak universiti.

Adakah boleh sambung degree lepas tamat diploma MLT?

Ya anda boleh sambung, KKM tidak pernah menghalang pelatih dari menyambung pengajian. Tetapi anda perlu kerja terlebih dahulu dan isi borang untuk sambung degree. Yang seronoknya anda tidak perlu bayar yuran pengajian untuk degree dan gaji anda tetap berjalan seperti biasa. Untuk sambung degree boleh buat di UKM, USM atau mana-mana universiti awam atau swasta yang menawarkan ijazah dalam teknologi makmal perubatan. Anda juga boleh sponser sendiri pengajian degree anda jika anda tidak ingin menunggu lama untuk dibenarkan untuk sambung degree

Boleh saya sambung bidang lain selepas tamat Diploma Teknologi Makmal Perubatan?

Sudah tentu boleh, di KTMP sudah 2 orang pelatih dari sini yang sambung medic (maksudnya jadi doctor bukanya MLT). Pendek kata anda boleh sambung kemana-mana bidang yang anda mahu asalkan tidak lari dari perubatan.

Saya sudah pun belajar di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia tetapi sebagai jururawat atau kerjaya lain, bolehkah saya bertukar kepada MLT?

Saya rasa tidak boleh kerana pengambilan pelatih oleh BPL adalah mengikut keperluan yang diperlukan di hospital kerajaan.

Belajar MLT di Universiti atau belajar MLT di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia lebih bagus?

Sudah tentu belajar di bawah KKM lebih bagus kerana anda tidak perlu bayar ape pun dan kerjaya sebagai MLT dan confirm. Selain tu, jika belajar di Kolej Teknologi Makmal Perubatan(KTMP) iaitu KKM apa yang anda belajar ialah apa yang anda praktikkan bila kerja nanti dan bukanya seperti di Universiti yang penuh dengan teori. Selain itu, belajar di KTMP, cukup semua peralatan dan specimen. Selain itu juga banyak amali kerana kerjaya sebagai MLT memerlukan kemahiran dalam makmal dan bukanya teori semata-mata.

Belajar di Kolej Teknologi Makmal Perubatan guna Bahasa Melayu atau English?

Bahasa Melayu tetapi bukan semua ditranslate ke bahasa melayu nanti jadi pelik bunyinya terutamanya istilah medic.

Lepas habis belajar, kita kerja dekat mana?

Sudah tentu di makmal-makmal hospital-hospital kerajaan. Nama lagi di bawah KKM.

Macam mana nak apply jadi MLT di bawah KKM?

senang je, kena apply melalui suruhanjaya perkhidmatan awam di www.spa.gov.my

Kenapa gaji MLT rendah dari nurse dan Medical Assistant?

Gaji MLT rendah sedikit sahaja, lebih kurang RM100 lebih kerana tiada elaun kritikal. Ini adalah disebabkan kerja MLT yang senang dan tidak perlu berurusan dengan pesakit. Selain tu, MLT cuma berada di lab sahaja tak perlu ke hulu kehilir. MLT memang relax kerjanya tambah-tambah sekarang semua pakai machine (fully automatic). Nurse dan MA diberi elaun kritikal kerana mereka berhubung dengan pesakit dan risiko dijangkiti penyakit tu ada.

Macam mana pakaian ke kelas nanti jika belajar di KTMP?

Pergi kelas kena pakai uniform putih, sebiji macam attendant hospital. Kasut hitam, ada name tag. Memang smart! Dah macam keje pulak rasa tapi Semester 1 masih lagi pakai kemeja dan baju kurung kerana proses dapat uniform makan masa sikit.

Saya lemah math, boleh ke saya survive?

Boleh sangat-sangat. Math cuma diajar masa Semester 1 sahaja . Tu pun matematik moden, tak de add math jangan risau. Sem 1 je ada modul mathematic and statistic. Antara yang belajar mean,median,graf,log,index tu je la..

Saya dah pun degree sekarang ni dan dapat tawaran belajar di bawah KKM, apakah keputusan terbaik?

Cuba tanya diri anda, bila anda habis degree di Uitm agak-agak anda dapat kerja tak? Bagi saya keputusan terbaik ialah belajar bawah KKM kerana kerjaya dijamin dan boleh sambung degree juga nanti. Saya sendiri berhenti separuh jalan degree saya. Last sekali, MLT yang dilahirkan bawah KKM dan cukup untuk memenuhi kuota di hospital kerajaan jadi anda yang grad dari UiTM sudah tentu susah nak diserap masuk sebagai staff kerajaan.

Pelajar memang kena tinggal kat luar atau kat hostel?

Pelajar di KTMP WAJIB tinggal kat hostel. Ini untuk kebaikan pelatih juga sebab kolej ni di bandar Kuala Lumpur jadi faham-fahamlah keselamatan diri anda. Bukan lama pun. 2 tahun je anda duduk hostel, setahun lagi anda duk kat rumah sebab praktikal masa sem 4 dan sem 5.

Adakah Kolej Teknologi Makmal Perubatan diiktiraf kerajaan?

Ehem, rasa malas nak jawab soalan ni. Seperti yang anda sedia tahu kolej ini di bawah kelolaan Kementerian Kesihatan Malaysia jadi dah tentulah diiktiraf oleh kerajaan. Bukan tu habis je belajar terus dapat kerja, tak payah susah-susah cari kerja. Buktinya dah beribu MLT yang lahir dari kolej ni dan berkhidmat di hospital seluruh malaysia. Hampir semua MLT yang kerja di hospital kerjaan adalah bekas pelajar kolej ni.

Saya tak ambil sains tulen masa SPM, boleh ke saya apply atau belajar di KTMP?

Kat sini ramai pelajar yang bukan dari aliran sains tulen. Boleh je belajar dan score pointer tip top. Kat sini semua sama, sebab semua belajar balik. Tak kira anda dari MRSM, SBP, Sekolah Arab..semua sama taraf.

Intake belajar di KTMP dilakukan bila?

Intake ialah pada bulan Januari dan Julai sahaja. Setahun 2 kali.

Kalau pointer tinggi masa belajar dapat gaji mahal atau elaun naik tak?

Sudah tentu sekali tidak. Ada pointer rendah atau tinggi sekalipun semua gaji sama je bila kerja nanti kecuali sambung degree dan naik pangkat.

Kalau bawah SPA atau KKM, boleh pergi ke tahap yang lebih tinggi atau gaji lagi tinggi tak?

Sudah tentu boleh, tiada sapa yang nak halang. Antara anda nak atau tidak.

Saya baca dalam surat tertulis kena berkhidmat selama 4 tahun. Adakah ia kontrak dan kemana hala tuju saya lepas tu?

Memang kontrak pun. Anda belajar free, dapat duit lagi bulan-bulan jadi sebagai balasan anda diwajibkan berkhidmat selama 4 tahun untuk balas balik jasa KKM yang sponser anda belajar. Hala tuju anda selepas itu ialah masih MLT, lepas 4 tahun anda bukan kena berhenti kerja pun, kerja je sampai pencen. Tapi lepas belajar dan dapat kerja, anda tidak boleh letak jawatan dalam masa 4 tahun la.

Mana lebih baik tawaran MLT di PPUM@Uitm atau MLT di KKM?

Kalau saya, saya cakap MLT di KKM kerana MLT disini diajar dengan suasana sebenar bila berkerja nanti dan bukanya teori yang panjang lebar tapi bila sampai masa buat eksperiment tak pandai nak buat. kerja lagi dijamin

Saya dikategori sebagai calon simpanan apa maksudnya?

Calon simpanan tak bermaksud anda gagal tapi anda akan dipanggil sekiranya ada tempat kosong di kolej. Jangan risau calon simpanan biasanya dipanggil juga cuma lewat seminggu. Contoh. Calon lulus 100 orang dan calon simpanan 10 orang. Tapi yang pergi daftar lebih kurang 80 orang jadi masa tu kekosongan tu diisi oleh calon simpanan.

Saya dapat tawaran matriks, UPU dan tawaran MLT di bawah KKM. Mana lagi baik?

Kalau anda masuk matriks, anda kena sambung degree dan bila habis degree anda confirm dapat kerja ke?dan kalau anda masuk UPU pula, anda belum tentu juga kerja. Anda faham sendiri kan kerja sekarang ni susah nak dapat. Tapi kalau anda masuk MLT bawah KKM, jamin dapat kerja dan boleh sambung degree juga nanti. Dah la belajar free, dibayar pulak tu untuk kerja. Jadi anda pilih sama ada anda nak risiko atau tidak.

Susah tak nak score dalam exam di KTMP?

Senang sangat-sangat. Jadual markah di bawah

carry mark 30% – 5% attitude, 15% teori(exam), 10% lagi amali (buat eksperiment dah dapat 10%, tak perlu baca buku pun)

Final exam 70% – 35% markah amali (bayangkan tak perlu baca buku, buka eksperiment je dapat markah), 35% markah teori (exam)

Apa beza ambil degree dan ambil diploma dalam makmal nanti bila kerja?

First sekali beza pangkat dan gaji la. Gaji MLT yang ada diploma lebih murah sikit dari degree tapi jangan risau anda diberi peluang untuk sambung degree walaupun sedang berkerja. MLT yang ada diploma buat semua eksperiment dan MLT yang ada degree biasanya jadi MLT kanan iaitu yang confirm result dari eksperiment MLT yang ada diploma.

Saya dapat tawaran MLT di PTPTL okey tak? Sama tak dengan belajar di KTMP, IMR?

Okey sangat. Keadaan belajar tidak sama tapi kerja dijamin juga. Dapat PTPTL lagi best, kelas ada gap dan boleh pakai bebas ke kelas. Belajar di KTMP pula kena pakai uniform dan kelas dari 8 pagi hingga 5 petang. Tapi kalau dapat PTPTL, kemahiran dalam makmal kurang berbanding yang belajar di KTMP. Jangan risau juga sebab bila kerja nanti semua mesin je.. Dari segi respek, orang lebih respek student KTMP sebab skill dalam makmal yang lebih hebat tapi student PTPTL pula hebat dengan teorinya.

Lepas ambil degree, gaji naik tak?

Sudah tentu naik. Naik banyak kot..pangkat pun naik. Kalau sambung degree, boleh apply jadi pengajar di KTMP. Gaji rm3000 lebih wooo..

Saya boleh sambung degree sebaik tamat belajar diploma bawah KKM?

Boleh je tapi dengan syarat kena berkhidmat dulu sebagai MLT selama 4 tahun untuk tamatkan kontrak belajar. Lepas tu sambungla degree di universiti awam atau swasta

Apa yang ditanya dalam interview sebagai MLT nanti?

Yang tu anda kena rujuk di sini Tips Temuduga SPA Separa Perubatan

MLT dengan forensik sama tak?

MLT dengan forensik sama je cuma nak jadi forensik kena ada degree dulu ;)

Macam mana bentuk uniform belajar di Kolej Teknologi Makmal Perubatan Nanti?

Inilah uniform belajar di KTMP.. Hehehe, penat saya ambil gambar untuk kongsikan dengan korang semua :)

Huh, penat saya mengupdate post ini agar semua persoalan anda tentang MLT di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia terjawab. Bila dah berjaya masuk belajar nanti, bolehlah berkenalan dengan saya. Harap semua info dalam post ini dapat membantu anda semua untuk memilih kerjaya yang lebih baik dan menjawab semua persoalan yang ada dalam fikiran anda tentang MLT. Peace!

Update gambar di Kolej Teknologi Makmal Perubatan

Sem 3, Batch Januari 2011 - Disember 2013

Pelatih KTMP sedang mengkaji struktur cacing yang tinggal dalam perut manusia

Sem 2, semua perempuan kena pakai tudung hijau (liquid paper)..ni dalam lab

Tido dalam kuliah, jangan risau lecturer tak marah hehe...

Jika masih ada pertanyaan, ajukan saja di bahagian komen di bawah, saya akan jawab jika ada masa lapang. Pelawat-pelawat lain juga boleh jawabkan untuk anda , betul tak? Atau boleh email saya di admin(@)khairilz.net

Sekarang ni saya sudah pun Semester 2, saya Batch Januari 2011 – Disember 2013 .

Info Tambahan : Tips Lulus Temuduga

Semoga Lulus Temuduga Dengan Jayanya!

Bahagian 1 – Tips Temuduga SPA 1 – Peringkat Awal

Bahagian 2- Tips Temuduga SPA 2 – Peringkat Pertengahan

Bahagian 3- Tips Temuduga SPA 3- Peringat Akhir

Tips Lulus – Soalan dan Tips Lulus Temuduga SPA Separa Perubatan Berdasarkan Pengalaman Saya

Contoh ResumeContoh Resume Untuk Interview SPA8.

Juruteknologi Makmal Perubatan – Apa Itu Kerjaya Sebagai Juruteknologi Makmal Perubatan?

Jururawat / Jururawat MasyarakatSyarat Kemasukan Untuk Jururawat Dan Jururawat Masyarakat

Pegawai Farmasi Dan Pegawai Perubatan- Syarat Kemasukan Untuk Penolong Pegawai Farmasi Dan Penolong Pegawai Perubatan

Juruteknologi Pergigian Dan Juru X-Ray – Syarat Kemasukan Untuk Juruteknologi Pergigian Dan Juru X-Ray

Post ini telah dibaca sebanyak 127672

491 Comments

  1. mancai says:

    wah nampak menarik bidang ni

    • alvin says:

      nk tnya ne,kalau subjek math hanya skadar lulus dpt apply tknologi mkmal prubataan kh????

    • MLT menyesal says:

      gua nyesal masuk MLT.jadi kuli doctor.klu tau ,bek gua amik matrik dulu.hahah,nak sambung study pn pyah dgn kmitmen keje,nak amik PJJ dlam bidang khas macam mikrobiolgy ke,biotek ke,mmg xde la U nk tawarkan.phuih.smp ke tua la u29 xpon u32.lu pikir masak2

  2. syanis says:

    Assalammualaikum,syukur kpd Allah S.W.T…saya trplih utk mngikuti latihan juruteknologi makmal perubatan….saya pun tdk sangka akan trplih…..terima kasih kpda saudara kerana brkongsi akan mklumat penting ini trutame utk bkl2 pelatih…skurangnya kami thu sbjek yg mgkin akn dpelajari…mdh-mdhn akan dprmudahkan…

  3. khairilz says:

    sama la kita,
    saya juga terpilih untuk latihan juruteknologi makmal perubatan :)

  4. riani jalal says:

    aku sebelum ni keja tp keja yang biasa je gaji murah.aku pun sambung study ambil bidang makmal perubatan.tapi umur habis 3 tahun 27.dah berkahwin.boleh ke dapat keja.menuntut ilmu kan digalakkan sampai bila2

  5. myra says:

    my pleassure

  6. lily says:

    susah x bdg nie???

  7. gayathri says:

    semua subject diajar dalam bahasa melayu atau bahasa inggeris.. ? pls reply..

  8. salam..best ke subjek ney?kte baru dpt tawaran utk msuk ke ptpl d shah alam..dapat kos ney..majoriti sumer orang ckp subjek ney susah..ada yg kata matematik x ley guna calculator..btul ke??

    • eika says:

      subjek nih mmg best..
      nk kate susah tu depends kat dr sndr la..
      kalo rajin,sng la…
      n sebaliknyer..
      n also,math bleh je gune calculator…
      tp math 1 sem je x cilap..
      bub sy pown bwu abis 1 sem..
      tp dah kene extend..
      cdeyh2..
      huhuhu…
      btw,gudluck..:D

      • cnior ktmp says:

        math yg kite dah belajar sblm nie mse spm…gune bm…lagi senang…tajuk die kbnykkn pasal data2…xde pown diffrentiation @ seangkatannye…sem2 keatas kne kuat both amali ngan teori…tpi best laR…Xlar susah mne pown…rmi jer bdk2 dpt 3.8 ke atas

        • hafizin afnan says:

          i’m one of the student at ptpl shah alam n under tajaan mara not kkm…ok jew msuk situ…pendedahan kepada lab skill n teori sama2 jew…u akan kuar as a student yg ada both skill..as far i i were here..i can guarantee u that x rugi msuk bdg nie…move on sajew..cma kat sini sapew yg nk belajar akan berjaya,sapew yg main fhm2 jew lew..

  9. ubi says:

    aku amik DTMP ni dari tahun 2006 lagi,,,,blaja kat kolej ptpl….tp aku eksiden tahun 2007,,,,terpakse tangguh pengajian,,,,tahun ni tamat la aku belajor,,,mintak SPA lps spm xdpt,,,,aku masuk ptpl,,,pastu aku mtk lagi SPA,,,,,xdpt jugak,,,bila aku da nk abis belajor kat ptpl baru dapat tawaran SPA jd nurse,,,hampeh tol,,,,Hutang PTPTN da mencecah 45ribu ringgit…aku xpegi pon SPA tu,,,kengkawan aku da dapat keje kat PATHLAB,PJ,,,,tggal aku je yg paling senior dan paling lama kat ptpl…..rasa mcm lama betul….batch aku sume da xde da habis blajar…..kwn aku yg keje kat c2 dapat gaji cecah rm1400…dgn kelulusan diploma….siap leh pkai kete daaa….xpe aku lmbt xpe…aku nk amek degree forensik sains pastu nk mtk keje ngn PDRM….harap2 bejaye la cita2 aku ni

  10. ubi says:

    nurul husna,,,,,kalo kau mampu dan xmalas belajar DTMP,,,,ITS OK KAU NK BELAJAR KAT PTPL TU…..tp kalo ko malas,pastu ko kene repeat paper,ko kene bayar seribu taw…..mampu ke?aku ni seb bek xpenah repeat….kalo tidak mana aku nk cekau seribu,,,,,mak bapak aku bukan org kaya pon….kalo ko dapat form 6 bek ko amek form 6 je,,,,jimat belanje dan xpayah hutang ptptn sampai berpuluh puluh ribu….ko ingt senang ke nk byr ptptn?bek ko pk masa depan…nanti ko nk wat pinjaman rumah lagi,kete lagi,tp nama ko da blacklist ptptn,,,,so harap bersedialah jika kaw masuk kolej swasta dan pinjam ptptn…..kalo ko ank org berada xpe…go ahead….nk nasihat yg lagi pnjg lebar kontek aku d 0172879875

  11. aila says:

    hey..nk kongsi jugak..
    mase mula2 dulu masa sem1 mmg susah je rasa nk blaja..
    tapi bila da 3,4 sem.rasa sng je..
    sbb kita da phm apa yg kita nk kena blaja sbnrnya..
    MLT ni ada kira2 jugak.. bole je guna calculator la..
    bgus jugak amek bidang ni..
    sbb klu pointer kita bagus..kita boleh smbg degree mbbs..
    bole jd doktor taw..!
    tp ingat lah belajar mana yang xsusah..semuanya susah.. kalau nak seribu daya kan… =)

  12. Ken Ogawa says:

    Woo..xadil sial..kat tempat aku belajar DTMP kena amek subjek Math dan jugak subjek Biostatistik..mana adil ni..nanti korang keja gaji sama ngan aku walaupn korang belajar lagi senang.aku belajar DTMP kat Universiti IPTA..kalo aku tahu mcm ni nyesal gler la tolak tawaran matrikulasi sains hayat KPM aritu.kalo pegi matrik mgkn aku ader peluang jadi doktor atau ahli farmasi.spm aku dapt 6A termasuk kimia,fizik,biologi dan add math..kira spm aku cemerlang la tu..aku bet yg korang dr DTMP IMR/swasta ni budak Art pn ader.xder clas la.sedihnya..huhuhu

  13. hidayu says:

    sy skrng tgh ambl course ni gak.. tp mcm mna la nk tros dapat result yang bagus sebab subjek makin lama makin mencabar

  14. eika says:

    sye pown nga amik course nih juge..
    tp kene tagguh 1 sem sbub mslh kshtn..
    tp course nih boleh sambung medik ke???
    sgt hrap dpt blaja blek..
    windu sgt nk blaja blek…:(

  15. fazz says:

    aku memang minat kos nih…dulu cita2 nk jd forensik, tp hajat x kesampaian… skrg ni tgh amik kos ni la…ni je yg aku mampu…heheh hampir2 sama la MLT ngan Forensik kan? hahaha

  16. balqis says:

    camne nk pohon study kt juruteknologi makmal perubatan?

    • nabila says:

      nk pohon? g kat laman web http://www.spa.gov.my
      pilih latihan separa perubatan
      ade byk pilihan kt ctu
      bkn latihan juruteknologi makmal perubatan je..jururawat,jurupulih cr kerja,n so on~
      tp lau nk pilih kt ctu,die bg byk pilihan..sume kos yg ade dlm separa perubatan bwh suruhanjaya perkhidmatan awam..kite xleh pilih spesifik kt DTMP…mse isi tu kite kne wat 5 pilihan..kalau nk DTMP ltak la atas skali..ne thu dpt kn…then kalau dpt,dipanggil temuduga pn blum tentu dpt dtmp nie….maybe die bg kos lain….tp xkisah la…asalkan dpt latihan bwh sPA pn dah kire baik..blaja free..elaun dpt lg…if diploma dpt la 621.21..sijil dpt 5hundred++.. xkisah dpt ape pn kalau bwh spa…trus keje..xyah pikir psl ptptn…xpyh pk sal nk cr kerje pas abes blaja…kerje yg dtg dkt kite….cume kalau mintak spa ni blaja stkt diploma jela..then keje…mse keje kite leh smbung blaja kan…nk dpt gred lg tinggi…sy pn sem akhir DTMP ni..ikut nasib…cube la kalau nk mohon..mane tau ade rezeki…

  17. alya says:

    wah..tenkiu2…mmg tgh cari pun sal juruteknologi makmal perubatan ni..

  18. syu bubu says:

    syu dh last sems utk corse nie…besh~!! especially mikrob…sgt besh sbb bkn sumer org y dpt tgk bnder y seni n mikro nie…evn kdng2 doc sndiri pown xpnh tgk…so be proud…=) bangga la…tp kejer tu mmng la pnt…now wat attchmnt kt HTAR…hsptl mn y xbz kn…tp sbb nie kerja syu so syu kn la mnt….pape pown corse nie besh…syu sdnt ptpl tp under KKM…so sape2 y mnt bdng nie go ahead….evn xfame tp sgt pntng..=)

  19. siybah says:

    thanks sgt…sy baru abes spm..n memang teringin nk masuk bidang ni,.. dan skrang masih terkial2 cari information soal mlt ni…tp yang risau skrang, takut bidang ni susah jer…lau ader yang x keberatan,sy nak kenal dgn someone yg dapat bgtahu sy maklumat sepenuh nyer sal ni…

    • gaia says:

      saye dulu amik diplma MLT then smbg Biomedic,last dec grad,skang keje kt mediscan lab.nk tnye psl MLT?=)

      • tanpa nama says:

        gaia amik dipMLT dkat mne..i means UITM or di bawah SPA ??

      • lily says:

        asslm awk sambung biomedic kat mana n brape tahun kos awak..sy terfikir nak sambung dgree dlm MLT tapi takut kne wat ptptn lagi..bertambah byk la hutang,skarang sy tgah study dtmp kat ptpl seremban nak masuk sem 5

      • lily says:

        asslm gaia awk sambung biomedic kat mana n brape tahun kos awak..sy terfikir nak sambung dgree dlm MLT tapi takut kne wat ptptn lagi..bertambah byk la hutang,skarang sy tgah study dtmp kat ptpl seremban nak masuk sem 5

  20. staru says:

    salam :)
    the juru teknologi makmal perubatan look very awesome :)
    ( i just read ur blog just now ) tq :)
    but nk tnya lah
    kalau minx under spa kan. kira kerja under kerajaan or mcmmana?
    can u xpalain it to me :)
    tq a lot

    • cnior ktmp says:

      kne kerja under government until confirmation….and then u can choose eihter u want to continue in gov or u can apply to work in private hospital

    • boyz says:

      hye…thre…nk kngsi nie psal coz mdcal lab nie….sy nie dak pling wanted kt ktmp skang…haha…..coz nie xssh lgsung….juz subjek biochen n patochem 2 bnyk sgt metabolismanye…..tpi jgn riso…..xssh mne pn….kalo psal math pn math basic jek……sy nie ari2 tdo dlm klas…haha…..tpi ley jgak wat….kalo korg2 yg rjin n fkus ckit2 pn sti ley wat pnye la….dont woory…..mule2 rase cm bosan jek sbjek nie…..tpi lame2 syok jgak…nk plak parasit n microb….blood bank pling mbosankn….nway…..coz nie sgt bez n bnyk cbang kte ley pg…nk jdi doctor pn ley…..wish u all the best

  21. bunga says:

    saye dapat tawaran pegi temuduga spa . juruteknologi makmal perubatan . but nak tya . cos ni boleh jd dokter tak ?

  22. bunga says:

    dan boleh bg tips cket tak ape yg diorang akan tya di temuduga tu nt

    • gaia says:

      last year saye ade interview spa utk MLT.tp xdpt sbb nye dorg xnak org yg ade dgree.blajar tggi2 pun salah..hrmm..mase tu dorg tnye hal2 kerajaan ar,cam isu semasa,rukun negara,siap tnye lagu negaraku.rase cam mengarut gak tp jwb je le..

  23. fiqa says:

    ermm..pertanyaan saya sme mcm @bunga..
    hopefully dpt bantu kami,,

    • gaia says:

      last year saye ade interview spa utk MLT. tp xdpt sbb nye dorg xnak org yg ade dgree.blajar tggi2 pun salah..hrmm..mase tu dorg tnye hal2 kerajaan ar,cam isu semasa,rukun negara,siap tnye lagu negaraku.rase cam mengarut gak tp jwb je le..

  24. auniskamarazi says:

    hye! sy bdak bru je lpasan spm… n dh dpt rsult ary 2… sy ade mmohon utk spa ni.. sy dpat pluang temuduga trmasuklah juruteknologi perubatan ni,…. seriously sy x pham bgaimana krjanya! sy nk jd doctor! lau sy ambik mnde ni… bley jd doc x??? thanxxx!!

  25. lovelikzz says:

    hi…sy dpt twran camnie gak…tp ta sure nak amek ke x sbb sy nie jnis ta ley tgk darah….cam bez gak…..huhu…btw…thzzz!!!!

  26. nuraiyra says:

    terima kasih untuk inf0 ni .. dah byk search tp xjumpe.. finally jumpe this site.. thanks a l0t !

  27. farra says:

    tlg lar bg tips2 ker soaln ker yg diorg tny dlm intrvw….plezzzzzz!!!!sy de intrvw mlt next week…..tlg!!!!!!!

    • husna says:

      kita sma farra..sya pon mggu depan..cma nak tahu,,memang belajar dlm bm ka? sush la untk kmi yg memg dh beljr dlm bi ni..btul ka bm?

  28. tengku_azlan93 says:

    thnx for all info dude..bwty nk tnye ssah x intrview spa nnti?? coz 28hb nie kne g intrvw.. cuak lh plak.. haha.. ner ag bez ek?? pmbntu prubatn or juruteknologi prubatan?? reasons dy??

  29. anussha says:

    halo….i pun dapat tawaran untuk juruteknologi makamal tapi i tak ampil subjek bio dalam spm so boleh keh i ambil kursus ini???/

    • gaia says:

      boleh je,contohnye diri saye sendiri.saye dr skolah teknik,amik fizik ngn kimia je,bio xde.tp skang dah abis diploma MLT pon..

      • anussha says:

        anyway thanks for ur comment…..i hv already went for the interview…so jz waiting for the result…..

  30. farmeow cat says:

    thank you 4 all information….

  31. husna says:

    btul la belajr dlm bm?kami lepsn spm 2010 beljr semua sbjk sns dlm bi,,so,,nnti klu bljr under spa 2,,kena tukar ke bm lah?terima kasih…

    • gaia says:

      wlaupun blajar dlm bm,nnti buku2 rujukan yg jual or kt library sume pun english..so master lah dlm dwibahasa.=)

  32. are_mean says:

    sya da tmuduga gan spa 28/4/2011…..mklumt ini sgt mmbntu….klu ada nasiht tlg la bgi…….sya pown tgh glabah sbnrny….

  33. Muhammad123 says:

    Saya pun dpt srt tmuduga tarih 10/5/2011. dlm surat spa bg latihan JTMP & JTPergigian. Tolong bg gambaran tugas JTPergigian?
    Tk.

  34. nini93 says:

    thanks 4 this information..i also get SPA intrvw next month for MLT

  35. syam says:

    nk tanya sikit….. latihan penolong pegawai perubatan dan latihan penolong farmasi spa belajar dlm bahasa melayu @ inggeris???

  36. sarah says:

    syukran..
    sarah pown dpt gak..
    insya-Allah 12/5/11 neyh interview..
    you have a great info..
    thanks again.. ^_^

  37. yash says:

    thank u for all the information .sy juga dpt tawaran temuduga spa dlm mlt…

  38. anis says:

    salam..
    korg saya bwu dpt intebiu spa 3 may ni
    pastu nk tny la cket
    apa diowg tny pasal pprogram latihan juruteknologi makmal perubatan
    boley kasi tip
    sy harap dpt ikot bidang ni
    nmpak menarek
    apa tugas lg bidang ni
    thankz

  39. iqa says:

    tima ksih ats mklmat yg dbrikan…bdang ni amat mnarik dn mncbar…

  40. iqa says:

    nk minx ckit tips ape soklan yg slalu dtnyer dlam tmuduga tu yer..minx tlong critakan ckit sbb syer intrview isnin ni…..trima ksih

  41. nurul says:

    thanx for da info~
    sya pom dpat intview course ni gk on 28.4.11..
    xtaw nk ppare pe..huhu..
    course ni nmpk cam mnarik..
    i’ll try my best..
    thanx again~

  42. fiqo says:

    alhamdulillah…
    akhrnya dpt jga sye cri tntg info ni…
    thx…..
    semoga allah memberkati kpda org yg tlg sye bgi info ni…

  43. fieykah says:

    sye pon dpt gak srt temuduga spa 11.5.11..wish me luck..coz impian sye mmg nk jd juruteknologi makmal perubatan..;)

  44. imPiaN besAr says:

    klu dah masok spa nie,ada yang kene tendang keluar ke????????

    • anggun says:

      x arr, jz repeat sem jer even faild

      • kegilaan says:

        kalo cam tu even stupid can pass diploma spa ni..

        • hairan says:

          hii, kalu stupid, u xkan pass interview pun. of course all result exam u akan d nilai sebelum dterima. u can only extend 1 sem in SPA if u fail. if not..kena kick out la. kalu u bmasalah n kena kick out, u akan d denda untuk bayar mengikut perjanjian yg telah d tandatangai before masuk kolej. kalu xsilap, skang ni bon da RM120k. hah!!..berani nak fail ke? hahahha.. tu pengalaman sya masa belajar. skang dah keja.. proud to be MLT.

        • rain says:

          mane ade manusia yg bodoh..sume pandai..yg membezakan usaha je.

  45. qema says:

    sye akan itebiu esk..sye dapat 3 pilhan.. pnlong pgawai perubtan, jurutknologi makml perubtn & pnolong peg. farmasi… huhu.. takotnye.. wish me gud luck k! Ten q…

  46. daos says:

    ada ijazah x bidang nie??

  47. RYNAMARINA says:

    daos:bidang ini ade ijazah…kt uitm puncak alam kalo x silap..
    qema: confident level 2 penting…
    impian besar: ade je kene tendang..yg kne tendang melanggar perjanjian kene byr rm110.000

    dlmt-kkm(spa)-msu :)

  48. tykah 2011 says:

    temuduga nty ada exam an ? exam pasai pa ekk ? susah tak ?

  49. fareast says:

    salam.. sy nk tnye laa coz sy ad interview ngn SPA mggu dpn. sy nk tahu kalau abis diploma dgn KKM boleykah sy nk smbung degree kerana stahu saya,,, lpas abis dip. sy akan terikat dgn kontrak bkerja slama 5 thun…saya ingat saya nk study smpai degrea laa n xnk tersangkut dgn thap diploma jew…. pliz help me.. reply pliz!! urgent

  50. aminah siness says:

    i want to go mlt but scared m i pass in te interveiw spa o nt???
    wat tey gona ask…?
    anyone cn tel me lor??

  51. aminah siness says:

    thankz but i ask te quez bot wat tey gona ask me in interveiw…
    so plz reply tat…
    thankz 4 ur copperation…

  52. kirusnaveni a/p yeganantham says:

    hai buddy….im going 4 an interview 4 spa8i bt i dnt knw wat thy going 2 ask me…im so scared…smdy help me….

    • tisha reddy says:

      dun wori, thy dun ask hard questions, some questions abt medicine, some abt urself….. depends…. kena pandai2 jwb la…. thy hv asked me abt type of blood n wat does a medical lab techinician do…. 4 ex:
      -analysis abt blood, cells n so on…. gud luck 4 ur interview… :)

  53. Ayie says:

    Aaa.. gaji course ni smpai 3k je ye.. adess..
    rejected . :(

    • hairan says:

      tu gaji basic, xtmasuk elaun2 dan kalu yg rajin buat overtime..banyak jga la.
      dah naik pangkat lain lg la tangga gajinye..
      kalu xckup lg, sambung belajar = dpt cuti belajar, separuh gaji.
      naik pangkat lgi…naik gaji lg..
      hahaha…

  54. dieyah_mieyzah says:

    10x!

  55. are_mean says:

    td pnya intervw bleh thn gak……..intrvw kat putrajaya……agak gabra tp so far Alhamdulillah……..informsi yg b’gna ……tima kcih sgt2…..

    • muhd says:

      salam…are_mean,
      bleh bitau x soalan pe yg interviewee tanye……sori arr tnye sy x penah attend interview .

  56. Joanne Sim says:

    halo penulis blog,
    saya nak tanya macam manakah caranya hendak sambung degree selepas tamat nya diploma MTL? adakah hendak bekerja 3 tahun baru dapat pergi ke belajar degree? atau…? adakah sambil belajar sambil bekerja??

  57. isni says:

    as-salam…time ksh bebyk ats info mi…hope ia dpt bantu ms temuduga 3 mei nnt..

  58. naim says:

    bro..subjek ni ade bedah mayat ke?aku takot bab mayat ni..haha

  59. yatt says:

    thankz….wish me luck interview sok.. :-)

  60. teha says:

    penerangan yg ringkas,padat dan jelas..

  61. hana says:

    salam…sy ad temuduga SPA 5hb ni…sy mintak dip.juruteknologi makmal perubatan…agak2 nye lah ape soalan dia ek??…takot pon ada…minx2 dapat…sy dapat matrik…tp kalau blh spa nk g spa la….

  62. nadia says:

    btoy ker ajar dlm bm jew…? abis, mcmane nagn student yg blaja full bi dr skolah menengah n mcm sy, smpai matrix..?
    -mohon dijelaskan

  63. kentut says:

    weh,,org tnya,,,npe ko xreply2 hah,,,ko mmg,,,

  64. kentut says:

    weh,,,aq da lma bnci ko….npe ko tpu suma org…..

  65. kentut says:

    byar balik duit aq,,,,tolong la…xde duit ni

  66. ti aquiellah wahid says:

    salam… tima kasih ssgt…..! x lme lg sy akn g interview utk jwtn nih..mmg sblum ni sy da gak google but xjmpa.. Wish me luck keyh.. ;)

  67. ekinras says:

    saya dpat temuduga utk MLT dan pnlong farmasi, kalau tak slap, interview dlam BI sbab diorg akan start belajar guna buku BI

  68. muimui says:

    assalamualaikum…ana pun baru je dapat tawaran untuk dip mlt ni….kalau nak sambg untuk ijazah,nak amek ape erk?bioteknologi ke????

  69. Byra shie says:

    Clinical lab courses.. sama ngan medical lab courses ke?

  70. adilah ariffin says:

    saya dpt twran kat uitm kampus bertam p,pinang….. orng rabun boleh ke ambil bidang teknologi mkml prubatan nie????

  71. sya ska bidang nie..mmg cta2 nk jd JTMP pun..tgh amik diploma srkg..tp,ade plan nk amik degree lpas diploma..tp ape beza kerja nya lpas amik diploma & degree dlm mkmal 2?lpas amik degree adakah gaji kerja nya lbh tinggi brbnding yg hnya diploma sja?

  72. wakaka says:

    sy dpt jgk tawaran DTMP ni….tp kat ptpl la…12 mei ni g intw.xtau la nk g ke x,takut pun ada…nti kalau x ok mase 1 sem…mcm mane ye nti kalau x keje mti kene bayar jgk ptptn 2…mmg minat ngan TMP…tp bile tgok ubi ckap g2 takut la pulak….mcmmane ni ye

  73. unmei says:

    thanks…this information you provide really useful….thank you very much once again…

  74. hujan lebat says:

    tak payah lah amek bidang2 separa perubatan ni..gaji kecik jer.ko keja 5 thn pon dpt 2300 jer sebulan..kalo dok kl lg la jadi sengkek..baik korang yg dpt matrik pergi jer matrik..kalo dah fail gak matrik dan jln terakhir mohon diploma ni..jgn nanti kamu menyesal tolak tawaran matrik tu..jgn jadi mcm aku dah menyesal..kalo aku masuk matrik dulu tentu aku dah jadi pegawai gred 41 dah instead aku gred 29 skrg..dulu aku amek diploma mlt ni..bukan kkm tp ipta..bg aku kalo nak mintak diploma ni ble2 pon boleh tp matrik offer one in the lifetime..rugi beb

    • sizuka says:

      Betol la ckp ko..aku pon terasa camtu gak skrg ni..aritu aku pun dpt gak matrik sains PST KMP tp aku tolak sbb aku masuk Diploma Teknologi Makmal Perubatan ni kat UiTM..aku dpt 8A spm..aku dpt gak IPG..pas aku masuk cni ramai senior2 aku ckp aku ni baek masuk matrik atau IPG sbb result spm aku leh kat cemerlang la jugak pastu aku dapat tahu yg kerjaya sebagai Juruteknologi Makmal Perubatan indah kabar drp realiti sebenar…huhuhu..sedih la biler aku taw aku dah cilap pilih jalan hidup aku..aku ok jer belajar diploma ni sbb tak der la susah sngt pun .kalo nak skor dean list pasti dapat..Agaknya aku der peluang lg tak utk betul kan jalan idup aku..kalo boleh aku nak quit dr pengajian aku ni nak mintak UPU thn depan lak..atau pun mintak program FIST UNIKL kat Kolej Mara Kuala Nerang..masuk MIAT ker atau RCMP wat medik..ape lah nasib aku ni..

      • deponegoro says:

        saya skrg br jer masuk kolej mlt kat imr kl ni..baru jer beberapa bulan pas..tp biler dgr kisah camni rasa takut lak..sbb dulu pun saya belajar kat matrik gak then kuar pas dpt cni..biler masuk cni saya rasa mcm kehilangan sesuatu dlm hidup..tambah lg dgr pulak pasal kerjana mlt atau lain2 bidang separa perubatan ini tak der sehebat mana..saya rasa saya nak berenti jek dr belajar kat cni..patut ke saya berenti..mcm gelap jer masa depan kalo saya berenti..leh tak saya mintak balik Institut Perguruan tu..saya nak jadi cikgu siswazah la..sebab cikgu pangkat 41 sedangkan mlt pangkat 29 jer..

        • najihah says:

          baik awak semua buat keputusan yg terbaik dan cepat sbb masa tak menunggu..kalau awak semua dapat keputusan cemerlang dlm spm..saya pun menyokong tindakan anda..u deserve better than this..mungin awak kuar dr cni awak akan jadi kakitangan profesional sbb bg saya mlt ni kakitangan sokongan jer kat spital..gaji mlt pon lg rendah dr jururawat dan pembantu perubatan padahal belajar mlt yg paling susah..tp bg saya spm tak seberapa..math dan sains pun dapat B+ je..bio/kimia/fizik mmg tak pernah amek..so mmg bersyukur dpt tawaran spa ni.tu pon dgn pertolongan mak cik saya kerja PTD ngan kementerian kesihatan…saya senior awak..eh sapa awak ni..budak junior baru ni kan yg masuk aritu..kalo nak kaunseling leh jumpa saya…

        • nur says:

          salam..sekadr pndpt…sy pun msk matrik jgk.dah msk sem 2..tp dpt spa sy kuar.mule2 mmg rase nyesal,tp ble dpkirkn blk,setiap yg berlaku tu pst ada hikmah..mgkn kt rase mtrk tu lbh baik drpd diploma,tp kt x tau hala tju jt kat mtrk.kalu cemrlg dpt la ape yg kt nak,tp kalu kantoi,x dpt la ape yg kt nak…Allah maha mengetahui apa yg terbaik utk kt.al-Baqarah ayt 218..’blh jadi kamu menyukai sesuatu perkara itu tp tdk baik utk km,dan blh jadi km bnci sesuatu itu,tp sbnrye itu lah yg terbaik u kamu’…pngkt 29 ke,32 ke,41 ke,48 ke x pntg…kalu kt pngkt tnggi pun tp jiwa tak tng nak bwat pe,tp kalu pngkt rndh jiwa tng je,itu yg kt nak…jgn menyesal dgn kptsan kt,kalu kt menyesal,tu mcm dah menyalahkan takdir….yakin dgn Qada’ dan Qadar Allah…

  75. fadzil says:

    asslamualaikum… ermm.. sye nie klas akaun.. xder kene mngene ngan science stream.. sye xder basic bio sume.. tp sye mmg mnat perubtnn.. spm sye pn ok lh.. 1a sume b.. rse2nye sye mampu ke ambk DTMP nie..
    sye risau lh.. please tlg sye.. sye kene brdftr 21 nie kat ptpl…

  76. ain says:

    salam, sy pljr lpsan matriks, nak tnya ok x bljr mlt..
    sbjct nyer susah x n senang x nk skor dlm exm..?
    n peluang pkrjaan nye luas x, if kte da graduate
    adakah kte perlu cari keje or kte mmg dpt offer?
    tq, 4 reply..

  77. mumtaz says:

    tq for your infomation… sy bru nk isi upu fasa 2.. baru habis mtrik.. sy tertrk la nk amik course ni.. tp, lps baca sume mklumt tu, rasa agak mencabar… tp, sy mint dlm bab2 darah ni… so, adakah sy perlu amik gak course ni???

  78. anna says:

    sy age dh 26 but br nk msok mlt ni… susah r nk cr keje x de sijil ni… spm x laku dh skrg…..spm sy just ok jer tp dlu sy amik busines… tp x minat.. sy lbih minat sains. n seanktndgnnye,,,, agak2 blh ke sy kehup….coz sy x pnah amik sains tlen…..tp sains sy b3 la… mcm ner eik,,… sy skrg nk msok KLMU…..ok ker tmpt 2…..yg ping skrg kne blajr rerajin n fokus jer bg sy……agak2 t ble dh beh blajr sy blh ker dpt kje n ms 2 umo pn dh 29…..how…..

  79. nabihah klate says:

    sy bru je bc blog ni…thank sbb sy rse smkin mnt n excited sgt nk ceburi bdg ni….sy bru je dpt twrn utk buat diploma MLT drpd pusat perubatan UM, PPUM. lps dploma 3 thn trs krja..tp sy rse risau r..sbb kot2 course ni ssh or blh jjskn mse dpn sy..skrg ni sy sdg bljr kt matrik pahang, bru je 2mnggu kt cni..famili n kwn2 rmai yg galakkn sy ambk course tu…lgipun sy pun agak mnt gak course tu. skrg ni sye rse srba salah sgt sbb sy rsau klau sy stdy kt mtrik ni mse dpn sy mybe lbih baik….sy hrp pnulis blog ni or sape2 yg ad pnglmn dlm bdg ni tlg bg nasihat or pndpt kt sy erk utk buat kptsn yg agk ssh nie…

  80. nabihah klate says:

    btol ke apa yg ubi n hujan lebat tu ckp???? rse tkut la plak nk ambik course tu….

    • hujan lebat says:

      ooo..nampaknya komen saya kat atas tu menyebabkan awak jadi was2..ok ni nasihat saya..nak tanya..aper sebenarnya minat awak or future job..mengharapkan gaji 4k keatas..kalo awak kerja kerajaan..gaji seorg houseman pon setakat 3000 jer sebulan..houseman tu doktor kena ader mbbs yg mana kena dt 4 flat br leh dpt..kalo jadi mlt ni gaji basic mmg lebih kurang 2300 jer..tak tinggi tp leh la idup..cukup2 la utk beli sebuah rumah yg kos sederhana dan kereta samada proton/perodua..tu la kesan jika awak memilih diploma mlt..kalo awak pilih matrik..pas setahun awak akan dpt masuk ke peringkat ijazah sarjana muda..kalo nasib baik dpt kursus yg besh atau worst case dpt lelong punya..pas tamat degree kalo nasib baik dpt kerja yg bgs tau kalo tak nasib baik dpt kerja bodoh2 jer worst case jadi penganggur bersiswazah..kalo masuk diploma mlt sure dpt kerja jika berjaya tamat dgn diploma..tp ingat la sbb idup kena sederhana..nak sambung boleh samada PJJ atau full time tp kena abeh kontrak 5thn dgn gov..awak kira bernasib baik dpt tawaran di pusat perubatan universiti malaya sbb kelayakan masuk diploma mlt amat tough tak seperti spa kkm..lgpun diploma mlt under universiti malaya..pk baik2 sbb jika awak tolak kursus ni..ramai lg yg mcm awak yg mana sdg belajar di matrik atau asasi akan amek tempat awk..selalunya pelajar diploma mlt kebanyakan drp bekas pelajar sbp atau mrsm

      • hujan lebat says:

        opps one more..itu luahan saya sbb mmg saya menyesal masuk diploma mlt ni..tp jgn ikut keputusan saya..awk just pk lek lok utk mase dpn awk to..gud luck nabihah

      • daniyal says:

        sabar bro aku paham dgn nasib ko ni..tabah menghadapi hidup yg penuh menyiksakan ni

      • imani waamu says:

        sekarang ni budak mrsm dgn sbp tak berapa pandai dh..kat tempat aku ramai nurse sekolah mrsm/sbp..apelah bengap sampai sanggup masuk dip.nursing jer..kalo camtu baik masuk sekolah biasa jer..this is wat we call taik

  81. muhammad123 says:

    Dah dapat result hari ni kat online spa….

    Keputusan Temu Duga

    LATIHAN JURUTEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN

    Anda telah dikategorikan sebagai calon simpanan sehingga 31 Januari 2012.

    Maksud nya apa tu ek?? sape tahu?

    • Siti Bayu says:

      tu kalo x silap,,, maknenye kalo ader orang yang mintak LJMP n then dapat tapi ditolak ,, baru laa awak akan diambik .. tapi tu pun ikut naseb .. ^^,

  82. Lin says:

    salam…anak sy dpt tawaran MLT di PPUM…die ade mohon dip MLT under KKM gak…so mane lebih baik andainya die dpt lak tawaran dr KKM yg sama course ni?

    • codename says:

      for sure lah diploma mlt PPUM yg terbaek..kkm punya utk org yg tak layak masuk universiti jer..lgpun bukan semua org dpt diploma mlt PPUM tu..tak silap aku syarat kelayakan nak kena kredit subjek kimia, biologi, fizik, matematik dan English..aku mintak pon tak dpt..alih2 aku kat matrik skrg..eh camana lak anak sedara ko dpt yer..kabel ka

      • sj says:

        dua2 pun elok juga..cume kelebihan mlt under kkm after belaja terus ade keje..

        codename..pembetulan ye..siapa kate kat awk org yg msuk diploma under kkm tak layak masuk universiti??..ramai je yg kat sini daripada uia,uitm,um sekalipun..yg da smbung degree…diploma even budak2 matrik..berlambak2 masuk sini.

        • nade says:

          rugi masuk spa baek masuk matrik then sambung ijazah..diploma xbesh

          • miss S says:

            mne2 aje,tp lau under kkm dye ad elaun,2 la advntge dye. lau under u of course la pinjmn,then byr pinjmn lak, lau kkm xpyh pk nk byr loan kuar trus dpt kje..lau nk dgree leh smbg tp kne brkhidmt la dlu ngn govermnt slme 3 thun. hendk seribu daya xhendk seribu dalih. urm, kt kkm ni pn rmai je ex-mtrik n u. so,jgn ckp under kkm adlh stdnt yg xlyk msuk u..ok

          • wanalifff says:

            sy pelajr MLT PPUM.x d beza pon KKM ngn PPUM,cuma lpas abis dip UM akn taja amik degree klu kputusan cmerlang..KKM x d kot.Elaun sme je dpt cm KKM….blajar ditaja spnuhnya.RM621 sbulan.Bercakap blandaskn fakta

          • Muhammad123 says:

            kkm / ppum keluar gaji sama gred U29, skim jpa, ada penjen juga.

            ppum badan berkanun
            -Penempatan kurang (Tertutup)
            -terlibat dengan pembelajaran (Berhadapan dgn karenah student2 doktor)
            kkm kerajaan penuh
            -Penempatan luas (Seluruh malaysia)

          • anggun says:

            i lovvv ur stetmen muhammada123 !! go bro. haisshh. bikin pns jak stetmen d atas tuh. hormatila bidg masing2 ek. apa ko pikir rejected2 ke kt kkm tuh. mcmla teror sgt, puihhh.

          • kober says:

            asshole…semua kolej mlt kat mana2 malaysia ni tak kisah la universiti ke imr ke sama jer..biler kita kuar kita jadi kuli gak..bukan ko kuar diploma mlt universiti ko jadi gred u54 pon..baek masuk imr gak belajar senang gaji ribu raban..tak payah penat2 perah otak..kalo tak caya tgk la kaliti kolej imr ktmp tu…dont play2

      • nur says:

        ye ke diploma mlt kkm utk org x lyk msk u???bnyk je bdk yg dah msk u yg tngh bwat progrm degree dgn kptsn cmrlg msk je mlt….

        • haruan says:

          betol..hanya yg hilang pedoman dan jenis malas jer yg jenis camtu..malas berusaha nak cari kerja sanggup kerja dgn gaji ciput padahal potensi diri leh jadi pengurus,engineer, pengarah yg gaji 15X lg byk drp kerja mlt..0.01 cent op

        • imani waamu says:

          mostly..kolej kkm selalunya utk loser

          • ain ferra says:

            hey..imani watch u mouth lar.. kkm not 4 loser…. dun judge people ler.. ska aty drg lar nak msuk kkm ker U ker.. awk nak cbuk apsal.. drg msuk kkm u mati ker.. xkannnn..

  83. Siti Bayu says:

    em …. nak tanye laa.. tadi sy ader bce .. lpas latihan 3 tahun JMP bawah spa.. kite tros dapat keje .. diwajibkan 4 tahun . tu kire kontrak ke ? n lau dah abes 4 tahun, ke mana hala tuju sy nanti ?

  84. Siti Bayu says:

    eh .. lau under SPA ni , JMP tahap diploma xleh pegi lebih tinggi ke ?gaji yang kebih tinggi ke .. tlg reply ye..

    • miss S says:

      boleh,tp kne brkhdmt dlu ngn gvemnt 3thun dlu

      • syafinazwawa says:

        sometimes,org perlu la nk bdepan dgn pilihan,stp org ad alsn knp nk pilih itu kea ini kea,coz knala ukur kmmpuan yg ad,exmple ny minat, kwgn,n future .xda hal la kalo nak truskn peluang mlnjutkn pgjian yg dtaja o’ kkm ni,bagi org yg xnk mmbebankn kwgn parents mreka lh,mentang2 lh org ckp “free” jd ad la sstgh org pndg rendh kt kiteee,kita leh sukses la kalo btol2 NAKKK n minat..relax la nk riso ap,lgpon future trjamin dbwh gov ni,just knalh trima syarat nya,sbg tanda trima ksh kt mreka,phm mksd TERIMA KASIH/BALAS BUDI???so..pasal trikat utk bkerja ngn gov pas abis study under kkm ni no need la worry sgt,pas abis tempoh tu,kita nk smbg blaja,smbg lh…tp dlm kita stdy 2 pndy2 la smpn wang utk dgunakn sbg plan nk upgrade ,blaja lg ke thp yg ttggi,i fhm,some of u,riso kalo umo smkin mningkat tp msh punya dip.rite???think positif,jgn hnya pikirkn kesan2..akibat2..sesal2.,daa~mnuntut ilmu tiada kesudahannya.,

  85. nadzrine says:

    salam k0rg..
    aq nk tau la..agak2 gaji MLT ni boleh cecah 4000 x? if pointer aq 3.5 ab0ve? plis la gtau yer.. mmmmmmm

  86. nadyra says:

    sy baru dapat surat tawaran hari ni..still doubt nak pegi ke tak..sbb ingat nak tggu keputusan UPU kuar..hurmm, can u give me any advise..

    • suraya says:

      hemm…. nadyra, awak dpt under KKM or swasta ? kalau awak nak cepat dapat pangkat pegawai pengurusan & profesional, elok amik upu tu…. coz mlt ni pangkat die taraf diploma jer dalam kumpulan sokongan… so akan bekerja di bawah bos yg bertaraf degree… just opinion..

      lagipun…under kkm ni perlu ikat kontrak 4 tahun baru leh naik pangkat pegawai pengurusan & pro.

      tapi kalau awak sanggup pelan2 kerja dalam kumpulan sokongan.. teruskan jer mlt…

      just pendapat

      • kober says:

        betol kata dak suraya tuh..aku sokong peratus 100..sebab kalo korang rasa diri tu bgs sangat nak masuk UPU tu..go ahead witf ur decision…bg peluang kat org lain yg yg tak dapat tawaran UPU atau saper2 yg nak msuk kolej kkm ni masuk beljar cni jadi paramedik ni..jgn nanti korang nyesal lepas tu korang bunuh diri..aku nak tgk korang yg masuk UPU ni jadi pegawai ke jadi aper..kalo korang jadi patologist aku nak korang buang aku sbb aku mmg tak suka org yg masuk UPU yg poyo die ader degree sedangkan aku ni setakat diploma takder degree..

        ps..boring kerja kerajaan sbb bonus ckit sngt tahun ni..tak lepas bayar insuran kereta honda city ivtec baru aku tuhh

        • arep says:

          belagak giler kober honda city ivtec baru jeeeee pon nak mention…doktor2 perubatan yg jd lecturer aku pon (baca sbg gaji doktor specialist + gaji lecturer = ???) pakai saga n wira je

  87. eka says:

    salam,,
    sy dpt twaran ary ni.. under kkm.. masalahnyer spm dlu sy x amek science tulen..boleh ke sy bwk bidang ni..
    sesiape yg dah ade pngalaman bole x bgi pndpt ckit ?

    • kitaorg panggil says:

      jgn risau..kalo dpt yg kkm punya atau kolej swasta..belajar kacang jer..xsusah mana..budak kelas sastera yg tak amek sains tulen pon boleh..sbb kat kkm belajar tak de la sains sngt pon..mcm kat kolej swasta..tp kalo dpt kat uitm ke , unisza ke,ums,ppum,uk ke…tu nak kena ok subjek sains tulen..sbb tu universiti

    • sj says:

      boleh punye..takde hal la..kalau dpt under kkm n blaja pulak kat kolej teknologi makmal perubatan..lagi la berganda ganda bagusnya..seronok tau belajar kat cnie..dapat tengok ova cacing dalam sampel feses..mcm2 lg la..lgpun subjek kat sini memg fokus betul2 dalam bdg jtmp..takde subjek yg merepek2.penambahan cume english class je..even nama depan dia Kolej tak bermakna tak sebagus universiti..

      • peteh says:

        kolej ni cam budak2 dok main stool tu..tgk cacing kerawit la aper la..kotor siot

        • anggun says:

          peteh: ko ape tau? cacing tu ler yg byk dlm bdn ko tuh. p mkn usus2 ko. bru pdn mke ko. dak mlt wat rsearch hep doc2. tnpi dak tue sapela doc nk diagnose ptient…~

        • kober says:

          peteh ko ni budak kena cacing tu..aku anti betol la dgn mamat peteh ni..ni mesti org terengganu ni..peteh tu penyokong terengganu fa..sial la ko peteh..budak terengganu mmg macam ni..giler poyo..aku sumbat cacing pita dalam mulut ko baru tau…pig

  88. tisha reddy says:

    this info was very useful 4 me…. since i pass my interview, n i hv 2 start my course in july…. nybody hv any idea on tis… mmg, julai ada intake ke dlm spa? thanks 4 coperating…. :)

  89. syanis says:

    Assalammualaikum….kpada sume rkn2 yg bejaya utk mndftr bln julai nie diucapkan thniah……sbnrrnye siape yg bejaya peroleh utk study di ktmp nie brtuah sbb beribu juga org yg mhn x proleh…..smoga kite brtemu di ktmp….Wasalam.

    • Muhammad123 says:

      betul tu….cthnye sy dpt simpanan jer…. :)

      • donda says:

        saya dapat gak tp saya dah kat sedang belajar kat uitm dlm diploma seni persembahan uitm n..kalo saya teruskan uitm leh jadi artis tp masuk kkm amek mlt leh jadi aper yer..saya tak amek sains tulen pada spm..sains teras pon dpt B jer pastu math dpt C..BI setakat C gak..ader org ckp latihan mlt kkm senang ajer..sbb saya tgk budak mlt uitm yg sama kolej ngan saya belajarnya mcm susah nak mampus..dah la kebanyakan budak mlt uitm ni mmg spm tip top habes..byk budak asrama penuh la..saya rasa tak yakin tp pelik saya dpt tawaran masuk julai ni ktmp kl.mungin kat sana diorg tak kesah kot budak yg tak cemerlang akademik cam saya ni..huhuhuhu..mcm nak pergi la..mampos saya nak kena byr duit ptptn yg dah amek aritu..

        • Muhammad123 says:

          ruginyer kalau ko tak pergi…. aku ni yg minat sgt mlt pun hanya dapat simpanan jer…. pegi jgn tak pergi….. :) good luck

          • syanis says:

            AS SALAM,kpd saudara muhammad123…insyallah andai ade rzeki…sllunye simpanan blh proleh diploma mlt nie…bykkan berdoa..

          • anggun says:

            aku dgr xde g intake2 junior tuk sumer cos.
            : mlt
            : nurse
            : mA
            cz dh blambak da u29. huhuh.
            myb laz ler intake july 2011 nie.

        • syanis says:

          AS SALAM,tdk prlu rse rndh diri …rmi jgak stdnt bkn dri aliran sainsl tlen..bejaya msk n skor lg…yg pnting lulus jew pon dh ckup n bejaye msk sem strsnye tnpe repeat….jgn risu sbb kt sini mcm rse mcm zmn prsekolahan jew..sbb lctures kt sinie sntiase mmbntu pljr nye..

        • eka says:

          same la kite..sy pon bkn student aliran sains time spm dlu..subjek science sy A..B.I just dpt B..

    • khairilz says:

      betul tu syahanis dan tahniah atas result yang tip top untuk sem 1 hhehehe

      • syanis says:

        syukur ALAMDULILLAH zul pon bagus ape,apatah lg pljr lain lg hbt..takpALe biar kite dan rakan lain dpt sama-sama dpt 4 flat….INSYALLAH

  90. thepearl says:

    adakah kolej ini diiktiraf oleh kerajaan? dan apa buktinya ?

    • syanis says:

      kolej ini smemangnye dbwh kkm,jdi pstikan stiap sem kite blh skor kptsn trbaek spaye x kene repeat sem atau dibuang…..bktinye…andai kami nie brjaye smpi akhir sem ,kami akan dapat brkeje di hspital,atau di imr…kami nie dpt tag name yg ade logo kkm

      • sj says:

        pergi ke website http://www.spa.gov.my…search jtmp..

        kolej nie memg under kkm..kementerian kesihatan malaysia..so after habis belajar memg dpt kerja terus..sy faham maksud thepearl..kolej nie memg jarang orang dengar..even IMR(Institute for medical research tue pun org tak tau sgt..tp nak msuk sini tak semudah mcm nak msuk ptpl ke,uitm ke or mana2 kolej n universiti..sebab melalui proses temuduga..so kalau bernasib baik..insya’allah dapat la msuk..

        • peteh says:

          ala..byk pakai kabel ni..pastu org yg mcm akademik cam pundek pon leh dapat..mmg diorg tak ikut ko nyer result spm la..mcm xder class langsung..

          • sj says:

            cantiknye bahasa..bunyi mcm jeles je..kalau awak tak dpt..usaha la lagi dan berdoa ye peteh..kalau mencarut2 camnie tak guna..sape kate tak ikut result spm??..awak nie org yang bertanggungjawab untuk pilih pelatih2 yang bakal masuk ke?jangan disebabkan awak gagal temuduga banyak kali awak nak mencarut macam orang tak bertamadun..ke awk nie memang orang zaman paleolitik..awak nak maki2,kutuk2 org yg pilih spa nie kenapa?apa masalah awak sebenarnya..semua orang ada hak untuk tentukan masa depan dia..dan awak tak berhaj untutk merendah2 kan pilihan orang lain..sekalipun kerjaya yang seseorang tue pilih setakat atendan hospital..tapi dia tahu menghormati orang lain..orang pun akan hormat dia..tapi kalau sebaliknya..awak faham2 sendiri la..kalau awak hebat sangat kenapa tak jadi doktor je??ohh lupe pulak..awak kan orang zaman paleolitik..mana faham doktor tue ape knn

          • anggun says:

            sy sokg SJ. tebekkkk punyerrr~ ciann c peteh tuh. xde rzeki leh cube g len kli yer~ kmi doakan anda bjaya dgn jaya ny, gilang gemilang n tbilang. aminn~

          • kober says:

            peteh ko memalukan betol..sial tahap kimak la ko ni..terasa aku peteh sbb spm aku mmg teruk tp aku bangga dpt jadi mlt ni..sebab aku tgk ader jugak budak yg spm result layak masuk matrikulasi amek mlt..mcm aku ni matrikulasi mmg tak layak la yg layak tingkatan 6 jer..tp aku pun pakai kable jugak..peteh naper ko ni..kalo kabel ko tak berjaya don blame anyone else fucking loser

  91. muhammad123 says:

    syanis June 14, 2011 at 2:57 pm
    AS SALAM,kpd saudara muhammad123…insyallah andai ade rzeki…sllunye simpanan blh proleh diploma mlt nie…bykkan berdoa..

    hehe… tq atas nasihat tu… :) awk mlt ek?

    • syanis says:

      iye saye bkl mnjadi mlt..tpi saye bru shje sem 1…saye yg ade pngalaman skit blh la berkongsi skit2 ngan saudara… :)

  92. eka says:

    SALAM,
    ade sape2 yg brpengalaman boleh share pndpt x pasal mlt ni dgn sy..
    byk nk tye..bole bg fb ke,email ke ?
    skadar nk minta pndapat tntg mlt ni je..
    coz sy nk futher stdy dlm bidang ni under kkm start julai ni..

  93. faiz says:

    nk tnye skit..
    g klas kt sne kne pkai pkaian fomal k pkaian bese ek??

    • XIDEROUS says:

      td ad call ktmp…die ckap time g klas pkaian bese…tp kne pakai kasut bertutup hitam…

      • syanis says:

        maaf ye,ingin memklumkan pakaian bgi platih llaki perlu mmakai pakaian formal dan brkasut hitam…mcm org pegi keje…smase orientasi hrp anda memakai pakaian formal..jgn la plk ade yg pkai selain dri yg dinyatakan..tima kasih

  94. zonday says:

    nk tanya sikit,plajar mmg kne tggl kt asrama or bole tggl kt lua??

  95. ise says:

    salam…kalo result truk.kne kick x?
    kalo kne kick,kne byar x?

  96. ise says:

    sebnarnya sye skrng dlam dlema…sye dpt twaran mlt spa, intake july nie…sye mmg mnat mlt nie..sye dh 2x tmudege…alhmdillah dpt jgak..tpi mslahnye,sye skrng nie sy dh ambek degree kat uitm shah alam….dlu sye ambk mtrik..sye skrng nie tgh cti sem, bru abis sem 1….sye xtau nk plih yg mne stu antara spa n uitm..
    hrap spe2 bleh bgi pndpt kat sye,pndangan ke..xksah ar pape pun..blur skrng nie..(^_*)’

    • Muhammad123 says:

      ada pro & kon nye… solat istikarah… yg mana hati awk cenderung pergilah… hadis: “tidak rugi org bermesyuarat & tidak menyesal org beristikarah”

      dr pemerhatian aku… bila kita amik dip & bekerja guna dip jer… kita akn rasa menyesal kerana tak amik ijazah apatah lagi bos kita tu spm die dulu lebih teruk dari kita.

      atau

      jika kita belajar degree & bekerja guna degree kita akan rasa hapy dan dapat jadi bos kpd mlt lagi (Pegawai sains gred C41/44/48).

      atau

      jika kita belajar degree tetapi makan anggur lama-lama, pun kita akan menyesal jugak.

      pilih lah yg terbaik…. bersyukur & bersabar jadikan pegangan…

      :)

    • peteh says:

      continue ur degree..dont be stupid

  97. someone says:

    tiap2 ari kne pkai formal ke pg kelas??
    jeans bleh x

  98. ise says:

    orait..thanz muhamad123…

  99. annabelle says:

    saya lmah maths . .bleh ke saya carry ni , . .?

    • kardashian says:

      boleh..mana ader mlt belajar math..senang jer la belajar mlt cam mkn nasi jer..tol tak dak2 mlt..kalo ckp belajar mlt ni lg senang dr buat sijil kat ikbn atau ilp..

  100. yana says:

    assalam…sy pun dpt twrn jtmp kt imr..bln julai ni msk ar..

  101. aimran says:

    salam… pakaian untuk ke kelas nanti, pakaian formal ke?? and how many students in each class??

    • khairilz says:

      satu kelas lebih kurang 100 orang, kalau lab terbahagi 2..1 lab 50 orang..kena pakai formal..

      sem 1 dan sem 2 (xdapat uniform lagi)
      -pakai tie, kemeja, seluar slack

      sem 3 – 6
      -kena pakai pakaian attendant hospital

  102. subi haron says:

    BLOG SAHABAT MEDIC ( http://infomakmal.blogspot.com )untuk rujukan tambahan kpd saintis juruteknologi makmal perubatan

  103. hujan rintik says:

    11 june nie aku masuk daftar….maybe aku second intake kot…bub aku dapat calon simpanan jer hari tuhh….2 hari lepas dapat call suruh daftar tp x bg tawu suruh sedia kan pape…sooo aper persediaan yg perlu aku buat???

  104. liyana says:

    selepas asasi sains, sye dpt offer mlt uitm….thanks for the info..i’m not clueless anymore

  105. pening says:

    MLT ni bleh bwat master n pH D x???????
    tlog reply plsssss…….

    • anggun says:

      nop~ :( blum de g. yg tggi pon jz u36 jer~

      • sj says:

        boleh je..kat HTI ade mlt da smbg phd pun

      • exotic says:

        anggun..paling tinggi U40la bukan U36. UiTM dah sediahakn degree MLT dan InsyaAllah JPA akan wujudkan post peg. tek.mak.perubatan utk menggantikan peg. sains. Utk pengetahuan anggun, ramai MLT kat luar sana yg dah ada master dan PHD tapi kena tukar profesion kpd lecturer.

  106. anggun says:

    kt kskb kuching ponn de gak course nie okeyh~ :)

  107. Mizz'Kyna Aaen says:

    Juruteknologi Makmal Perubatan tu dlm BI ialah MEDICAL LABORATORY TECHNOLOGIST bkn technician…..technician yg selenggara mesin2 d lab…………….huhu

    • kober says:

      tp kat spital depa dok panggil technician jer..terutamanya nurse..depa malas nak panggil medical laboratory technologist..panjang bebenor

  108. fatin says:

    Assalamualaikum…..still pning LG la….camne nak apply tuk kkm or spa…..dah try blk website dia…Tp x jmpa pon…

  109. Uma Rani Arumugam says:

    terima kasih banyak2
    banyak yang saya ketahui slepas membaca blog ni
    minat saya terhadap bdang ni makin terserlah
    tq very much :)

  110. JP kks says:

    tumpang tanya tapi lari sikit dari tajokk .. huhu
    saya ni jururawat pelatih under kkm. dah nak masok sem 4. andai kata tetiba sy nak apply SPA sekali agy boley x wlopon sy maseh dlm training jururawat?? tapi still dlm bidang separa perubatan gak. boley ke ?? TQ. harap sape2 ade pndpt bley share.. syukran

    • cibai says:

      ko nak mohon bidang aper pulak dlm spa tu..xpayah wat kerja bodoh la..baek ko jadi jururawat..selalunya yang dapat kejururawatan ni mmg ditakdirkan seumur idup jadi nurse..jgn nak memandai nak jadi radiografer ke, pembantu farmasi ke, juruteknologi makmal ke physio ke..naper dulu pergi mintak diploma jururawat masa apply spa dulu..pelik2

  111. mufakhma says:

    herm course nie mmg best sgt saye skunk nie mrupkn student mlt di kolej ptpl semban sem 2. subjek die x ssah sgt pn biase2 jer yg bab kalkulator 2 math mmg btol tp biostatik xtau plak. sape yg da lulus math d spm x pyah ambik blik trus ambik biostatik jer. nak tnyer la lpas abis dlm course nie kite bleh keje kat mne ek?

  112. myra says:

    wah .. best gak bidang ni .. saya dapat temuduga dlm bidang ni , tapi kalau saya lulus dlm temuduga ni , saya terpaksa pilih antara jawatan ni ataupun teruskan pengajian saya di universiti . saya harap sangat salah seorang beri saya pandangan yang cukup bernas kepada saya .

  113. myra says:

    tambah saya binggung . ada yang kata lebih baik pilih U drpd spa . mcmna ni ? sya skg ni melanjutkan pelajaran sya dalam asasi sains d ums . so , baru 2x ni sya dapat twrn pegi tmudga . saya binggung skg ni .. sya fikir gak msa depan sya , tapi keja ni gaji dea npa rendah ? bukankah keja ni susah ckit . xbrpa lumayan lah gaji dea dgn keja ni . spttnya gaji dea kena up cket .. bkn kah pmbeljrn ni hampir sma dgn medic meskipun medic belajar lebih dlm lae ( ea kah? ) :/

    • choq keria says:

      betol belajar mlt mmg susah jika dibandingkan dgn belajar jururawat ke atau pembantu perubatan tp disebabkan kesatuan mlt tak kuat..kerajaan malaysia tidak memandang profession ini..lagi satu profession mlt ni hanya kerja disebalik tabir jer..awak taw nasib penolong pegawai sains lg sedih..kat tempat saya diorg kerja sama jer ngan mlt tp gaji lg sikit..cian kat diorg..kalo dikutkan diorg 3x ganda lg bijak dr jururawat dan pembantu perubatan. saya juga amat sedih dgn nasib mlt2 tambah2 lg saya dulu belajar mlt di udm dan salah seorg pelajar cemerlang di sekolah saya..saya juga bekas peljar sekolah berasrama penuh.tp in the end inilah nasib saya..alangkah baiknya saya pilih IPG dulu..jadi cikgu mcm komenter kat atas tu ader ckp

      • nur says:

        skrg ni sume org tny pasal gaji…..sebenarnye gaji rndh ke tinggi ke,tu sume bergntung pd kt…wlupn gaji rndh tp kt hemat dlm berbelnje,hidup kt sng je,,,tp kalu gaji mhl n blje melebihi kemampuan smpai berhutang baik x payah..rezeki setiap org Allah dah tentukan..mmg ckp utk kt kalu kt bjk menguruskannya..mcm abah sy,mule2 kerja gaji dalam 200 je n gaji ble dah nak abis keje dlm 2500..sy ada 10 org adk beradik…ktorg sume ckp mkn,pakai..x prnh lg kt org x mkan..sbnrye nak bgtau,setiap org Allah bg rzk msng2…kt yg kene bjk menguruskannye…cbe pkir,abah sy dgn gaji tu dpt bsrkn kt org 10 brdk,mcm plak dgn keluarga yg ayah dia gaji x ttp tp still dpt bg mkn pd anak dia..tu menunjukn Allah ni maha pemurah lhg maha penyayang…jd jgn bandingkn la gaji kt dgn gaji org lain

        • haruan says:

          adoyaii..idup kalo tak nak compete ngan org sampai bila tak maju..gaji setakat 2500.sampai bile la nak boleh beli rumah ke keta honda ke kat kl ni..org mcm ko yg seronok ngan gaji 2500 sebulan layg menyebabkan mlt mmg sampai mampus pun tak dpt elaun kritikal..not fight just bersyukur ajer la and ur statement “jd jgn bandingkn la gaji kt dgn gaji org lain” simply stupid

          • imani waamu says:

            betol..kat medical centre tempat aku kerja mlt ni mmg anak tiri..mmg sedih la jadi mlt..kalo dilahirkan sekali lg sumpah aku tak nak jadi mlt..pastu kalo aku ada anak pun aku tak nak die jadi mlt..byk yg sedih drp hepi jadi mlt..kepada sesiapa yg mempunyai berpotensi mempunyai peluang yg baik dlm hidup..jgn la jadi mlt..jadi cikgu ke..jadi general manager ke..jadi pegawai farmasi ke..ahli dietatik ke..tp bukan mlt..i fcuking hate my job

          • nur says:

            fhm x ape yg sy maksudkan…bkn x compete…x fhm statement la tu….x btol ke??mmg kt perlu bersyukur dgn apa yg Allah bg pd kt…kt nmpk agka 2500 tu kck sbb angan2 lebih dr kemampuan…ni yg x ssepaatutnya bg org Islam…Allah dah kate,kalu kau bersyukur pdKu,Aku tmbh lg rzk…y nak pertikaikan lg…please open ur mind,not close ur mind…wallahua’lam..

        • syafinazwawa says:

          btol tuu…sy stuju ngn pndgn positif nur,,mslh duit jea yg dpkirkn pdhl,kta blh bjimat..rancang kewangan???

    • SomeOne says:

      Sama la dgn aku..aku study Mechanical Engineering Kat UMS..dah Tahun 4..LAst Year…tapi 1 ja aku nasihatkan..ambil la SPA..Gaji dia hampir 2k..belum naik pangkat lagi ka pa ka…tentang degree ko kat UMS tu, senang ke dapat kerja nnti??aku akan invterview nnti 20/9/2011.aku akan ambil peluang ini..insyallah klu dapat MLT ni, aku akan tangguh pengajian saya dan akan melanjutkan study di MLT..amin..

    • cikgu says:

      lebih baik habiskan degree tu…insyaallah..kerja ada menanti anda…

  114. aja says:

    betul tu. setuju sgt dgn khairilz. gaji tu berbaloi la dgn diploma yg kita akan dapat. saya pn budak mlt jg. skrg sem 5. saya study d kskb kuching. sekarang sedang buat klinikal d hospital.

    arone, yg tu baru gaji untuk org yg malas tau. kalau u buat ot (overtime) u dpt byk dr tu tau. untuk gaji permulaan bg fresh graduate, pd masa sekarang ni, company mana la yg mau bg gaji 2k untuk pekerja taraf diploma kan?

    ada lg yg saya mau kongsi, hehe. hari tu sembang2 dgn staff mlt, ada senior mlt tu dapat +-rm3800 untuk ot sahaja tau. tp gred dia dah u32 la hehe. so, hendak 1000 daya, tak hendak 1000 dalih.. d mana ada kemahuan di situ ada jalan kn..

    dn kitorang pn pernah diberi kaunseling, lps ni kita boleh sambung study jg ambik degree bidang2 berkaitan. asal ada kemahuan. even u nak jd doktor pn boleh, ada haluannya. ambil masa sahaja

    • daniyal says:

      realistik tak mcm tu..ko tgk la bler ko kerja nanti..ader tak islah OT tu..aku rasa yg u32 gaji 3800 tu maw tak umur dkt pencen dah..hampir gaji mati..nurse u32 lagi bykj dpt sampai 5k sebulan..aper citer..mm gaji 2k jer..aku ni mlt gak..mungkin aku malas la mcm yg ko sebut..tp rata2 mmg 2 hingga 2.5 k kalo kerja baru 3/4 thn..wake from ur dreaming

  115. metpaul says:

    hello..saya budak MLT K2/09..sekarang saya semester 5 pada Julai/11..saya ni sebernarnya nak jd doktor, tp sy dpt MLT d KSKB kuching,sarawak.. sy sgt bersyukur..tp sy nak sambung study after sy bekerja maybe 5tahun selepas sah dalam pelantikan jawatan Gred U29..boleh ka MLT jd doktor? bkn la sy xnak MLT..tp nak juga try kerjaya lain memandangkan doktor cita-cita saya semasa sekolah lagi..hehe..emel me ok..tq

    • daniyal says:

      pal..tak yah berangan la bro..spm ko dpt berapa..cemerlang tak..kalo ko tak dpt A utk fizik/chem/bio/addmath tu..baik tak yah mimpi jadi doktor..tambah2 lg ko wat mlt ni kat kksb kkm..meme sure la ko mmg spm cukup2 mkn jer..aku buat mlt diploma dulu dkt private..time tu ader sorg cina ni die mmg terer dpt straight A spm tp sbb cina dia tak dpt ipta..pas buat dmlt die nyer result mmg fantastic sbb 4 flat ..skrg berjaya wat medik kat australia dgn biaya sendiri..die tak per la meme anak org kaya..yuran pon mcm ko leh beli keta BMW 5 series dah..ko mampu ke..gov tak kan taja ex dip ni sbb diorg taja utk matrik/ex stpm/ tak pun IB..ingat byk org mmg nak jadi doktor tp hanya yg betol2 layak boleh jadi..aku tak underestimated ko..tp berpijak pada bumi yg nyata bro..syukur leh dpt jugak jadi mlt dan dpt kerja dgn gov walaupun result tak seberapa

      • arep says:

        agreed giler2… mane ada ipta yg ambil ex-dip students untuk MBBS/MD.. terpaksa pergi private juga. and kawan chinese you tu agak rugi la ambil MLT dulu.. lebih baik dia ambil medik after spm je trus.. kalu duit byk lepas spm terus bole wat medik kat rusia/mesir/indon sume tuh.. ramai je bdk2 y xbrape nak cemerlang spm(6a ke bwh) dpt wat medik..xadilll..haha

    • anggun says:

      metpaul a.k.a sotong~ anda mampu mengubahnya. hahaha. oi met, dari ria ku ngr ko mok jd doktor, x mngkin xda way kan met ~~ go sotong !! by: gonjeng germany. :P

  116. revathy says:

    saya pun dapat bidang ini…..tapi saya confused bidang ini menarik ke tidak…bidang diajar dalam bahasa malaysia?boleh saya tahu lebih tentang bidang ini..pleaz rply

  117. alisya says:

    syukur alhamdulillah….saya trplih utk mngikuti latihan juruteknologi makmal perubatan….thengs pada korang sebabbbb sudi sharing pengalaman korang…ILOVEU medik ! :)

  118. udine says:

    thank coz bg info 2… sye nk g tmu duga sal 2.. thankz..

  119. ukhti shira says:

    salam..to khairil(junior saya)suke eh entry nie sal student SPA especially MLT..Btw,SUME komen2 nie akak tgok mg diskusi yg ok..nk suke pon ad.hihih…good job..pling suke,gmbo IMR,psstt…cm knal je?..rs cam dr pic dr blog akak je khairil..?hehehe..so,kpd yg berminat,alhamdulillah..kpd yg nk mmperlekehkn kami2 trainee MLT,hope korang berfikir sekejap,sume pkerjaan ad kelebihan,kekurangan,even doc sekali pon..sape2 bakal jawat U29 JURUTEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN..inilah REZEKI kami..alhamdulillah..maaf,kalu terkasar bhasa==>senior sem6,IMR

    • nur says:

      btol2x ape yg akak kate tu…..junior akak

      • imani waamu says:

        betol ape ke bende nya..mlt ni bakal jumud..we dont need mlt anymore..one of doctor in my place said mlt ni mcm sampah jer..eventhough i upset wit that statem’t but wit people minded like u all.it better be

        • nur says:

          x kire la nak ckp ape pun…mcm smpah ke,ape ke….just say Alhamdulillah…..mgkn org x nmpk pekerjaan kt coz just duk dlm lab,tp Allah tau sejauh mn kt berusaha dlm memegang amanh ni..kalu silap diagnos,sampah ni jgk la dia cr…

  120. arlee says:

    Slm. Wah tak sangka jugak ada blogger dikalangan budak KTMP. Entry yg informatif. I’m here diatas link yg di post oleh kakak ukhti shira di fb. Apa2 pun, selamat maju jaya dengan course ini! *kalau terserempak tegur2 lah! :)

  121. arynaa says:

    salam sy nk tnya…sy ambk degree dalam mlt ni..kat uitm
    lepas sy grad nanti pluang pekerjaan dye ape?
    anggaran gaji?
    boleh sambng medik tk?

  122. gayu says:

    now im doin dip in medical lab….im so scared bout i wil gt job at gov hospital

  123. Zaien says:

    hai nak tanya. if kita habis dip. akan kerja with gov right. so like, if kita habis dip kena kerja berapa tahun baru kita boleh firther study to degree. And id further study in degree, after degree boleh dapat kerja apa pulak next? lebih untung ke if after degree kita try apply to be a lecturer?

  124. shikika says:

    dip MLT ada d kolej ptpl..

  125. IEDAPIZ says:

    sy freshie diploma MLT kat MSU.bru graduate julai aritu… da apply keje kat private n gov hospital. kalo private tu ade yg da dpt tp msih mnggu panggilan keje dr gov. Tp dengar cite gov bekukan pengambilan pekerja MLT selame 5 thun ea? betul ke? dgr cite gak student kkm sendiri masih xdpt panggilan tok keje.. sbb kawan2 sy yg wat training ade yg budak imr n kkm ptpl s.alam.. tp dieorg pun msh lum dpt keje. n senior dieorg pun mgalami nasib yg same. nape mcm tu? JTMP kat hospital gov da berlambak ke? kalo da berlambak np gov masih amek student tok wat MLT kkm ni?

    kalo xdpt pun xpe la. ade rezeki ade la.. dpt yg private pun xpe la. sbb skrg nk dpt keje pun susah. even ade degree yg mcm sesetengah org bangge kan pun blum tentu dpt keje. masih terkapai2..bangge la ngan diploma MLT anda skrg…=)

  126. oshin says:

    thanks with this info. :) u help me a lott!

  127. D-gunnerz says:

    hello semua..aku baru dapat intrview mlt kkm 25 oct.11..apa pendapat korng?aku skrg tgh stdy kat uitm ambik course diploma bangunan sem 3..pointer aku skrg pun ok gak..tapi aku lebih ska ambik bidang yg lbh menjamin peluang pekerjaan..mcm mane errrr?? tlg aku plz…aku bukan nyer budak pandai sangat..spm pun cukup makan je..ada peluang ke dapat mlt kkm?bg tau gak soalan biasa intrview..tq k..

    • hairan says:

      hii..
      terpulang lah dengan minat dan cita2 u sndiri. tp kalu stakat nak keja yg dijamin, for sure belajar under spa akan keja dgn gomen. keja di jamin. lepas sah jawatan, kalu belum habis bon keja dgn gomen pun leh sambung belajar, asalkan dapt kebenaran kementerian (hantar surat permohonan la). salah seorang batch saya dah sambung mbbs. gaji xla besar mcm org yg ada degree, kira besar la berbnding u keja kat swasta dgn berbekalkan diploma jer.

      yg bestnya, kalu dah masuk gomen ni..u boleh sambung belajar n dapat cuti belajar + separuh gaji semasa belajar. ada la duit poket.
      kalu dah ada degree..and keja jd pegawai, bila sambung belajar..u dapat gaji penuh masa belajar. kan best tu…
      lepas belajar, keja masih menunggu anda..sama ada nak naik pangkat atau duk jawatan lama.

      • haruan says:

        ala..ko dpt uitm..mmg dpt la mlt kkm..kelayakan nak masuk uitm lg tinggi dr mlt kkm..selalunya spm cukup2 makan..subjek sains 7 8 pun dpt jadi mlt..tak amek sains tulen pun leh jadi mlt..mlt ni mmg kerja senang jer..g jer interview..reramai sampah di kalangan staff kkm

        • hairan says:

          haruan..
          sa tak tahu pula kalu nak masuk mlt kkm ni pakai spm cukup makan je, subjek sains 7 8 jer.. sbb setahu saya..kalu dgn result spm mcm tu, nak isi borang apply pun xlayak la..kalu kolej swasta sa xtau la..(?maybe)

          ni mesti Haruan xtau apa2 pasal nak apply mlt kkm ni,..pasal tu cakap mcm tu kot..

        • anggun says:

          klo ko wat medical cek up ke ape o wat transfusi darah, mmg pdn muke ko klu dpt darah yg ade hiv,,pembalasan bg mulut bau taikk ko tuh.

  128. piji says:

    haaaaaaa..yg komen dan melalak pasal gaji2 dak mlt nih bukannye ad keja lagi pon kott..
    jeles sbb dak mlt ni ad prospek kerjaya yg luas tmbah2 under gomen..
    yg pnting dak2 dok training lagi dan yg bakal bergelar mlt ni truskan usaha anda law dah minat okeyh..
    igt gaji korang bukannya takan berganjak naik pun,msti naik punyalah even take time..korang dah ad lam field ni korang bwat betol2..rezeki bukan budak2 yg kondem nih bagi..tapi Allah yg bagi..Allah suka org yg berusaha lebih,sbb ganjaran yg akn dberi jugak akn lebih..Niat..Nawaitu tu penting..so to all budak2 yg kondem=> shut TF UP!!!

    • indie says:

      fuck u bitch ur faggot

      • haruan says:

        mlt gaji ckit bodoh jadi mlt..baik jadi pebantu perubatan atau jururawat dpt elaun kritikal..korang tak der..indie ckp mmg betol..korang malas..goyang kaki jer dpt gaji bute

        • khairilz says:

          bro jangan cakap cam tu,
          beza gaji rm100 lebih je kot untuk elaun kritikal. MLT banyak on call dan overtime jadi lebih kurang je..yang lebih elaun kritikal sahaja..Berbaloi la kerana MLT tidak jumpa pesakit, relax kat lab je

        • hairan says:

          bodoh juga gomen ni yee.. bagi gaji bute kat mlt yg xda wat apa2 kat lab hospital / klinik tu. lain kali kalu Haruan sakit..xpayah la p hospital, p klinik swasta je. yg xpakai perkhidmatan lab n mlt. telan je apa2 ubat.

          • akmalriza says:

            hahaha..haruan2..mmg dasar mulut celupar..kurang ajar org ni..by the way gomen mmg bodoh sebab sampai sekarang mlt masih takuk lama..elaun kritikal tak dapat..walaupun kadang2 ada la jugak bersyukur dpt jadi mlt sbb dpt gak kerja tp tiap2 jelos dgn nurse sbb depa dpt elaun kritikal padahal kerja depa sesetengahnya relax sgt2 dibanding dgn mlt..

          • yuki says:

            alaaaa.. x pyh la u all nak mnybuk.. ckit ker byk ker gji drg bkn msuk poket kamu kn. y msuk poket drg jer..y kmu nak kecoh2 apsal?? bz body ker??? mybe y kuat ‘mnghina’ nie gji pn x smpi 2 rbu… suda lar.. rezeki d tgn tuhan..

    • anggun says:

      keje kerana Allah SWT.. :)

    • datebayo says:

      ni la salah sorng dak mlt yg bodoh mcm katak bawah tempurung..aku ni dah kerja 3 thn dh jadi mlt..tak dpt aper drp boring nak mampus kerja terperuk kat lab dok kacau tahi tgk bwah mikroskop..dah lagi gaji cam puki..jeles gler dgn kawan aku staff nurse yg gaji lg byk drp aku sedangkan dia baru jer kerja setahun..kalo ko tak tahu realiti hidup baik ko mampus jer..melalak mcm anjing

  129. D-gunnerz says:

    agak nye apa soalan intrbiew yang paling killer kalo undr kkm??nak prepare apa er untk intrview??5 hr g tggl nyeee..hmmm

    • khairilz says:

      soalan killer bila di tanya siapa menteri kesihatan macam yang saya kenal dulu. Selain tu pasal bidang kerjaya yang kita temuduga tu

  130. khairilz says:

    post dah diupdate dan soalan-soalan yang biasa ditanya sudah saya jawab dalam entry di atas..

    Salam,
    Khairilz

  131. nur iman says:

    sy belajar kt masterskill n skg sem7 semua 9 sem CGPA sy still 3 atas tp sng x dpt keja kalau study under private???

    • akmalriza says:

      kat tempat saya ader beberapa org drp private yg dpt kerja mlt..semua drp ptptl..mcm aku dr udm..gomen ipta..tp aku tak suka la sekarang ni private byk wat program ni pastu amek student ramai gila lak tu..buat berlambak mlt kat pasaran kerja..kalu dulu leh demand kalo nak berenti sekarang tak der harapan dah..byk pilihan yg ada..setakat buat kerja mlt ni aku rasa sapa2 pun leh wat..amek syarat ker diploma mlt tu..ada mlt kat tempat aku dr ptptl ni..masuk kerja mcm tak pernah amek diploma..kena ajar dr basic..dlm hati aku amek budak pas spm pun boleh..tp nur iman leh try la mintak..aku rasa sekarang ni majikan tgk time temuduga..mcmmana korang present diri korang..ingat aku dulu pun temuduga gak..ramai gak saingan ngan kolej swasta ni tapi entah kenapa aku dpt..syukur jer la..dpt kerja dr dok lepak2 kat rumah makbapak tanggung..

  132. nur iman says:

    encilk khairil kalau x keberatan blh x u add i ass yr friend kt fb….my nick name Shuzaini Abdul Hamid….ok thanks….byk bnda i nk tnya u…

  133. D-gunnerz says:

    esok dah nak g interview..wish me luck k..niat di hati nak jadi MLT …amin..

  134. sangai says:

    best tau keje mlt ni….banyak duit wooooo……keje pun best….mmg best giler lah

    • imani waamu says:

      best nya kerja mlt mcm sial

      • yuki says:

        imani waamu.. u cam sial!!!!!

        • imani waamu says:

          mlt mmg tak der guna..baik dihapuskan jer jawatan MLT ni..yuki fuckin

          • kongkek says:

            aper yg aku tahu baik jadi radiografer drp jadi mlt..kami gred leh capai tahap tertinggi tp mlt setakat kelas sokongan jer..rugi la jadi mlt ni..walaupun sapa2 yg jadi jururawat tu paling bodoh dlm skim separa perubatan tp baik jadi jururawat drp jadi mlt sebabnya skim jururawat pun tinggi..elaun kritikal pun ada..di pandang tinggi oleh kerajaan sbb antara golongan kakitangan kerajaan plg ramai dlm malaysia selepas polis, askar, cikgu

  135. sangai says:

    ader on call….banyak masyuk…….korang ader…saper ckp keje mlt senang,,,,,try dulu la beb,,,,en haruan banyak sgt ke elaun kritikal? ha ha ha…….boleh lawan on call ke…..kah kah kah,,,,kih kih kih,,,,,,,astaghfirullah ……bersyukurlah dgn aper yg ader

    • kicapjalen says:

      weih..nurse dgn ma kat tempat aku kerja pon ade oncall gak..oncall plus elaun kritakal sure die dia berkepuk2 dr duit ko wat oncall semata2..oncall ngan ot penat woo..baik kerja cukup2 masa gaji lebih..jeles woo ngan nurse dan ma..kat tempat aku mlt tak der wat oncall..office hour fix..hari minggu leh cuti relax..tp gaji mmg sial

  136. khairilz says:

    sorry kalau yang saya tak sempat reply pertanyaan…prefer add saya di facebook… email facebook saya mohdzulkhairil(@)gmail.com . kebanyakan soalan saya dah jawab dalam post jadi sila refer balik

    • comel says:

      saya xdpt msk kkm.. Ruginya. Tpi saya dpt masuk universiti awam. Saya terpaksa berusaha untuk dptkn keje. Sedih betul lh. Apalah sebab saya xkena terima.

  137. arynaa says:

    mlt leh sambng ambk medik ek?

  138. sangai says:

    layan je la budak2

  139. khairilz says:

    80% pembaca entry ni akan terkejut bila jumpa dengan aku nanti..”eh tak sangka la ni owner blog” , “eh, ko rupenya” haha…

  140. oyen says:

    kalau keputusan dari semester 1 sehingga saya gred kurg memuaskan.Apakah saya layak menjadi mlt?
    berapakah pointer yang selalu layak untuk menjadi seorg mlt?

    • khairilz says:

      die nak lulus je dari sem 1 sampai sem 6..pointer kena kekalkan 2.0 setiap semester…kalau fail repeat ag sampai dapat pointer minima 2.0 iaitu syarat naik ke sem seterusnya :)

  141. sara says:

    skang tgh exam kan? last paper bila?

  142. arep says:

    betol ke bidang ni boleh sambung medik? stahu sy medik di ipta memg xde pengambilan mcm ni. tp kalau ke u swasta mungkin ada. so kalau smbung medik di swasta, KKM akan tanggung ke kos blaja? maklumlah blaja medik di swasta ni yuran je pun da around rm 250k spnjg 5thn.. blum lg kos sara diri..

    • jentik2 says:

      arey..kalo ko ada diploma mlt utk amek bachelor perubatan/md/mbbs di malaysia..ko cuba pohon..mati idup balik pun ko tak kan dpt..percaya lah..tp kalo ko mintak perubatan kat indon ke mana2 ipt cikai kat oversea..mungkin dpt..jangan lak mintak UCD atau RCSI..tu pun mmg tak dapat la..hai ada gak org ni berangan nak jadi doktor..spm result hancuss

      • arep says:

        jentik2 ni ambik ape plak??dah jadi doktor ke?? kalu yer pun straight a spm xpayah la nk merendah2 kan org lain pulak.. aku tanye je ade ke pgmbilan tuk dip ke medik..sbb u aku memg xdek..kot2 u laen ade..aku pun tgh amik medik skunk, so xpyh nk mati idup smula pon..sedeh btol bile ade golongan yg suka condemn result org laen n impian org nak jd doktor

        • jentik2 says:

          tahniah sebab impian ko dah jadi kenyataan..nampaknya tanggapan ku silap..sori tuan dokter..hahahahaha

          • xxx says:

            jentik2…arey…. ckp bukan men bsar..kot2 dy pun ambil diploma jer.. tp lw ambil medik ker apeker x yah lar kcil2 urg len..nak jwab soaln tue x yah lar cm taik!!!

        • amer says:

          betol ke ko amek medik..memeng jarang la ex diploma mlt yang amek medik..kalo ada pun mmg anak orang kaya jer..tapi dengan ckp ko ni aku rasa ko mmg bukan pelajar perubatan but just wanabe..hahahah..kadang bukan nak rendah2 kan orang tapi berpijak di bumi yang nyata la..kalo ko bodoh ko mengaku ko bodoh. setakat berkhayal nak jadi doktor sedangkan setakat mlt jer..mmg mcm mat jenin la kau ni..by the way aku sokong kata2 jentik tu..realistik and sarcastic..padan muka dengan ko kalo terasa mr wanabe

    • feera says:

      medik boleh gak.. tp sy amik bachelor of forensik science…. mcm xsangke boleh smbung ke forensik kan…

  143. mawar says:

    salam..nak kongsi pengalaman…mase sy abes spm dulu,saya ditawarkan nurse under spa nie…tapi saya hanya stay seminggu je sbb sy homesick gile sampai x bleh nak pk ape dah slain dr quit n balik umah…..bile duk umah…mmg rase menyesal gile kuar lbh2 lg bile rayuan ipg pun x dpt…stgh tahun duk umah x buat ape2…mmg bosan gile n slalu menangis sbb buat keputusan yg terlalu menikut perasaan…membazir mcm 2 je mase dan juga peluang yg cerah…then ambik diploma kat uitm..beban ptptn plak… smpai skrg masih ase menyesal…tapi menyesal kemudian x berguna…berharap rezki masih lagi ade lepas nie…

    • jentik2 says:

      jgn menyesal..pastinya keputusan anda adalah betul..kalo anda mmg jenis nak belajar free..mintak la kolej kemahiran tinggi MARA ke..or try sekali lg utk spa..kalo saya amek jer diploma uitm..xder beban sgt,…yuran xder la tinggi sgt pun

      • mawar says:

        x tggi pun…15 ribu jgk abes untuk diploma nie huhu…masak jugak nak membayar 2…kerja pun mcm samar2 jer…2r lau dpt pluang skali lg spa nie…ambik spa jelah…huhu…byk plak diplome nye hehe

        • jentik2 says:

          kecian kamu ni..nak citer aku punya citer lak..aku pun ada hutang gak dgn PTPTN..lg banyak drp awak dlm 40 ribu..aku lepasan matrikulasi sains hayat sambung bachelor sains pemakanan ukm..sekarang jadi penasihat pemakanan dan nutrisi di salah sebuah syarikat susu formula..aku bayar jer hutang ptptn tu ckit..jgn risau..rezeki ada jer..aku punya hutang lg byk dr ko sebenarnya dan ramai pun rakyat malaysia yg berhutang dgn ptptn ni..so jgn risau sngt OK..kawan aku yg amek diploma uitm ramai dah yg kerja gaji ribu2 pakai kereta import semua..

          • mawar says:

            huhu..awk kciankan sy..or perli sy huhu…=p…erm sy tau rezeki 2 ade wak…tapi yelah…sy cube blake…dan sy terima je ape yg dtg dulu…mgkn itulah rezeki sy kan…cume sy berjaga2 jela..dan kene usaha..rezeki bkn dtg cam2 je tanpa usaha ….erm enthlah nk cakap pom x reti…byk yg sy nak kate tapi tak reti nk cite cmner huhu…sy jer tau ape yg sy rase…nway thanx coz menyedapkan hati sy…=)

  144. mas says:

    lepas diploma…kalau nk sambund belajar nk ambil ijazah ape plak yg sesama dengan nye

  145. lya says:

    kos ni mmg bleh further medic ke???hope sgt2 bleh sbb citer2 nk jd doctor..sy time skola x amek bio thats why x leh apply medic…klau leh further medic bape ek pointer kena dpt????

    • khairilz says:

      yup boleh further tp pointer kena score..dah ada 2 orang student MLT yang sambung jadi medic

    • jentik2 says:

      boleh jer asal ko ada duit..tapi kalo ko bercadang nak mintak ipta malaysia..sori to say..u r not qualified..diploma mlt tak layak apply medical doctor/mbbs..kalo tak caya..chek it out

  146. hani says:

    alhamdulillah.. tahniah adik.. drpd x minat dlm bidang tibe2 jd minat.. bagus.. terbalik dgn akak yg minat habis kt bidang ni.. da dpt pon segulung diploma MELTECH ni.. tp syg xde rezki kt situ.. tibe2 jd guru. ustazah la senang cite. maka berjawatanlah kakak sbg guru sandaran pd hr ini sejak 4 thn lalu.. n alhmdulillah jg skang da nak hbs diploma perguruan.kadg2 frus jgk bl terbaca/terdengar/terlihat ape2 yg berkaitan dgn madic ni.. tp bersyukur la dgn ape yg di lorongkan.. buat adik zul, pikulah tugas ni sebagai satu amanah Allah..

  147. biskot says:

    diploma dari kkm ni memang x layak ke apply MBSS kat mana2 ipta?

  148. hakimi azme.. says:

    ak skrg da nk msuk sem 5…bg ak blajar kt sini ok jew..skrg pown byak graduan universiti yg x mndpat tmpat dlam pkerjaan….wlaupown gred gaji utk prmulaan adalah U29..tp dengan pengumuman kenaikan gaji dlam bajet 2012..ak nmpak pluang pkerjaan dlam bidang nie cerah..bgitu jugak dengan kes perebutan jwatan dengan pegawai sains dlam bidang kerja di makmal..prsatuan MLT da nmpak semakin kuat..da x lmew nnt pegawai sains yg mmpunyai degree dlam biomedic pown akan mmbuat kerja yg sama dengan MLT..klu da rezeki msing2..

  149. hakimi azme.. says:

    sbnarnyew da rmai bekas student MLT yg da jd doctor pown adew..mcm dr pakar kt hopital kuantan..dye slalu bg nasihat kt ak..ptut bangga jd MLT..bukan sumew org dpat rsew pglaman kjew mcm nie..n dr 2 jgak la yg byak backup dr pegawai sains yg slalu nk maki kteorg..

  150. hakimi azme.. says:

    contoh student MLT dr IMR yg smbung medic..putra aduka lau x silap..
    budak dr batch ak pown adew dpat twaran utk smbung medic coz da 3 sem brturut 4 flat..ttg msalah baju yg mcm attendant 2..pihak kolej n pngarah kolej sndri pnah ckap ngan ak..akan mmbuat uniform bru..
    just tggu masa..

    • jean black says:

      yeke..kalau camtu ramai la mlt lepasan ktmp imr kkm tu yg layak jadi doktor..nak ngumpat psl kawan aku yg sorg ni..SPM tak der la elok sangat..asasi dgn matrik pun tak layak..yg layak masuk diploma kejururawatan uitm jer..pastu berenti masuk dip mlt ktmp imr jln pahang .sbb mmg die nak mintak dip mlt uitm tp tak layak yg dpt diploma jururawat jer tp bile mohon spa kkm tu dpt lak dip mlt..aritu jumpe die die ckp belajar kat citu senang gler la..budak kelas die ramai yg dpt 4 flat..terkejut den..silibus dak sekolah rendah ke aper ni..kawan aku yg spm teruk camtupun leh dpt 4flat lak..spm result aku ni 6A kimia fizik biologi hanya dpt 2.5 dan kawan aku tu dpt just credit biologi jer leh dpt 4flat..aku cirit nak dpt 3.0 korang senang gler nak dpt 4flat…amat pelik ajaib betol..kalo aku masuk beljar sana bukan setakat 4flat mesti 10flat pun dpt ni..sepatut diseragam kan silibus diploma mlt di malaysia.tak adil la ada tempat belajar lg senang ada yg susah sngt pastu mintak kerja semua diploma dikira sama jer…perrhhgg dpt jadi doktor la kawan aku tu..this is really funny

      • mancai says:

        memang byk berlaku keputusan spm kurang elok tapi bila dapat peluang lnjut kat u or kkm, pointer die lebih baik daripada org spm yg baik / pandai.. tak caye tanyer lar bebudak kat ktmp skrang…

      • rain says:

        Jean black
        Rezeki Allah yang bagi..yang kau nak pertikaikan kenapa?sekalipun kawan kau tue dpt 4 flat..tue rezeki dia..ko nak ckp yg siapa amik MLT KKM nie tak layak la ye sambung medic.Rezeki masing2 Allah yang tentukan.Lagipun tak semua doktor yang ade kat malaysia nie dripada IPTA tempatan.Ade yg dari swasta.Biasenya org yg ckp berdegar2 nie,dia bukan sesiapa.Mungkin penganggur kot.Tak puas hati sebab tak dapat keje.

      • khairilz says:

        kenapa anda kelihatan tidak puas hati sini. Sape kata study senang? member ko kata senang sebab dia rajin belajar, maknanya dia dah rajin belajar sebab dah pernah gagal SPM dulu. silibus sekolah rendah ade ke berkaitan dengan parasit, virus, bakteria? ade ke tentang diagnos penyakit

      • gamabunta says:

        Betol la apa yg hang ckp tu..adik aku bekas pelajar mlt imr gak..dia amek kelas sastera jer..yg pelik dia boleh lak belajar subjek yg namanya sains mcm mikrobiologi, parasitologi,dan mcm2 lg la..pastu ciap dpt 3 pointer lg..aku lepasan matrik pas tu amek ijazah kat ukm kl dlm bioperubatan pun susah nak skor subjek tu..kadang2 mcm tak caya la..mungkin subjek2 telah diubahsuai oleh pentadbir kolej mlt imr dan diajar pad peringkat yg amat basic yg tidak sampai tahap complicated utk mudah difahami oleh pelajar2 diploma mlt yg rata2 tidak mempunyai mempunyai latarbelakang sains tulen..mcm aku kat ukm subjek mikrobiologi utk bioperubatan dgn mikrobiologi yg nursing amek mmg beza tp namanya sama jer mikrobiologi gak.yela..kalo nursing amek mikrobiologi yg sama level dgn aku aku jamin mereka tak kan lulus sbb kebanyakan mereka mmg lemah sains tambah2 lg yg ex diploma nursing.bg yg drp matrik/stpm result mereka mmg rendah selalu kena lelong utk kursus tu..bagi diploma mlt ni patut diseragamkan sukatan pelajaran utk menlahirkan pelajar yg lebih berkualiti..btw adik aku dah kerja kat klinik kesihatan kota setar sebagai mlt tinggal aku sampai sekarang tak der kerja lg..cian kat aku.nak cari kerja sbg mlt gak ni..tp rata2 amek diploma jer aku tgk.

        • amer says:

          betol gamabunta..likeX10

        • jayDe says:

          subjek yang di pelajari bukannya senang..maksud saya..subjek MLT. tp kaedah pengajaran yang membuat semua subjek tu kelihatan lebih mudah diingat dan di pelajari. tak dinafikan, kalau xbelajar..xdapat score la. dari pengalaman saya sendiri, lecturer/tutor MLT menggunakan banyak kaedah Hands on.. kalau benda tu kita dah belajar praktikalnya..buat kerjanya..buat eksperimennya hampir setiap hari, xkan la lupa juga. biasa kelas teori jam 8 – 1 tgahri. kelas amali jam 2-5 ptg. kalau kamu..boleh lupa ke? hehehe…

  151. roy says:

    salam…
    aku skang student ktmp sem 6…
    aku nk bgtau ckit nie…
    pd sesape yg ckap kos mlt imr nie sng la…bleh dpt 4flat walau biologi dpt lulus je…
    aku nk tnye korang la….
    kalau sseorang 2 dpat rndah PMR,SPM die akan rendah gak kew klau die bljar giler2!!!
    kalau sseorang 2 dpat tinggi PMR,SPM die akan tinggi gak kew klau die TAK bljar giler2!!!
    klau kite usaha,bnda yg mustahil akan jd gak wei…
    ko try la msuk MLT,wlau ko dpt (6A) sekalipun,klau ko xblajar,ko boleh berjaya ke…
    ko ckp sonang bro…
    aku DPT (10A) sekalipon,result aku xde nyer dpt 4flat..
    nk ckp 2 fkir dlu bro…
    jgn skitkan ht org…
    nnt kepala ko yg xgatal ko garu plak…
    btw to my junior,gud luck n stdy leklok..peace..^-^

    • amer says:

      ko dapat 10A then masuk ktmp kkm..what the shame..kalo aku dapat 10A science stream sure aku apply JPA/MARA untuk further doktor perubatan dekat oversea..my fren masa kat kolej mara kuala nerang dulu dpt 5A jer SPM tapi sekarang dah jadi medical officer dah tp ko dapat 10A jadi mlt kuli 1 jer ke..walaupun ko mmg bijak sebab dapat 10A SPM tapi actually ko adalah orang terbodoh yang pernah aku tahu

    • duchess drowsy says:

      sokong saudara roy tu:)

  152. lyceekang says:

    pembelajaran d imr ni ada persamaan x dgan p’belajaran d universiti??
    mksud saya ade buat group assignment,presentation,group discussion tak??tq 4 reply

    • roy says:

      presentation 2 certain2 modul(subjek) adela…
      group discus pon same…
      yg assingment 2 mmg ade…
      bila anda di semester 4&5,anda dikehendaki mnyiapkan 7 assingment berlainan tajuk dalam masa setahun…

      • amer says:

        tak sama pun drp universiti style..di universiti semua module ada termasuklah assignment, continue assessment, quiz, presentation, tutorial, group discussion, final exam, lab praktikal, lab posting (hospital or MKA), and final year project..so universiti mmg lebih tough..

        • lily says:

          tough???ko jgn nak buat lawak..tak tough manenye kalau belajar bukan 8-5..kalau kelas start kul 10-12,,then free takde class..ptg bru ade kelas balik..tak tough langsung..masih ade lg peluang nak lepak2..kami start kelas pukul 8-5 pm..pg tue sama ada lab dulu atau kuliah dulu..kitaorg pun ade final exam..lab posting,,one year ok banding dengan u mostly 6 month je..pe yg boleh belajar 6 bulan???..pastue ade student u bukan duk kat lab..duk lepak kantin..berlagak mcm pndai sgt..tp bila tnye..satu habuk pun tak tau..assignment pun kami buat..siap dpt tjuk yg tak belajar lg pun..kena usaha sendiri cari..kuiz,presentation,group discussion..menatang tue sume kami buat la..bukan tak buat..

  153. Aqilah says:

    Salam,saya bru lps spm 2011..skrg nie tgh tnggu result je la.. nak tnya bdang nie peluang kerja luas x?sya mnat sgt dlm bdg2 medical tpi terus terang walaupun sya dri kelas sains tpi subjek2 sains sya biologi,kimia dan fizik asyik dpt 40 ke bwh..math pun xlaa hbat sgt..boleh ke sya nk msuk bdg nie? mcm mna cra bljr dlm bdg ni?boleh ke pljr lemah cm sya ni msuk bdg ni?ada sesi temuduga ke?dn mcm mna?

    • inalilah says:

      kalo nak masuk ktmp kkm mmg layak sangat sebab kelayakan rendah jer tapi kalo memohon diploma mlt di ipta mmg tak layak la sebab awak kena kredit paling kurang dpt B dalam subje bio,kimia dan fizik. diploma kkm depa terima jer janji awok lulus spm 5 kepujian termasuk bm,math moden dan paling kurang pun lulus bi tu. awok masih berpeluang untuk jadi mlt di MOH

      • Aqilah says:

        terima kasih…erm,mcm mna pula kalau ambil farmasi?

        • amer says:

          bagi saya lak adik aqilah.kalo adik lemah bidang sains baik adik cuba pulak bidang sastera ikhtisas seperti akaun ke ekonomi ke bussiness ke.kadang2 amek bidang ni tak berbaloi drp kerja pentadbiran..mungkin syarat kelayakan kkm amat rendah tapi kalo adik tak minat susah juga. satu lagi peluang nak dapat tempat ke diploma kkm ni susah adik..sbb kelayakan rendah so mmg ramai yang mohon kursus ni dan peluang dapat mmg rendah.kalo adik ada ayah mak abang kerja dkt kkm mmg senang la mintak diaorg kabel ckit. kawan saya dapat masuk diploma mlt kkm sebab kabel kawan ayah dia kerja ptd dkt kkm putrajaya.result kawan saya tu mmg teruk dak kelas art lagi mmg tak kenal aper itu bio/fizik ke kimia tu.kadang2 ada result yang elok pun belom tentu dapat dan ada pelajar result yang teruk pun dapat..memang tak adil tetapi mmg inilah realiti institusi kerajaan.

  154. amirah says:

    tima kasih sgt cz sudi kongsi semua nie…byk mmbntu sy yg sdang tggu rsult spm dan masih ragu2 utk pilih jurusan utk mnyambung pljrn lps nie….tp bleyh x share syarat2 klayakn…cthny,gred utk sbjek bio,chem,fzk dll….

  155. eith says:

    dah keja ae skrg?

  156. kenapa korang kene pakai pakaian seragam? kitorang tak payah pun, pakai macam biasa jer…then kami belajar dalam bahasa english.

    • inalilah says:

      Dekat KTMP kkm ni depa ni mcm on job training bukan macam universiti. pengambilan pelatih pun melalui laman web suruhanjaya perkhidmatan awam. satu laman web khas utk sesiapa yg minat utk kerja dgn kerajaan. sebab tu depa di kita tak panggil pelajar atau mahasiswa tp pelatih.
      Kenapa mereka belajar mlt ni dalam BM?
      sebabnya kebanyakan pelatih kkm khasnya pelatih mlt bukanlah golongan cemerlang pada peringkat SPM. so jika diajar dalam BI maka ramai lah antara pelatih ni tidak faham pada apa yang mereka belajar. so pentadbiran kolej merangka sukatan pelajaran mlt dalam BM. Sebab tu la sukatan pelajaran mlt di KKM berbeza daripada sukatan diploma mlt universiti. sukatan mereka lebih senang dan lebih praktikal untuk memberikan peluang kelulusan 100% kepada pelatih kkm ini. Sukatan diploma mlt di universiti selalunya seimbang dlm aspek teori dan praktikal dan mungkin ada yg 60% teori dan 40% praktikal. Walaubagaimana pun teori penting supaya kita lebih memahami tentang sesuatu procedure yang dilakukan dimakmal.aspek praktikal melalui kaedah manual dan automation juga diterapkan. di universiti tenaga pengajar selalunya terdiri daripada pensyarah perubatan dan sainstis yg bertaraf profesor..oleh sebab itu sukatan diploma mlt universiti lebih susah dan perlukan pelajar yg mempunyai higher level of education.

      • jamil says:

        patut la sepupu aku budak kelas sastera pon dapat diploma juruteknologi makmal perubatan dekat Spa tu. aku ingat dia budak kelas sastera jer pon. juruteknologi mesti kerja macam pembantu makmal dekat sekolah atau universiti tu. prepare alatan dak2 nak wat ekperiment. dulu ada gak dapat kursus ni masa isi dlm spa tu ni pastu gua masuk matrik sekarang gua amek ijazah sarjana muda teknologi makanan usm. Nasib baik gua tak pergi..cenggini kursus nyer

        • roy says:

          w**….
          ko ingat keje ktorang susun alatan cm2 ke???
          kalo ko g hospital…doktor suh ko g amek darah….ktorang yg diagnos darah ko 2…
          normal ke x…
          so jgn maen taram je ckap 2….!!!!!!!!!!!

      • hebatnyer! aku dah habis 4 bulan menganggur ni…hahaha… KKM tak panggil…untung la budak IMR, paling cepat dapat posting.

        • amer says:

          awak sambung la belajar.,kkm tak panggil kira kontrak awak dgn kkm burn lah..so pembiayaan kkm keatas awak burn gak..kiranya belajar free lah.. kalo saya cam awak saya sambung lagi sampai ijazah full time..pjj banyak kursus yg tak der value market..nasib sekarang ni saya dah kerja mlt kt ukm..gaji ckit jer..nak beli rumah kat kl/selangor pun tak mampu dah

          • Assalam, baru lepas dapat surat tawaran lantikan jawatan tetap JTMP gred u29. :D

          • roy says:

            haha….
            ko cakap dak PTPL/MSU lagi bagus?????
            yes!!!bagus sgt la smpai masa aku praktikal dulu…
            dak PTPL/MSU ni nak tgk mikroskop pon xpndai….
            so…bagus pekejadahnye macam 2….
            mmg la kat kolej korang mikroskop xde sgt…
            tp xkan la xtau langsung nk tgk….
            yg aku herannye bukan sorang,p sume..!!!
            tp pointer dorang aku tnya sume 3.5 above…!!
            so!!!!itu yg dinamakan bagus???yesssssss…terbailkkkk la dak MSU/PTPL….

  157. ara says:

    pngambilan mlt under kkm thn nie.bila ek???

  158. Hasmi says:

    salam nak tnya apa responsibility for general staff in histopathology lab???

  159. dak sengal says:

    jgn ckp je…try g kat hospital tanye staff lab…lulusan mne lg hebat praktikal even teori…ahahaha…aku nk tau gak jawapan…hehehehe

  160. feera says:

    aku tgk berlambak je dak2 kkm kat ptpl yg menganggur n msh xdpt keja wlaupon dah setahun abis… apenye dijaminkan kerja… imr je yg untung.. dak2 ptpl yg xdpt keja plk ramai yg smbung degree termasuklah aku…. papepon kpd incik blog, bukan kolej PTPTL tau… yg betolnye KOLEJ PTPL…
    *keja sbgai MLT lg bes sbb time aku praktikal lu, rilek jer MLT marah doktor2… tp kalau MLT buat silap time diagnos, bahaye lah pesakit tu nanti… antara idup n mati…
    sikit lagi nk tambah, staff ospital byknye xsuke tanye dak2 IMR sbb dowg byknye xtau teori tp tau praktikal je… asal bile tanye je xtau jawab… dan kebanyakkan staff yg dtg dr KOLEJ swasta tu mejoriti dr PTPL n MSU… bangga aku jd ank PTPL/MSU..huuhuhu

    • amer says:

      feera..betol awak cakap. dak2 imr atau ktmp kl mmg cam gtu..setakat praktikal tu amek dak yang fresh spm bagi training 6 bulan pun leh buat kerja pakai mesin kat lab tu. xperlu diploma 3 tahun.perabih duit kerajaan jek. bagi aku dak universiti lagi bagus tahu semua aspek. kadang2 lagi bagus kolej swasta mcm mahsa, kist, ptpl yang lagi bgs dr ktmp kl tu

      • lily says:

        Feera

        Ade pegawai perubatan pernah kata tau..Student MLT from IMR@KTMP KL is the best..PTPL ok la..n MSU yang paling hancur tau..ade satu insiden yang jadi bahan ketawa staff mlt pasal nak interpret result TSI..kalau student IMR,kami akan interpret using acid butt/acid slope..but student PTPL pakai asid puntung/asid condong..ketawa satu lab time tue..PTPL pakai fully MALAY ye banding dengan KTMP yang tak fully MALAY..still ade term in ENGLISH yang pihak kolej tak ubah..

        Amer

        Tak sume benda pakai machine kat dalam lab kecuali kalau duduk kat lab biokem or lab klinikal..kami kat kolej diajar benda yang manual tau..bukan belajar pakai machine..mase training je pakai machine..jadi kami diajar susah sebelum senang..kalau FBC sekarang masuk mesin the keluar result but kami belajar yang lame punya method..pakai pipet thoma dan sahli lg tauu..swasta ade benda nie sume ke??penah buat ke??ade student masterskill yang praktikal mase sem 5 if tak silap kat sebuah hospital nie bersama dengan saya yang mase tue menjalani pra klinikal..student masterskill tue disuruh buat test urin paraquat..kena la guna pipet..tp dia tak tau guna..saya yg bru sem 2 da tau guna..nampak tak perbezaan kat cnie???kalau tak nampak buta la tue :)

      • roy says:

        haha….terbaikk bro????
        ko cakap dak PTPL/MSU lagi bagus?????
        yes!!!bagus sgt la smpai masa aku praktikal dulu…
        dak PTPL/MSU ni nak tgk mikroskop pon xpndai….
        so…bagus pekejadahnye macam 2….
        mmg la kat kolej korang mikroskop xde sgt…
        tp xkan la xtau langsung nk tgk….
        yg aku herannye bukan sorang,p sume..!!!
        tp pointer dorang aku tnya sume 3.5 above…!!
        so!!!!itu yg dinamakan bagus???yesssssss…terbailkkkk la dak MSU/PTPL….

        • kutagorila says:

          terbaik bro…aku pernah jumpa yang budak kkm dah masuk keja ni bukan training buat basic gram stain pun terkial kelam kabut..tanya gram -ve gram -ve pun tak tahu..aper barang bro

  161. amer says:

    Mahu berkongsi kepada sesiapa lepasan diploma mlt yang berminat untuk menyambung pelajaran kepada perubatan..walaupun bukan mustahil tetapi bukan semudah yang disangka..kawan saya ni merupakan bekas belajar mlt uitm dimana saya juga ex uitm sekarang meyambung pelajaran dlm perubatan..baca artikel ini dan cuba berpijak pada bumi yang nyata..:)

    http://al-dzulfiqar.blogspot.com/2011/10/dan-setiap-sesuatu-itu-adalah-ketentuan.html

    • kakarot says:

      nasib baik saya tak berminat nak jadi doktor. saya setakat jadi kuli pun ok la janji dapat kerja gomen. lagipun saya ni bodoh setakat jadi juruteknologi makmal perubatan mungkin saya mampu jika diberi peluang.

  162. kakarot says:

    baru berminat nak isi borang spa utk latihan paramedik kat sana. sedih baca ulasan negatif kolej kkm kat sini.saya harap result spm saya dapat la saya mohon universiti tp kalo result spm saya cukup-cukup makan kena gak saya mohon spm jadi jururawat ke, penolong pegawai perubatan, juruteknologi makmal perubatan ke atau jadi juruxray. saya tak la pandai sngt..harap dpt kerja gomen pun jadi la. gaji banyak juga kan???

  163. ili says:

    salam. saya baru lepas amek result. result saya cukup cukup makan je. tapi, memang layak hh amik course mlt nihh. act, saya tak pernah dengar course ni sampai lahh pakcik saya yang introduce kan course nihh. dulu saya ni waktu spm, jawab main main je bila subjek science. sekali kedebang result science saya memang tak semengah ahh. saya nakk try course ni, tapi saya takut ahh kalau takklehh cope. sebab, bio saya memang sgt sucks ahh. tapi math saya okayy. jadi, saya nak tanya, patutkahh saya teruskan untuk amik course ni atau tak? then, saya apply dekat uitm. is it okay or not? terima kasih kalau awak dapat membantu saya :)

    • shibuya says:

      kalo subjek sains tulen tu la berapa bagus..baik jgn mohon diploma ni di uitm sebab susah nak dapat sebab ramai yang top scorer spm akan mohon program ni..baik mohon kolej swasta atau kolej kkm jer..besar kemungkinan dpt.

  164. fareha says:

    hurm sy baru jee lepas dapat result spm haritue . and tetiba terdetik nak amik teknologi makmal perubatan nie . but nak tanya , if sy nak jadi doktor lepas ada diploma nie , kene keje dulu lebih kurang 3 or 4 tahun kan ? if masa kerja kontrak ngan kerajaan tue kan boleh tak dlam masa yg sama sy nak amik degree ? sbb sy nak sgt jadi doktor :(

    • jayDe says:

      mengikut perjanjian yang ditandatangani semasa masuk kolej ni..memang XBOLEH.
      tapi..semua itu adalah berdasarkan pertimbangan Kementerian Kesihatan…sebab ada kawan yang sama batch dengan saya, baru tahun pertama kontrak dah p sambung ambil MEDIC..sooo..kena memohon kepada Kementerian la. tp..bukan mudah.. sangat susah. silap2 boleh kena denda sbb xmemenuhi perjanjian.
      kalau ambil PJJ sains, xda masalah – anytime..malah kerajaan akan beri cuti tanpa rekod gituu…

    • kutagorila says:

      payah la adik nak sambung diploma jika hasrat nak jadi doktor..nak jadi doktor kena masuk matrik/asasi atau stpm aliran sains dan juga diploma tertentu di uitm jer seperti diploma sains, mikrobiologi,tmp jer kot dpat sambung doktor tp uitm jer la.masuk diploma kkm mmg haram ler

  165. syira says:

    assalamualaikum , sye baru je lepas dpt result SPM 2011,sye nak tnye apa syarat kelayakkan untuk masok bidang ni ye ? bio n chemist sye A- tapi physic sye B+ n addmths B , so agak2 sye boleh ke amek bidang ni ? sbb sye mmg tak suke kira2 , sye lebih kepada menghafal dan membaca , dekat UPU sye amek diploma teknologi makmal perubatan dekat uitm . bagus ke ? and lagi 1 mcm mne nak apply yg under kmm n spa tu ? sye tak faham sangat , mohon dijelaskan , terima kasih :)

    • shibuya says:

      Selain dari UiTM..awak juga layak untuk mohon Diploma Teknologi Makmal Perubatan di Universiti Malaya. permohonan terus melalui laman http://www.ummc.edu.my/forms/Iklan%20program%20diploma%20PPUM%202012.pdf

      • syira says:

        terima kasih , tapi apa beza diploma teknologi mkmal perubatan kat uitm , um , dan unisza ya ? dan lagi satu kalau diploma , apa subjek2 yang dipelajari dlm course ni ? kalau tak keberatan boleh listkan , terima kasih sekali lagi :)

        • budak kecik says:

          persamaaan yang saya tahu semua diploma di tempat-2 berkenaan dijalankan oleh universiti dan bezanya di um calon diberi biasiswa oleh pusat perubatan unviersiti malaya dan akan bekerja disana selepas tamat belajar. elaun dapat dalam RM621 sebulan dan yuran pengajian percuma..pengambilan untuk diploma teknologi makmal terhad antara 25-35 orang sahaja sama seperti diploma radiografi tetapi diploma nurse diorang amek ramai sehingga 300 orang..link yang kat atas tu nampaknya ada error tp ini link yang ok http://portal.ummc.edu.my/download/Iklan%20program%20diploma%20PPUM%202012.pdf tapi permohonan dah tutup dah. tak per berminat tunggu tahun depan selepas result spm kuar ya

          • syira says:

            saya dah check n alhamdulillah saya dpt interview untuk diploma mlt ni kat ppum pada bulan 5 nnt. ohh, taktahu plak ada elaun n yuran pengajian percuma , thanks for the info :) btw, nak tanya , diploma mlt kat um ni lagi tough dri uitm n unisza ke ? or sama je ? tq :)

  166. rehan says:

    salam,

    saya dah msuk pon bidang MLT ni tahap Diploma di IPTS. Saya aliran perakaunan masa SPM. Umur sy da 24thun, buleh ke saya sambung Degree di KKM or kene repeat Dip semula?

  167. amin says:

    sy berminat bidang ni.. tp tkut xleh nk survive nanti..
    bio, kim sy pon bleh C+ je.. adakah sy patut amik kursus yang lain? :(

    • zaley says:

      boleh jer la..dah bagus tu kredit gak bio dengan kimia..ada pelajar di ktmp kkm tu bio kimia pun tak amek..budak kelas sastera pun leh cemerlang diploma mlt ni kat kkm tp awak mmg susah nak dapat kalo mohon uitm atau unisza..sore

  168. muhammad zakry says:

    salam saye sem1 skrg at ptpl…ley ke sye mohon blaja d kkm..dlm koz dtmp..ni no sye..0108912754..

  169. Dahlia says:

    Sangat menarik…saya juga telah menamatkan pengajian dlm bidang ni…Bersyukur kerana diberi peluang m’pelajari bidang belakang tabir ni…walaupun ramai diluar sana yg rata2 xtahu apa itu MLT…=)

    • sue says:

      yke..bestnya..sy dlm dilema skrg ni..twran dah dpt dlm bdg ni..tp kt U swasta..rasanya klo amek kt sna ada pluang keje ngn krajaan x..?

  170. mysara amanyna says:

    sya teringin nk melanjutkan pelajaran ke luar negara..program ni oleh tak membantu saya untuk belajar dekat oversea??camne ek?

  171. diana says:

    dgr cite kkm nak tutup pengambilan bru tok MLT yeke??? kesian dkt kami2 yg ta berkesempatan nak msuk KJTMP… belajar kat kolej swasta.. nak kene byr ptptn ag.. );

  172. muhammad zakry says:

    macam mana nak mohon kkm spa ea..sy nak mohon kkm..skrg sy blaja d ptpl..coz dtmp..bantui sy 0108912754

  173. sue says:

    Nk tya ni..klo amek dploma mkmal prubatan ni kt U swasta misalnya Unisel..bley keje kt hospital krajaan x..??coz program ni diiktiraf oleh MQA gak..??please answer….(dlm dileme……..

  174. yuya says:

    klu bljar kt ppum,degree nanti bley smbug mbbs x????

    • agenpororo says:

      kalo namanya universiti terpampang kat diploma tu mesti boleh punya..tetapi lepasa diploma hanya boleh sambung dekat universiti luar negara jer mcm indonesisa, india ausiee dll..kalo malaysia pun dekat private boleh la mcm imu, penang medical college,rcmp..ipta mmg hanya utk asasi, matrik dan stpm sains student jer..

  175. ila says:

    salam. sya trpilih untuk mngikuti temuduga kamasukan ke ppum bg sesi 2012 pada 7/5 ni. agk2 apa soalan yg akn diajukan oleh para penemuduga and temuduga akn dijalankn dlm bhsa apa? bm or bi?

  176. hana iman says:

    as salam,..sy nk tnya klau amik d.nursing bleh lencong g amik mlt x????

  177. mellyn says:

    hye…saye neyh agak lemah dalam subjek sainsss,,,tapi saye nak try apply latihan jurutenologi makmal perubatan…agak2 nye brape percent probability sye untuk dapat kos 2???…saye just dapt c untuk subjek bio n c+ untuk kimia

  178. azuera says:

    saya dapat kos MLT.. tapi kat unikl..ok ker??patut kah saya pergi???

  179. war says:

    aslkm…saya dapat MLT kat UiTM Bertam pining…ok tak? peluang pekerjaan camna ek klu saya belajar di UiTM? senang ke cari kerja? dah terjamin?

  180. mimi says:

    NK TYA…medical lab technologist kalu degree gajinya standart bpe?if kalu keje d company swasta..tugas2 dia sama xdgn diploma?

  181. sake says:

    woaaahhh…junior rupenyer..he2
    ak ader kat PTPL s.alam…tgl lg satu sem sblom practical…=)
    betul aper yg dye ckap..kalo msuk kat sini mmg bnyak teori…tp under KKM jgn risau…senang jer nk pointer 3.0…cume kelas kene pg dan jgn ponteng…kalo x kene mark dgn lec…
    tp memandangkn skrg kerajaan nk kurangkan staff..xtaw la mcm mne nsib2 yg tgh interbiu 2…ape2 pown..da dpt jgn tolak..bak kate Pengetua IMR En Saleh “anda antara org bertuah terpilih dari beribu2 calon yg d’temuduga…jadi hargailah peluang ini sepenuhnya”…

  182. akmal says:

    saya belajar di unisel shah alam dalam kursus DMLT . agak2 senang tak untuk pelajar IPTS mendapatkan pekerjaan di mana2 hospital ?

    • jayDe says:

      xtau la..sebab pengambilan staff MLT yg previously belajar kat IPTS adalah terhad. ceritanya begini…
      contoh:- kalau SPA offer 100 orang utk study DMLT kat kolej KKM..tp yang menerima offer cuma 90 orang…
      100 – 90 = 10 orang sajalah yang akan di dibuka utk ditawarkan kepada pelajar IPTS bagi memenuhi jawatan MLT kat kerajaan..

  183. tengku says:

    admin….saye nk tegur ckit….admin boleh x ubah nama kolej ptptpl…sbb saye saye student ptpl…not ptptpl…..

  184. nadirah says:

    saya dapt twran ke city college ..MLT jugk tlong beri pndapt okey ke ?

  185. Anak Cik Jalil says:

    Gua…dah kerja bro……mmg TERBAIK………!!!!
    Bilik aku jaga baik-baik
    Pak guard INDIA tu ada lagi ka…..Kalau nak bagi mercun kat dia habaq la kat aku,aku ada banyak mercun thunderclap…hahahaha

    Android ICS 4.0 juga terbaik…….

  186. ida says:

    sya nak tye lah.. sya ni math lemah, spm bru ni dpt 6A2B1C aliran kemanusian, x dpt langsung tawaran IPTA :(.. skrg belajar f6 tp hati mcm xdek jer kat situ,, sedih btol.. ase cam minat lah bidang ni.. tp nak tunggu spa mmg lmbat lah.. nak tye kalu ambik bidang ni kat kolej SEGI cam ne? kolej tu diiktiraf ke? kuar dpt keja x? tq..

    • khairilz says:

      SEGi diiktiraf tapi ipts la memang mahal…keluar kena cari keje sendiri la ..xmacam SPA , xyah payah cari keje…dpt 6a, ada peluang dapat masuk..try apply

      • anon says:

        ida…boleh ajer math lemah ke sains lemah dan tak amek kelas sains tulen pun boleh..belajar mlt diploma under kkm atau yang buat kat kolej swasta mmg senang kacang jer..kalo universiti potong jari awak tak dapat punya sebab universiti lebih amek budak aliran sains tulen yang tak perlukan 4A atau 6A yang penting sekurang2 nya kepujian dalam fizik, kimia, dan biologi add math/math moden..teruskan ida memohon utk diploam di kkm atau kolej swasta dalam latihan separa perubatan..anda di cop layak kat sana

  187. salihin says:

    assalamualaikum…

    saudara saya baru nak apply spa tuk ambik jurusan yg same macam saudara…. saya nk apply sekarang dan adakah saya sempat tuk masuk intake januari?? dan lg 1, dlm 5 pilihan kita kat spa tu, kalu misal kata dapat jurusan lain, bukan jurusan ni so boleh ke kita tukar?? saya harap ape yang saya ajukan soalan ni dapat respond yg baik dr saudara k….

    wassalam

    • khairilz says:

      sempat je masuk untuk januari… :) utk december mmg tak sempat..
      tengok la anda interview utk jurusan mana..dia akan tanya, nak jurusan mana time interview..jadi pilih yg betul..xde tukar2, sekali je pilih utk interview

  188. erie says:

    kalau lepasan stpm jurusan kemanusiaan dpt kah sambong nak ambil medical lab?

  189. diyana yana says:

    assalamualaikum…
    tahniah untuk sape2 yg bjaya masuk ke KTMP…aku sebenarnya xsgka jugk tetiba dipilih untuk masuk ke KTMP nie..memg terbaik la aku rasa sgt brtuah sb terpilih blaja kt KTMP..sblum aku masuk KTMP ak da penah blaja kat PTPL college, and aku da pon wat pinjaman ptptn.nyesal gila ar aku rasa, tp nk bt mcm mana lg kn. skrg aku da pon sem 5 n tgh praktikal kat hosp sultanah bahiyah A.Setar… Aku harap semua kawan2ku terus cemerlang and dapat graduate skali yew..gud luck semua.:)

  190. pelatih ktmp says:

    tahniah atas perkongsian yg telah anda berikan…mmg bagus dpt berkongsi pengalaman & pandangan pada pmbaca….tapi juz nk tmbah lg sikit about ur information in this post….ade yg kurang tepat la maklumat tu…ade yg betul tapi ade jgak maklumat yg salah…juz sekadar menegur ape yg kurang…(jgn amik ati yer)…bkn ape, kalau maklumat yg ingin di sampaikn tu tidak tepat, ia akn menyebabkan tersalah menyampaikan maklumat kpd org awam…nasihat sy supaya lepas ni sila cari maklumat yg tepat sebelum menjawab persoalan yang di aju kan oleh org awm…jika tidak pasti, anda bole bertanya kpd senior student atau tenaga pengajar bagi mengukuhkan lagi jawapn yg dijawab…sekian..”teguran untuk kita bersama…”…

  191. izara says:

    salam…sy sdh bekerja kerajaan sbgai pembantu tdbir dibawah kementerian pelajaran malaysia(SPP)…blehkah jika sy igin mohon tuk jwtn MLT dibawah KKM ni..tq

    • jayDe says:

      selagi Izara xmencapai had umur untuk memohon (iaitu 25 tahun)..dan memenuhi syarat kelayakan , anda dipersilakan untuk memohon..xda masalah.

  192. duchess drowsy says:

    junior stu tmpk ptikal rupanya:)bagus perkongsian anda..keep it up!at least org tau ape tu MLT..tp pastikan anda tak tersalah bg info kt org awam ea..:)
    (former law student yang skg kt KTMP IMR..go MLT!)

  193. asya says:

    nak tanye laa..sy baru habis study tok MLT kat PTPL Seremban. Dengar cerita kos kitorang kat PTPL Seremban ni takde MQA. So nak further study kat universiti mane-mane include IPTA pon tak boleh kecuali masuk MSU je. Ada yang cakap name student MLT kat PTPL Seremban tak wujud dalam sistem. Sy tengah bengang rase cam kene tipu pon ade. confuse. Tanya lecturer kata dah diiktiraf tapi bila mintak sijil MQA untuk kos MLT takde. kalau korang, korang buat ape ek? rase-rase sy apply SPA tok MLT U29 tu boleh ke? ada ke name dalam sistem? hmm..Risau jugak bila ada cerita macam ni sebab hutang PTPTN dah la banyak RM51000, pastu macam kena tipu lagi. Hope bg suggestion untuk selesaikan masalah sy. sy taknak la menganggur je. korang rase pe patot saye buat? hhmm ;(

    • jayDe says:

      1st kena pastikan sijil diiktiraf MQA atau x..itu je, kalu x diiktiraf.. apply SPA pun xditerima. biasa la goverment ni..semua mesti diiktiraf. kesian jg dgar cite asya ni..
      cuba cek, degree MLT kat MSU tu diiktiraf ke x..kalu d iktiraf..sambung la belajar..nnt dah habis, leh apply keja goverment guna degree tu..

  194. Maira Amran says:

    salam, saya nak tny.. saya ad mohon spa ni.. keputusan dia keluar bile ye, utk kemasukan yg terdekat ni?

  195. Maira Amran says:

    salam, saya nak tny..saya ad mohon spa ni.. keputusan dia keluar bile ye, utk kemasukan yg terdekat ni?

  196. Kamariah says:

    saya dapat tawaran SPA juru xray, pen. pegawai perubatan dan MLT tapi saya pilih MLT lepas baca blog ni….dapat banyak info… sekarang tengah tunggu result.Rasa berdebar. Saya memang mahu belajar dan bekerja dalam bidang ni sebab best dan interesting. Buat masa sekarang saya tengah belajar dekat IPTa sem2 dip. sains…. Doakan saya lulus interview dan murah rezeki…amin.Allahuakbar

    • anon says:

      kalo awak maksudkan awak tgh belajar diploma sains uitm..baiknya jgn la berenti..teruskan buat diploma ni sambung ijazah bidang sains tulen..rugi betol amek diploma kkm..mmg jadi bodoh kuli selamanya..nak sambung ijazah mmg tak boleh dah..pk elok2 ya

      • TENUK says:

        BOLEH LA SAMBUNG IJAZAH TAPI PJJ JER LA..FULL TIME KENA BERENTI KERJA LA..PJJ ADA KAT OUM,USM,UNISEL DAN YG TERBARU MESTECH TP YG PENTING HARUS DIINGAT TIADA JAMINAN UTK DAPAT GRED PENGURUSAN PROFESIONAL U41-U54 KERANA JAWATAN MLT TIADA SKIM BERSEPADU..SELALUNYA SAMBUNG DEGREE KENA APPLY KERJA LAIN MACAM PENGAWAI SAINS C41 TU PUN KALO DAPAT..SELALUNYA RAMAI MLT ADA DEGREE TP MASIH DENGAN JAWATAN GRED SOKONGAN..KENYATAAN YG TIDAK DAPAT DIDANGKAL LAGI.MUNGKIN JUGAK MLT AKAN DIJUMUDKAN SUATU MASA NANTI

        SENIOR MLT MERANGKAP BEKAS PELAJAR MRSM BALIK PULAU BATCH 2000, UITM YG KECEWA

  197. Nelson Laurence says:

    saya baru jer di menerima tawaran MLT ambilan 2012 under KKM…saya nak tanya sikit,..selalunya calon2 daripada SABAH di tempatkan kat mana ya??

  198. Zarif Jiwang says:

    Benda ni boleh bawak la setakat skrg ni,,,Makin lama makin senang

  199. ainul fatin says:

    salam..saya dah pergi interview..skrg ni saya dilema..saya student diploma in accountancy Uitm..now..saya dapat tawaran SPA juruteknologi makmal perubatan..saya ni xde basic langsung dalam kimia and biology..saya masa form5 pon amik akaun..so skrg ni saya dilema nk ambil yang mana..

    • anon says:

      pegi jer awak..belajar diploma mlt under spa dekat kkm tk perlu otak bijak sains tiptop..yang bodoh2 pun selalu dpt..yang spm tak amek sains tulen berlambak dekat kolej kkm tu..lepas jer pon..grad leh sandang jawatan u29 gak..kalo ko kat uitm mmg jgn harap la nak masuk kursus diploma mlt sbb uitm mmg budak masuk course ni semua sains tulen student yg result cemerlang. aku cerita berdasarkan pengalaman..berenti ler amek diploma akaun tu amek diploma mlt..kerja jamin..elaun 1000 sebulan free lak tu..

  200. alwan says:

    assalamualaikum..nk tny ckit kat koraang, aku da gred diploma MLT pas2 aku ingt nk wat short course la..kat mane de ek??biochemistry, hematology, parasiotology, microbiology, cytology, blodd bank kew…sbb kwn aku nurse die amik short course hemadolisis 4 bln..agak2 mane gaji yg lg besar dr 6 tu..hahahhaahaa…thxxx..

  201. kasanova kl says:

    mak bapak aku smuanya keje kkm.nurse ngn MA,,bila aku dpt twrn ni,aku terfikir nk pergi ke x?sbb tgk cam tak best jew keje kesihatan ni.gaji lebih krg jew.tpi mak aku bgtau.kita kerja bkn smata2 nk cri duit,kita nk tlg org wahai anak..tuw sbb aku msk sini.niat ada nk tlg org wlaupun keje nanti hnya di sebalik tabir.smping keje dpt pahala..

  202. siti says:

    salam… saya student degree MLT UiTM. sy masuk dgn tiket matrix. ok based on pengalaman la kan. belajr degree terus ni agak mencabar compare dgn kalau dh ada basic dip. sebb kalau amik dip lpas tu smbung degree awk akan blajar bnda yang almost the same as degree cuma ada certain bnda yg tmbah ckit2 n yng bestnya awk sngt senang nk score masa degree sbb
    -1st, awak dh ada basic theori n clinical (utk info, dip mlt uitm dia punya klinical selama 6 bulan. dulu setahun tpi sejak thun lpas kalo x clap tempoh clinical dpendekkan jd 6 bulan tp based on apa yg sy dpt belajar dri senior, diorng memng cukup basic lab. dpt screen slide n kenal cell dgn baik. lepas tu dpt beri tunjuk ajar dekat kitorng yang fresh; ex-matrix ni. serius saya bnyk belajr dari diorng apa2 yg x tau. theori+clinical) oh one more thing lupa nak cakap. actually, post diploma UiTM kalo sambung degree MLT UiTm jugak, bleh terus masuk sem 3. thats why i called them as senior.
    -2nd, post dip bleh drop certain subject sbb mcm sy ckp td diorng dh belajr masa diploma. contoh, histo, n others.
    -tapi satu je lah… x bleh tdk mmg kena pinjam dengan PTPTN la unless kalo awk memng org kaya duit ribu riban :P
    -tapi bleh je try apply biasiswa, jpa, mara, zakat ke… bnyak la biasiswa dkt Malaysia ni tapi syaratnya result kena tip top la. heh mcm biasa…
    -ok sorry tuan punya blog, bnyak pulak mmbebelnya. i just wanna share sbb masa sy dulu main redah je. info zero sbb x ramai yg amik tau pasal kos ni.
    -guys… just one thing… bukan semua benda jawapannya ada pada manusia…
    ha lupa nak bagitau. blajar in english… ^^

    • agenpororo says:

      budak diploma mlt under universiti mcm uitm mmg bijak2..ramai yg datang dr sbp atau mrsm..spm tiptop dan sudah tentu wajib budak sains tulen yg spmnya amek fizik, kimia, bio dan addmath..kalo kkm lak kontra yg amat..budak sastera pun ada..spm result mmg hancur la..yg pelik mmg semua pelatih kat kkm mmg lulus sajer..senang kot sbb praktikal jer..teori mungkin tahap sains peringkat pmr kot..salute kat budak2 uitm..tapi nasib malang kat budak u ni kerana dah kerja gaji sama jer dgn budak kkm..kalo diikutkan rugi sgt amek mlt tahap diploma ni..budak uitm sepatutnya semua amek degree..

      ex uitm jln othman

      • Siti says:

        degree mlt pun kena compete gak dengan budak biomedic dan sampai sekarang masih berjuang untuk dpt u41… harap2 dapat la. insyaAllah…

      • stich says:

        betul rugi amek diploma mlt ni..aku pun dah menyesal sebab kerja bertahun2 tp xder peningkatan..stagnant..rasa dump yang amat..kang dah menyesal tolak tawaran matrik melaka dulu..pegi sangat amek diploma ni yang kerja mcm kerja kilang jer lama2 perut buncit aku jadinya

        • minnie says:

          dak2 MLT IMR pun ramai yg dari MRSM / SBP..sekian harap maklum..lg pun kebijaksanaan bukan bergantung daripada sekolah mana anda belajar..tapi diri sendiri..kalau rasa budak mrsm/sbp pandai sangat..apahal MASUK UITM je..UKM , USM tak dapat masuk pulak..tak layak ke ?

          • fara says:

            agak2 cipap ko jer hina uitm..ko setakat masuk kolej tu leh hina orang yang masuk u..cipap busuk la ko ni. aku tak nafikan ada budak mrsm/sbp yang masuk kkm diploma..tp yang buat diploma kat sana mmg jenis tak leh pakai masuk sbpmrsm pakai kabel..result lebih teruk dari budak sekolah harian..kkm apa kelas

  203. Sanjana says:

    ehem….bgs jugak info yang dinyatakan disini….napa tak bagi info ttg suasana di praktikal sem 4 dan sem 5? kan bgs tu…..masukan sem 3 pun jugak ye…….Jumpa di sem depan…

  204. erny says:

    assalamualaikum.. sy lpasan spm.. hmm.. mmg nk jd MLT but xfaham lg ap arah tuju lpasan spm ni.. n lau nk jd MLT bwah KKM what should i do? where should i apply?

  205. pelangi senja says:

    saya nak tanya macam manakah caranya hendak sambung degree selepas tamat nya diploma MTL? adakah wajib bekerja selama 3 tahun baru boleh sambung belajar degree? atau…? adakah sambil belajar sambil bekerja??

  206. intan yusoff says:

    boleh bantu saya macam mana nak sambung degree MLT..

  207. Hani says:

    Salam,nk bgitau la pd adik2 yg masih rungsing nk belajar ape tu,ok meh akk nk bgi panduan. Untuk yg result spm mmg tip top tu, xprlu la ambik DTMP-KKM ni sbb akn dtg nk smbunh deg mmg ssh. Mana2 yg result parat hidung tu boleh cuba apply. Tapi probability nk dpt tu pon parat hidung jgk sbbnya, kmenterian dh mula tapis plajar2 ikut result akademik,ini kerana ramai lepasan dtmp bukan dari science stream mase sekolah xmmpu nk perform bila smbung dtmp. Yg mana2 mmbezakan dtmp-kkm ptpl/imr tu, itu semua rezeki. Nama dipilih secara random *kenyataan pengetua imr* ,jadi lepas interview tu doalah dapat tmpt yg trbaik. Sy akui ddk ptpl tu mmg praktikal 9/10 berbanding imr yg 10/10. Dari segi teori pulak ptpl 10/10. Imr 9/10. Sebabnya,kat ptpl ni subjek lain sikit, sbb kita ade sosiologi,statistic,IT,agama,english (1&2) . Subjek sains smuanya sama. Ptpl jgk pakai uniform ya. Mmg kami belajar bkn 8-5, tpi ptpl akn selalu ade extra class utk sbtu & ahad,kdg2 class smpai mlm. Dari segi smbung brlajar, DTMP-KKM Boleh smbung Medic,dgn syarat selepas 3thn berkhidmat. Kalau rase boleh tunggu lama,teruskn.kalo xnk smbungla PJJ tapi kos yg dtwarkn agak limited. Kesimpulannya,kalo rase diri tu pandai n mampu capai lebih stakat diploma je, smbung la matrik/asasi/perguruan/diploma ipta. Kalau rse mmg aim janji kerja kerajaan tu apply la DTMP-KKM. Pada sesiapa yg nk tanya lagi tu,tnya la. Dh pon habes n tunggu posting, sy ptpl shah alam .Sy nk tlg adik2 yg pening tu,sbb phm sgt2 keadaan korg. Whatsapp 0124443272

    • lilo says:

      Dah salah FAKTA nie..Budak2 IMR TIP TOP DALAM TEORI DAN AMALI BERBANDING PTPL/MSU/SIME DARBY yg hanya tau TEORI je tapi tak berapa sangat pun teori korang,especially SIME DARBY.Kalau notes MICROB kita dari sem 2-6 dah tebal giler,dorang nipis giler.Bila tanya tak boleh jawab.Seriously sangat kesian dengan dorang.So yg belajar KAT IMR/PTPL/MSU sila lah bersyukur.Sekurang2nya korang tak lalui mcm mane budak SIME DARBY lalui.

      • stich says:

        bukan main ko angkat diploma mlt imr padahal xleh hebat sangat..tiptop otak hang kalo dah datang daro spm pun cukup2 makan..maknanya paras idung..setuju dengan hani..kalo yang result spm tu gempak cemerlang contoh nya kalo dan fizik, kimia, biologi addmath tu dapat B keatas tolong la jgn pandai nak sambung diploma di spa8 tu..baik sambung asasi, matrik ipg atau masuk diploma dekat universiti..sebab korang mmg tak der harapan la nak sambung ..yg ckp boleh tu auta jer..sambung pjj dekat usm kursus tak der value..lepas tu mcm pengemis nak mintak naik pangkat gred 41..ingat jawatan jmp u41 mmg tak kan wujud..so baiknya kalo result bagus sperti yg aku ckp tu sambung jer matrik pas tu masuk degree dan ada peluang dapat gred 41..u29 mmg kuli dekat spital klinik kesihatan dan seumpanya…

        • minnie says:

          Kemasukan student ke dalam DIPLOMA tajaan KKM nie semuanya melalui temuduga..ko ingat keputusan cukup2 makan boleh masuk ke ? Kalau gagal subjek SAINS boleh masuk ke ?Mesti tak boleh kan..SPM nie penentu arah tuju kita nak kemana..lagipun ramai budak2 yg abis dip,tapi tak kerja sambung dip balik..yg abes degree sambung belajo balik..so jangan ingat semua budak KKM result SPM cukup2 makan..kecuali la kalau ko yg result spm cukup2 makan tapi dipanggil temuduga dan GAGAL..sebab tue meroyan tak tentu pasal..kalau ade result bagus tapi takde rezeli / minat / mampu nak sambung belajar kat IPTA tak guna jugak..daripada berjoli dengan duti PTPTN n bila abes belajar garu kepala nak cari duit bayo hutang adalah baiknya masuk DIPLOMA tajaan KKM..memang budak2 IMR terbaik..tapi tak semua..lagipun after tamat kontrak dengan kerajaan..kita boleh sambung degree dalam bidang kedoktoran ke,forensik ke..tak jadi masalah..or nak ajdi lecturer pun boleh..kalau nak jadi S.O pun boleh…lg bgus S.O dalam kalangan MLT berbanding dengan S.O dari kalangan fresh graduate yg knowledgenya zero dan hanya tau mengarah dan menyain je..dan memang kami boleh sambung belajar ye..kalau tak tau pape sila jgn ckp..sekian ~

          • lemou says:

            apa yang aku tahu kkm tak kisah akademik sangat..spm cukup2 makan pun dapat..budak kelas sastera pun ada buat diploma mlt ni..aku memang pelik dengan sukatan matapelajaran nya ..mesti senang giler kang..untung la budak kkm

          • raol says:

            betol tu..budak kkm mmg untung la belajar senang..lulus terus dpt kerja kkm..lepas 5 tahun leh balik kg msing..padahal spm tak pandai mana pun..dpt gak sambung pjj usm selalunya..

  208. dak anoymous says:

    salam
    dga kata klu kitew dh hbs blaja bhgian nie kitew boleh jika kite nk apply bhgian perubatan tp bkn under kkm la..n btolke fakta nih?

  209. Masterskill says:

    Assalamualaikum.w.b.t.. korang sume… bulan 6 ni aku grade bidang MLT.. aku nak sambung degree, tpi boleh ke student macam aku yang dari masterskill college nak sambung ke Universiti awam macam UKM ,UPM or UiTM dalam bidang forensik or MLT??? ke aku just bole sambung kat master skill je?? and , ape yang terbaek ea? aku sambung degree teros ke keje dulu?

    • raol says:

      boleh sambung yang awak ada diploma yg mempunyai kelulusan mqa dan diiktirag oleh ipta dan awak lulus kepujian sekurang2 nya gred C dalam subjek matematik/matematik tambahan, kimia dan salah satu dari subjek biologi/fizik..sekiranya tak cukup syarat peringkat spm tu awak mintak ajer ipts

  210. Nurul Shafika says:

    salam…
    saya dpt dip. MLT di kolej shahputra…keputusan SPM sy pn hnye sains dan matematik sahaja yang memberangsangkan…tetapi bahasa inggeris saya tidak smpy ke tahap kredit…n sy ni bkn drpd plajar sains tulen..adakah di kolej nanti saya bljr subjek MLT dlm bahasa inggeris sepenuh masa???

  211. Wanie says:

    Salam.
    Sy budak lepasan matrikulasi. Sy ada check kelayakan untuk buat degree MLT di IPTA. Alhamdulillah, lepas. Sy macam berhasrat jugak nak ambil bidang ni untuk buat degree nanti. So sy nak tanya la kan peluang pekerjaan senang x kalau sy buat degree MLT di IPTA? Then untuk lepasan degree IPTA dapat kerja sebagai apa? I mean mungkin pengkhususan kerja or ape la kan? Hope dapat membantu. Plus last date untuk fasa 2 upu is 9 June. Thanks and sori kalau tanya mengarut :D

  212. luqman says:

    bleh trangkn terminologi parasitologi dalam bidang prbtan dan tata binomial parasitologi

  213. chelestina says:

    haloo sy nk tanya ni…sy ada dapat tawaran belajar kat unisel dlm bidang makmal perubatan,,sy nk pgi tapi masaala nya sy langsung tk ada besic dlm subjek sains tulen ni mcm mana ya???sy takut sy tk dapat nk angkat klau dh masuk nnt.n BI sy ni pun down….nnt sy takut klau blajar kat dlm kelas tk faham la pulak..

  214. cik ain erina says:

    kalau subjek pure science tak berapa nk kuat sangat boleh ke msuk bidang ni ?

  215. fifie says:

    salam sejahtera :) sy nak tanya, di mana pelajar di tempatkan utk yg lulus dlm MLT under SPA8. mksd sy, snarai tempat belajar. tolong balas.
    tengkiu :)

  216. seph says:

    klau sya lpasan matrik,,,sya mhu ambil degree utk pegwai frmasi…mna sya mu smbung dgree ne??

  217. Ezwati Ibrahim says:

    Saya dapat tawaran MLT dari Sime Darby Healthcare College. Okay ke? Bila saya dah habis belajar menjamin kerja tak? Gaji okay ke? Saya boleh apply hospital and gov kan? Kalau kerja under swasta ada gred jugak ke macam under gov? And kalau saya nak further degree, cane?

    • manusia says:

      Klu lepas tamat blja n trus keje ngn Sime Darby, truskn jek..tp kne ingt, kalau sime darby xoffer keje, for your information gaji MLT kt private link, sgt rendah.. nk gaji tggi bkn tgk taraf education tp experiences..akk de diploma jek..mase keje kt BP Lab dlm mase 1setengh thn, akk had been promoted to junior operational manager.. de jek budak deg yg da keje lebih 3 thn tp xnaik pgkat..believe me.. akk penah kerja ngn private sector..n kt private sector, same jek..xde beze deg n diploma even master pn..workload sme jek…n penting attitude bekerja n hasil kerja kita yg akn di nilai..cuma satu, zaman skrg agak susah nk dpt keje kt private lab..sbb tu ramai jek yg deg lps IPTA xdpt keje… =)

  218. manusia says:

    Assalamualaikum…

    Ni, aku nk bgtahu sikit..aku pling bnci bila ade jek manusia kt luar tu nk membezakn taraf2 pendidikan..
    Untuk pengetahuan korang, aku pn graduated Diploma in MLT.. N tuk pengetahuan org yg agak bengong tu,
    walaupun aku diploma jek alhamdulillah rezeki aku sntiasa murah..senang jek nk dpt keje.. n pling penting, AKU XPERNAH GUNA KABEL….

    ade kawan aku yg masuk matriks, sambung deg kt IPTA, smpai sekarang XDAPAT kerja walaupn ada kabel…skrg jd keje admin jek..n gaji lg rendah dr aku…pelik kn.. jgn pk, kalau sambung deg / master jek korang akn dpt keje..

    Pengalaman aku mase keje BP Lab dlu, gaji aku sme jek ngn budak deg…workload pn sme..
    So xpyh la nk batak sgt education tggi n nk merendahkan kami2 yg de diploma.. xkisah klu under kkm ke IPTA.. rezeki ALLAH SWT yg tentukan…

    Ko blaja tggi mane pn or walaupn result ko 4.0 pn tp kalau ditakdirkan ko xdapat keje, xkn dapat..jd kerani cabuk jek nnt…

    Sekian…Harap maaf atas kekasaran bahasa…Assalamualaikum… =)

  219. Sheldon says:

    haii, ni nk tnya sikit ni, bole tak sy sambung ke bidang ijazah Farmasi dri DTMP??hehe tq

  220. vani says:

    Hello saya nak tanya kalau ambil diploma medical lab technology bidang apa yang boleh ambil untuk teruskan degree ?

  221. vani says:

    Adakah scope untuk diploma medical lab banyak dan adakah medical lab technologist demand sekarang?

  222. Tengah fikir says:

    Saya baru cek emel 1jun 2014 bru ni.. Sy dapat CALON SIMPANAN JTMP… tp skrg die dah xletak duration until biler… Ni untuk kmasukan julai nnti.. Sy skrg pelajar degree psychology kt UPSI… Dulu kt matrik xde lak nk pgil i.v ni… Time kt deg bru pgil… Tup2 dapat calon simpanan ni… PLEASE GUYS HELP ME ANSWER THIS… ade harapan ke kalau simpann ni?.. N then mana yNg aku ptot pk… Bru je sem satu kt upsi ni… Nk final next week…

  223. manusia says:

    kalau dpt, jtmp nnt, amik jek..jgn tggu..sbb peluang kerja terjamin…klu smbung upsi, klu lps belajar kompem dpt posting, teruskn dengan upsi..tp kalau xkompem dpt posting, baik amik jtmp…keje gomen..

  224. Jalil says:

    As salam ….M.Zulkhairil…emm boleh tahan..
    Tahniah , boleh jadi penasihat yg baik..cuma bab ‘boleh tidur’ masa kuliah tu…haaa salah tu zul….
    apa pun saya bangga dengan usaha awak, teruskan promosikan bidang bidang ini dg mendapatkan maklumat2 baru yg berkaitan..

  225. glad says:

    salam.. nak tanya…buku buku untuk kursus dtmp tu bleh dibeli di mana?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>