Pengalaman Temuduga SPA Separa Perubatan

Salam

Pagi ni 17 Oktober 2010, aku telah pergi ke Institut Perguruan Guru di Pengkalan Chepa Kelantan untuk menghadapi temuduga SPA untuk

1)latihan penolong pegawai perubatan
2)latihan penolong pegawai farmasi
3)latihan juruteknologi makmal perubatan

Pagi tu aku dengan segaknya bertai merah, berbaju kemeja Polo putih dan berseluar hitam dengan rambut tercacak macam duri bersiap sedia berjalan ke arah pendaftaran untuk menduduki peperiksaan. On the way pergi dewan tu, terserempaklah dengan bakal-bakal cikgu yang comel lote. Dorang semua nak ke kuliah, aku sempat melemparkan senyuman kepada beberapa orang kakak kat situ sebab senyuman satu sedekah.

Sampai je kat dewan peperiksaan tu, jam baru 7.50 pagi. Ah, awalnya..Aku terpaksa tunggu calon lain sampai, tak de la ramai sangat yang datang. Lepas tu terus register dengan membawa surat tawaran temuduga. Dalam jam 8.10 pagi, aku diarah masuk dewan. file yang ada sijil atau beg boleh dibawa masuk.

Tengok soalan, ades..227 soalan! semua tanya tentang minat. Masa 40 minit. Aku pun terus menjawab dengan laju dan lancar sebab soalan memang mudahla. Ni contoh soalan yang ditanya.

Pandai Membaiki alatan elektrik?
A. Ya    B. Tidak

Berminat jadi Doktor?
A. Ya    B. Tidak

Pandai Bermain alat muzik?
A. Ya    B. Tidak

Tidak dibenarkan menggunakan kalkulator. What the hell?? Bukan ada soalan matematik pun! cuma jawab ya atau tidak. Satu lagi tidak dibenarkan menconteng kertas soalan sebab dorang nak bagi dekat calon lain pula. Aku siap dalam masa 25 minit sahaja.

Lepas tu diberi rehat 30 minit sebelum temuduga. Peperiksaan Sahsiah dibatalkan sebab kesuntukan masa. Untung juga start lambat exam ni :). semua calon memang best gile la tak kena exam untuk sahsiah, cuma minat je. Aku terus ke bilik temuduga dan diberi nombor 5.

Kenapa nombor 5? dorang susun ikut susunan abjad nama korang. Kalau nama Abdul memang kena first la dan kalau nama Wan memang last sekali. haha! jadi kepada bakal ayah dan ibu kat luar sana, sila letak nama anak anda bermula dengan A agar dorang kena awal kalau temuduga atau apa-apa exam. Bila dorang kena awal, baru dorang tak nervous dan korang boleh balik awal.

Dalam sejam lebih tunggu, nama aku dipanggil. Memang nervous gila babeng. aku duk depan pintu tunggu dia panggil. Depan pintu memang mengucap dan ayat kursi jadi peneman untuk kurangkan nervous. Aku masuk bila nama aku dipanggil dan aku selambe je masuk dengan salam tapi  tanpa tutup pintu. haha! pegawai tu cakap “Sila tutup pintu, aku sepak kang” gurau je.

Lepas tu, masa nak duduk aku dengan sopan santunya bertanya “boleh saya duduk”. jawabnya “duduklah”. ikuti temuduga di bawah

Pegawai SPA 1- perkenalkan diri anda?
aku – aku bagitahu nama dan terus ke latar pendidikan

Pegawai SPA 1 – dalam 3 tawaran yang anda dapat, anda nak yang mana satu?
Aku – saya berminat dalam juruteknologi makmal perubatan

Pegawai SPA 1- boleh beritahu tugas?
Aku – blah…blah…blah (boleh jawab je)

Pegawai SPA 1- boleh beritahu risiko juruteknologi makmal perubatan?
Aku – blah..blah..blah (boleh jawab je)

Pegawai SPA 1- boleh beritahu kat mana juruteknologi makmal bekerja?
Aku – blah..blah..blah (boleh jawab je)

Pegawai SPA 1- boleh beritahu pakaian yang dipakai juruteknologi makmal?
Aku – serba putih, pakai mask dan pakai kot sampai aras lutut (aku mana pernah jumpa juruteknologi jadi aku hentam)

Pegawai SPA 2 – kalau saya bagi awak pegawai pembantu perubatan, awak terima?
Aku – terima je sebab bidang tetap sama iaitu perubatan

Pegawai SPA 2 – berapa kali dah awak buat kad pengenalan?
Aku – hehe, sorry kali kedua sebab kad pengenalan masuk mesin basuh jadi cip rosak

Pegawai SPA 2 – awak tahu pasal penyakit kencing tikus?
Aku – (aku memang tak tahu la kan jadi aku teringat dekat arwah din beramboi jadi aku cakap) penyakit yang kena dekat artis nama din beramboi tu kan?

Pegawai SPA 2- betul lah tu, saya nak tahu awak tahu ke tak pekembangan semasa je dan apa slogan KKM?
Aku – dengan lajunya menjawab kami sedia membantu

Pegawai SPA 2 – siapa menteri kesihatan?
Aku – disebabkan nervous aku jadi tak ingat. dalam seminit aku recall aku ingat! hehe jadi leh jawab

Pegawai SPA 2 – siapa timbalan menteri kesihatan?
Aku – Dato Rosnah Shirlin dan entah apa-apa lagi

Pegawai SPA 2 – kalau saya beri tugas pegawai pembantu perubatan apa tugasnya?
Aku – dengan selamba memberi jawapan sebab aku memang dah hafal.

Pegawai SPA 2 – di mana tempat kerja pembantu perubatan?
Aku – blah..blah…blah (boleh jawab)

Pegawai SPA 2 – apa pakaian pembantu pegawai perubatan dan apa bezanya dengan pembantu makmal perubatan?
Aku – memang aku agak kurang tepat jawapan tapi di guide oleh pegawai SPA 1

Pegawai SPA 2 – okey, kalau awak tak dapat SPA ni, awak nak buat apa?
Aku – saya akan sambung study

Pegawai SPA 2 – tell me about your best friend?
Aku – fuh, speakingla pulak..aku pun speakingla sampai abis

Pegawai SPA 2 – how you keep contact with your friend?
Aku – internet dan phone

Lepas tu aku diminta keluar dan aku tersenyum bila semua jawapan dapat jawab dengan lancar dan di kertas penilaian pun aku sempat intai semua bagus kecuali satu je sederhana. hehehe..

Post ini telah dibaca sebanyak 59932

175 Comments

  1. farah says:

    thanks yer sudi share experience..nnti boleh buat rujukan sbb ‘saya’ pun nk g interview gak:)

    • khairilz says:

      gud luck :)

      • joujieeyy.... says:

        adakh Spa ni untuk studnt yg kurg cemerlang?? rmai org xpandg SPA nieh… better msauk u k spa nieh??

        • sj says:

          sebenarnya spa nie bkn utk student yg kurg cemerlang..spa nie utk student yg fikir mase depan..yela kalau blajar kat u pun abis blaja lom tentu ade keje..so better amik spa..dah abis blaja conform ade keje tetap..lg pun kebanyakkan student yg pandai ramai je amik spa..batch saya sendiri ade yg dpt 10A..dia amik spa gak..takmo dia masuk matrik or u..saya sndiri pun pilih spa sedgkn dpt twrn u utk course asasi undg2..

          sebenarnya bkn org tak pndg spa nie tp org tak tau kelebihan dia.. =)

          • joujieeyy... says:

            ouh…cmtu ke..huhu sy kata cmtu bila sy bace cmment2 kat blog pulut kuning… sume cam cerca j sape amik spa nie.. mmg laa sy dpt rsult spm baik bru nie..tp kata2 diowg ad cam ad realiti… ragu2 lak mane satu nk pg// yg pasti sy dah temudga untk MLT..

          • sj says:

            sume org ade pandangan masing2 kan..mungkin itu pendapat mereka..tp yg paling penting sape2 yg terima tawaran daripada spa,tak perlu nak pening kepala fikir bila dah habis belajar mcm mane nak byr ptptn..setiap bulan dpt elaun..so,buat la pilihan yg bijak if dapat tawaran daripada spa nanti =)

      • ain says:

        so, dapat jawatan ape skang? sy kne p intervw 3 jatan…PP farmasi, makmal n xray….xtau nk pilih ape…

      • shima says:

        salam..sy stdent uitm part 2..so sy tlh bjya dlm tmdga spa dlm jwtn pembedahan pergigian…so ptut kh sy pergi pd msa yg sma sy nk jgk degree..gji jwtn 2 agk rndh..dlm dlema..

  2. Cloud says:

    Terima kasih atas info ni tadi pergi interview dia suruh perkenal diri pastu terus anda minat kerja apa?
    kenapa? Kalau ni minat tak dan kami akan mempertimbangkan

  3. kisz says:

    salam…grenti dpt punye…and TQ sbb kongsi sesi interview kt kkwn..:D

  4. syirah sha says:

    sy ni doh nk g tmudugo utk kli ke3 ny..ha3..tp xdop la yor tny soalan mngarut supo hok awk 2..

    • khairilz says:

      dop tahu la tau, tapi time saya temuduga memang rama hak dio tanya soalan samo belako..duk uitm kedah pun nak masuk SPA lagi?

      • ran-neechan says:

        salam,,errr…nak tny ni..sy dpat uitm,,klau dpat spa tu nti sy kluar uitm,,ok x??n brpe lm nak tggu result tmuduga tu…??

  5. asyraf says:

    salam…bro aku pon ade pg gak intrview tu 18 hb ritu…agak2 taw x bile result die kluar?..

  6. khairilz says:

    haha..
    saya pun tak tahula
    biasanya dia tanya soalan macam tu la

  7. sofea says:

    khairilz,
    ada pngalaman interview job ni ker..?

    • khairilz says:

      ada dan dah lulus pun temuduga tu

      • spa memang tak nak student yg dah study dkt ipta or matrik eh?mostly yg dah further study mesti gagal for that interview..

        • sj says:

          takde la..kalau ade rezeki ade la..sy dah further study pun time dpt twrn tue..even batch sy ramai bdk2 matrik,u yg still lg blaja tp keluar sebab dpt twrn spa.. =)

        • adoi! sakit says:

          memandai je kau!

          • iena_miena says:

            ape pulak memandai.. dah 2 kali ok saya pergi interview spa tu. kwn sy, 2 org yg pergi for the very first time terus dpt. dorg x bagitau dorg tgh study tp dorg ckp dorg dlm form 6 sbb x dpt u or matrik. sorg lg pulak ckp dy smbung form 6 je sbb x boleh go on dgn matrik. sy pulak ckp sy tgh blaja uitm and interviewer tu ckp, better belaja je dulu sampai habis. sy je x dpt, kwn2 sy dpt. heh. sorg m.a sorg nurse.

  8. syirah sha says:

    haha..xsedak etep blaja law..

  9. yun yun says:

    thank sudi kongsi n share pgalaman awak… sebenarnya saya takut untuk p tmuduga tu…. saya langsung x ada pgalaman…. eemm adakah ty tmuduga tu trus jawap exam kah????
    tq…..

  10. fazzy says:

    terima kasih untuk pengalaman itu…
    emm….kita perluy jwb bm bile die tnye bm erk? klau die tnye bi…kne jwb bi?
    sekian, terima kasih..

  11. aien93 says:

    assalam,,tnye skit…
    kptusn sderhna 2 soalan yg mne??
    mksud sy, psl komunikasi ke..pnampilan ke..atau ape ae??
    hope boleh kongsi…

  12. far east says:

    salam…saya ingin bertanya adakah baik utk mgikuti course teknologi makmal perubatan kat KKM? selpas tamat diploma bley kah saya ingin menymbung ijazah kat mane2 ipta walaupom sy akan terikat ngn kontrak slama 5 taon dgn KKm..? ha,,sya akan di interview mggu dpn oleh phak SPA. arap admin dpat mmbantu sya..~~urgent pliz help me..

  13. ala says:

    sy dpt gk tmuduga yg sma..5 mei ni..tp xtau laa..serba salah nk p ke x..adoiii…

    • pergi la..tak rugi pun..saya pun dapat..=) even saya dah nak sambung degree pun,saya still attend for the interview..kalau tak minat pun,at least bila attend interview tu kita dpt pengalaman..=)

  14. nurul jasmine bte masuri says:

    heyy , thankiess for sharing . ehh td kan pgawai tu ade speaking kan , so kne speaking jugaklahh ehh . dy ade tny soalan yg susah tk ? thank youu !

  15. akeyfoto says:

    adei la..aku pun kene p interview 3/5/2011 selase ni.. ntah bole ke tidak aku nk berdepan dgn pegawai penemuduga tuh..

  16. faraliyana says:

    salam..thanx 4 the information..sy pun temuduga 9mei ni..spa tawarkan
    1-juruteknologi pergigian
    2-juruteknologi makmal perubatan
    3-pembantu peg.farmasi
    4-pembantu peg.perubatan
    actually sy sgt nervous seb x pernah pun g temuduga..sy ttp apply spa seb sy xyakin dgn result matrix yg akn kuar 18mei nnt..huhu..

  17. adam says:

    tq sudi share…aku ader interview esok…pembantu pegawai perubatan, pembantu pegawai farmasi, juruteknologi makmal perubatan, pegawai kesihatan persekitaran…wish me 4 da best key…

  18. carol says:

    share2 kt..4mei sy interview..
    .makmal, nurse, farmasi, xray…. thanx

  19. sherilyn christie says:

    tq….6mei sy interview,,…
    makmal,xray,farmasi,persekitaran,jurupulih aggta,,,..
    wish me luck,,,,.;D

  20. syazana says:

    wow..gud job.. saye pon pi gak temuduge tu..isnin nih.. cuak2.. woh memang la banyak mereka tanye.. bagus gilak la kamu,ni memang suda prepare abis la nih..gud2.. thanks share

    • XXXhunter says:

      aik..napa kamu smua dpt 3-4 offer?aku dpt m.a dgn ppkp jak..aku pn isnin jgk ni interview d tawau..hee..sama2 kali kita ni syazana..bahagian peperiksaan sahsiah tu..tu yg maw di taw tu.nice share btw.(latih speking)hahaha..

  21. ATIEN says:

    KAT WEBSITE MANE EK NAK CARI BIDANG PEKERJAAN PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN?

  22. tiera says:

    time interview tu , kena bagitahu ke kalau kita tengah belajar skarang ?? please answer me

  23. qis says:

    rasenye x payah..sb dengar cite dia x nak amik orang y tgh blaja

  24. adoi! sakit says:

    bt ayat sedih2 sikit confirm dpt!

  25. irfan_siddiqi says:

    yap apa anda share tu betul….
    saya sudh sem3 nk msuk 4….
    sy igt lg apa yg dtnya…sama…..
    semoga anda mnjdi fmily KKM.
    gud luck.

  26. azwan azemi says:

    hoho,mmg berguna ar information ni, sye pon nk g temu duga 19/10/2011 ni.

  27. Shandra.J says:

    fuhh…..baru je selesai temuduga tadi.. Harap dapat.. sebab sy nak sangat keluar dari matrik.. heheheh…..

  28. tiera says:

    btol tu , sy pon nak keluar jga , mintak2 la dapat ,hee

  29. nickieyz nasharul says:

    saya nk g temu duga gak…4 okteber nanti..doa2 k…

  30. aNa says:

    rini ade interview..tp x g pown..kmrin dpt srat SPA yg sy da terpilih utk kmasukan januari taun dpn.coz sy pnah d calonkan sbg smpanan dlu tp utk jwtn lain…alhamdulilah..x sia2 penantian sy slama ni…

  31. nur syira says:

    sya pon arap sgt2 dpat lulus intrview spa ni..AMIN..

    • Farhan says:

      insyaAllah….Nur Syira akan lulus…..bnyak2 berdoa ye
      Sesungguhnya senjata orang islam adalah doa….

      • nur syira says:

        k,trima ksih byk2 yer atas nsihat n information kt sni..

        • nYmpH_93 says:

          hye…….sya nk share nhe..esk sy ada intrview tuk MA,nurse ngn pnlng pgawai kshatan prsktaran…huhu…nervous tw nhe..sbb sya guess msti akn dtnya apa pakaian tuk 3jwtn e2..so dcni sy nk mntak tlg nhn korg2 suma…pliz…..^^..

  32. Farhan says:

    ya Allah….tema kasih bnyak2 kerana sudi share experience 2………..berkongsi lebih baik drp simpan kan..hehe
    tema kasih…..

  33. alya eyaa says:

    thanX !..lawak la lu..

  34. hi. thnks 4 sharing. sy pn ada interview spa8 besok. this is really helpful. :)

  35. qis says:

    30.9 hari tu saya ad intrrview kat putrajya tuk jawatn pnolong pegawai perubatan.

    Ini antara soaln2 pnting yang ditnya smsa tmuduga..
    -nama2 penyakit (trmsuk punca & cara nak mengatasi)
    -bagaimana nak bagi rawatan awal tuk mgsa kbkaran & kmlgn
    -Mksud BMI
    -Unit2 di hosptl
    -nyatakn jenis2 organ pghdmn
    - pakaian tuk pnolg pgwai prubtn (llki n prmpuan)

    Wlaupun x bnyk, hrp dgan pndedahan ni akn mmbntu calon2 spa utk mghdpi tmuduga

  36. Maizura lsa says:

    btoi ke dy x nk ambk org yg dh stdy kt ipta??allaa,hrp x cm 2 r bab cos yg sy ambk nie x sure g da krja ka x bla sy dh grade..4 your infrmtion sy dpt intrview nursing 5hb 10nie..

  37. OnNa says:

    weh jht doh soaln…..law x leh jwb mkneye x lulus ke?smbx gni da r x aw soaln gpew ye nk tnye….owg kte susoh nk lulus tmdga btol kew?

  38. nabila says:

    esok aku ade tebiu spa utk pen farmasi, xray, jurupulih anggota,jurupulih carakerja, ma. mampos lah nak hapal senarai tugas semua tuh.adoii.papepun doakan aku ye (:

    jap, biasenye kalu pen peg farmasi dorang tanye ape je? sal ubat ubatan lah kan?

  39. amer says:

    selesai suda interview ma….senang je soalan…hehe..harap2 dapat

  40. tiera says:

    haissyyy , bile la result interview ni nak kuar -.-

  41. suha risyan says:

    saya mulanya xnak temuduga SPA nih.. tapi last minute baru sedar untungnya dapat temuduga and baru nak wat praparation.. moga segalanya berjalan lancar.. :)

  42. tiera says:

    ekceli cane ek diorg wat pemilihan utk kite terpilih lepas interview ??agk2 peluang cerah tak ?? nak sangat dpttt…sesape agk2 taw share2 la kat sini eah ^^

  43. Nas Vs Aries says:

    Yeah ! alhamdulillah…interview aku ngan SPA hritu berjaya sebgai Medical Assistance…skrng ni nk tunggu surat tawaran n tunggu diposting ke kolej mna ja…^_^

  44. mizs iqeira says:

    alhamdulillah . saya dah brjaya dlam intrview ,
    tgu bla trikh nak pgi jer nie .
    takut lah nak buat medical check up = /

  45. ain ferra says:

    salam.. dlu tym saya g tmdga.. solan y sya dpt adlh sperti berikut:

    1.perkenalkan diri anda
    2.bilangan adk bradik
    3.anak ke brapa
    4.apa fungsi jantung
    5.apa fungsi paru2
    6.apa kandungan darah
    7.apa fungsi haemoglobin n platelets
    10.sekarang buat apa mksudnya masih belajar/kerja
    11.kenapa berminat penolong pegawai perubatan (saya dapat nie)
    12.kalau di hantar kerja kat pedalaman sanggup ker
    13.plg last.. 2 x berapa dapat 1 (pelik tapi benar)

    and lastly saya berjaya temuduga tue..huhu..

  46. tiera says:

    alhamdulillah. temuduga hari tu berjaya. bile la srat ni nk smpai.nk taw kolej mana dpt.^^

  47. bella says:

    jauh.. huhu sy dr johor.. awak dpt kos ape? MLT KE?

  48. aiman says:

    hai,sy minat jd MA nie…memang minat giler2 la bub2 perubatan nie…tgh tnggu result skrang..hehe…da isi SPA…tpi penuh lg,result blum kuar…leh tau x nk jf PPP nie spm dapat berapa A ek??
    yg telah jd PPP to awak dpt wape A ek dlm Spm…please eply ok…mintak tolong sangat2

  49. Esha says:

    Thanks sbb share. Sdikit-sbnyk dpt m’bntu dlm intrview J.M nanty. =)

    • if says:

      saya tengah blaja .. cmne ye.. nk bgthu tgah blaja ontidak ? but if tipu ckp xblaja.. dorg leh detek kan kitenye profile ? saya dpt tmduga JM gak :) nk sgt jd jm.. hope dpt.. if dpt ..mmg saye akn klua dr u :)

  50. naj says:

    thnxx for da info….april nnt sye ad interview p’bntu pegawai perubatan…wish me luck.. :)

  51. nik nor asyikin raja ismail says:

    Alhamdulillah..tq for sharing your experience… Saya berharap sgt dapat panggilan temuduga spa… Semoga Allah Murahkan rezeki dan permudahkan urusan di dunia…Ameen, jazakillah

  52. Wadha93 says:

    Assalamualaikum.. Erhh, sy dpt tmduga 12/APRIL nih.. Medical Assistance!! Wahh,tak sngka pula dpt tmduga & tmba t’kejut baca pnglman2 d’tmduga nih . Tak tdow malam lah tuk bbrapa hari =:= ,
    Anyway,pray for me ^___^ . Moga sy b’jya buat yg t’baik . Insya’Allah

  53. livia binti alfenson atat says:

    hi……boleh tanya..bahagian brunei masih ada kekosongan dalam spa therapist.sa btl2 berminat…

  54. nur says:

    thanks share benda cm ni…mmg terbaek la utk org yg akn p interview minggu dpn….

  55. Jepun says:

    Hi… thanks tuk info ngan pengalaman tu…
    rse nervous tuk intrview 22/4 nie….
    harap sume berjln ngan lancar.

  56. nurul syaz says:

    2mei ni sy tmdge nursing! waa.. berdebar nye.. wish me luck!!

  57. puteri waheda says:

    esk sy interview nursing , 3mei .. rse sgt gmentar .. then confuse haruskah pergi .. kli kedua da , yg 1st ritu , ta dpt .. then , skg .. xtaw la .. ta prepare pape pon lg .. help me ..

  58. akmal says:

    huhu sy nk g 8.5 ne!cemas ..sb sy tgh stdy degree kalo lepas interview ptt sy pg ke?? or x? cam syg nk lpaskn degree sb skrg umur sy dah 22..huhu pening pk!!! lg satu dah hbs diploma ppp , macamana nak smbg degree ? ada ujian ke apa?? kena kje 3 years dulu or smbil kje leh smbg??

  59. Shandra.j says:

    fuh… ni dah kali ke 3 i dpt tmuduga MA.. but now tgh stdy kat ipt.(degree)but bru thun ptama..jd i akn pegi jgk tmuduga tu sbab i sngt brmnat dgn MA ni.. tpi prlu ka sy bgtau yg sy tgah stdy skrg?? sila beri respon ..heheh

    • erman says:

      dah degree tuh…rugi ar amek balik diploma…saya pun dah 3 kali masuk ni MA….harap2 ni last ler…huhu..

      • Shandra.j says:

        x rugi la.. kalo lpas degree x jg dpat krja,,lg rugi..huhu..yg pnting kta cuba dulu … manatau kali ketiga ni boleh bertuah..heheheh

  60. audry says:

    thnks utk pnglmn 2….fuh!! nevers sngt2 nie..5/10 nie nk interbeuuu lthn Jururawat…agaknye apa yer soaln2 akn dtnya???ni first interbiuuu nie..plezzz helepppp me……

  61. Shirley Yuki says:

    Terima kasih banyak – banyak atas perkongsian ini…
    Sanagat – sangat membantu!!
    Walaupun ini kali ketiga temuduga saya rasa nervous sangat – sangat..!
    Doakan saya~

  62. yui says:

    boleh bagi tau saya soalan2 yg ditanyakan semasa temuduga ini? apa tips2 dan apa yg patut saya jawab nanti?? saya pun akan interview gak nanti. kalau boleh pm saya

  63. zai says:

    bajet giler ko…hahahaha…:)peace no war…

  64. fieyra says:

    salam…sy dapat interview…ppp….nervous jer..sy skrg stdy matrik….sy xboleh go on ngan matrik da…patot x saya cakap…saya xboleh go on???

  65. hajar ghazali says:

    11/10 ni saya ada interview untuk penolong pegawai perubatan…tp skrng saya tngah study kat U..agak2nye besar x peluang saya dpat SPA ni??btw..tolong doakan saya..i’m really hope that i’ll be one of the student in SPA…

  66. erman says:

    Admin aku ni dah masuk 2 kali interview PPP….camne yer ujian minat untuk senang lulus…ades…18 hb 10 ni ada lagi…harap ni last aku terus dapat…

  67. salihin says:

    salam nak tnye siapa yg dekat cini dapat temuduga ppp di kelantan…. sy dapt 9/10 ni, kalau ade boleh pergi sekali, kalu ada kenal2 baru la x gementar sangat…. :)

  68. hikalita says:

    awk dapat tak intrview tue?????tue yg pnting nk tau…..

  69. apih says:

    yew ..latihan pnolong pgwai ksihtan perskitaran kn?

  70. salihin says:

    BILIK TEMU DUGA, TINGKAT 3
    IBU PEJ. JAB. BOMBA DAN PENYELAMAT N.KELANTAN
    BANDAR BARU TUNJUNG, JALAN PASIR MAS – SALOR
    15100 KOTA BHARU, KELANTAN

    saya dapat dkt cni, ade sape2 dapat same dgn sy x untuk 9/10 ni???
    huhuhuhu gementar…..

  71. hasanah says:

    salam..sy pon dapat interview..kali ke 4 ni..xtau la dapat ke tak huhu..actually tahun nie dapat 2 panggilan da..awal tahun tp xp..nebes lak lame da xkene intebiu huhu

  72. hasanah says:

    mn nak cr diskripsi tugas penolng pegawai farmasi

  73. anis azman says:

    salam, thanks sudi share pengalaman. err nervous la plk. tapi kan, kalau tak sempat nak hafal ? dah la tengah final sekarang ni. uhuk. kira2 bp minit eh intebiu tu ?

  74. anis says:

    anyone yg dpt intrview 30/10..dkt BILIK TEMU DUGA, TINGKAT 3
    IBU PEJ. JAB. BOMBA DAN PENYELAMAT N.KELANTAN
    BANDAR BARU TUNJUNG, JALAN PASIR MAS – SALOR
    15100 KOTA BHARU, KELANTAN ?
    ni da msuk kli ke4 da..hope dptla ..cuak kot..huhuuu

  75. adila says:

    haii .. saya pon dapat jugak .. tako sangat

  76. adila says:

    abang zul ..nak tanya apa lagi soalan wajiib yang diorang akan tanya eh ?? ada sapa2 yang taw x .. law ada yang taw jum la kongsi sikit ,, :)

  77. najihah says:

    ade sapew2 dapat LATIHAN PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN ngan LATIHAN PENOLONG PEGAWAI KESIHATAN PERSEKITARAN tak?? interview 8/12 TERENGGANU.
    blurr niey.ape soalan wjib?? TLG SYE!!

    • Ichlas says:

      sy dpt jgk esok… kt jpj trg kn..?
      dpt utk penolong pegawai kesihatan persekitaran..

    • zhazha eza says:

      salam..sy pn pt intview LATIHAN JURURAWAT,LATIHAN PENOLONG PEGAWAI KESIHATAN PERSEKITARAN,LATIHAN PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN,LATIHAN PENOLONG PEGAWAI FARMASI, ngnLATIHAN JURUTEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN..ni tak tau yg mne jd keutamaan..ni kali ke 4 sy intview…hrp2 dpt le…pi eza intview 18/10 kt sarawak…

  78. Anne says:

    baca awk punya experienced buat sy menggelabah.. nextweek dh interview.. ~.~

  79. mak lang says:

    perghh!! gila la sya nebes baca awk punya experienced nih..huhu..minggu dpn nak g interview..harap2 sangkut la..1st time pulak nie…huhuhu.. =_=’

  80. sha mine says:

    hujng bln ea,,sy nk g tmdga ppp,xp sy tkt xlulus,,btol kew question yg diaorg tnyew xsush,,

  81. eryn says:

    siapa yg da ada pengalaman interview MA share skit tmuduga cmne? dia tanya pasal ape eh ? 29/10/12 ny kne g laa ..
    tolong saya …

  82. Dee Dee says:

    Klu g interview spa ni perlu wat resume sendri ke..?`1

  83. shamira says:

    terima kasih sangat banyak membantu….sayang kat awak…..

  84. loneranger says:

    esok!!!!!!!! doakan moga saya bjaya amiin :)

    • loneranger says:

      alhamdulillah … latihan pnolong pegawai perubatan
      da lepas. 10/12 kluar result .. soalan yg ditanya…

      *perkenalkan diri….
      *kamu dah amik degree, sanggup ka blajar 3taun lagi?
      *beri 2jenis penyakit bjangkit
      *tugas pnolong pgawai prubatan di klinik kesihatan?

      ni ja…
      insha Allah doakan kejayaan sy ya….trimas !!!!

  85. rancak says:

    Alhamdulillah brjaya jugak interview ari2…tgh tggu lapor diri kat kolej mana plak..dpt lathn pnlg pgwai ksihatan…interview pon agak tough jgak…yg pnting mesti relax dan slamba jawab setiap prtanyaan…muka kena yakin macm knowledge pnuh walaupun tkot…jgm mrokok sblum temuduga…nnti pluang tipis….bnyak brdoa dn tawakal…semua urusan yang maha mengetahui yg mngaturnya…mnx kat DIA agar dpermudahkan urusan kita

    • Justina says:

      mcm mna awk pnya interview hri tu okey kerr…share2 bole hehe sbb sy pun dpt interview psl lthn pnolong pgwai ksihatan….

  86. Manlilaiho says:

    Salam bro…
    result da dpt Surat tawaran bile mai? ak umo da 21.. xrase tue ke msuk blaja hahaha..
    dlu msuk IPTA men2 hehehe

  87. ain says:

    salam, bro,
    saya dah dapat PPP.tapi jauh bebenor la.perlis tu huhu dok kl.nak tanya mmg biasa ek ppp kat kolej kejururawatan masyarakat kangar? puas cari info tapi x de

    • khairilz says:

      biasa sebab skrang ni semua kolej SPA dah nak digabungkan bawah satu bumbung jadi kolej sains bersekutu

  88. carluis says:

    salam, terimah kasih sangat kerana banyak membantu saya.
    2 week lagi interview.

  89. donat says:

    25/10 ni ada interview jgk dkt penang…harap2 lulus lar intrview tu….nerves gla dh nie…soalan apa yg nk di tnya nnti..??

    saya dpat pnolong pgwai prubatan,pnlong pgwai ksihatan persekitaran dgn jururawat..
    ada sapa2 dpat sama x dgn sya..??

  90. sofia says:

    assalamualaikum .. nak tnye.. kalau sy dapat tujuh tawaran .. kne hafal n tau untuk ketujuh2 tawarn tu ke?? Fuhh~ Penat nk menghafal ni :’/

  91. siti says:

    salam…sy da 5 kly p tmuduga tpi x prnah lps mungkin kurng keyakinan semasa brinterksi kot…nie lagi seminggu kne p tmduga lak.. untuk 5 kategori…nrvous pun ad…appun bljr dri ksilpn..wish me gd luck k…

  92. fatira says:

    Salam. Knp korg semua dpt byk tawaran? Sy dapat 1 je. Utk interview pmbantu perubatan..adakah sy ni xlayak utk tawaran lain??

  93. faez says:

    saya dpt temuduga 16/10/13 ni di kskb ulu kinta….saya sedang belajar di ipta,perlu x saya ckp masih menganggur atau x dapat peluang belajar?…sbb dari sumber mana dia tahu kita sedang belajar?sbb dekat profile spa saya x tulis saya belajar di universiti..

  94. fatin says:

    thanks sbb yakinkan saya psl SPA ni, sy skrg baru habis sem 1 asasi sains dkt uitm puncak alam, so skrg ni pun dilemma nk pegi ke tak temuduga 22/10/13 ni. kdg2 sy fikir juga apa org pndg tntg SPA ni. bila mak saya bgtau psl SPA ni, sy fikir dua tiga kali nk pegi ke tak. saya dpt 4 jwtn, penolong pegawai farmasi, pegamai perubatan, juruteknologi makmal perubatan and jurupulih perubatan anggota. i prefer more to farmasi. sbb sy rse tugas dy sesuai dgn sy. jadi kalau dia tnye pasal apa yg kita lakukan skrg, apa sy nak jawab ye?

    • uya fatin says:

      oo,, akk pon de dpt jgk time asasi 2012,,, tpi x g,, nie tgh dgree 1 st year bru akk g,, adik ckp ja adik tgah wat asasi,, x de effect ape2 rsenye,, :),, bitaufiqwanajjah ya :),, hope kite2 dpt :)

      • faez says:

        serius x de ape2 effect?saya risau la kalau tipu ckp still menganggur padahal sedang belajar degree ni.

        • uya fatin says:

          x da kot,, tadi saya dh slamat pon tmuduga,,
          alhamdulillah orng tu mcm oke ja,, dye tnya jgak x syg ke sbb sya kna ulang balik dip,,
          ckp ja la ape2,, sya ckp, better g SPA coz x nak bbn dng PTPTN,, ^_^,, insyaAllah oke ja :),, gud luck,,

          • faez says:

            thanks…saya jujur saya ckp sedang belajar di semester 1…tambahan lagi x minat sambung kos yg dapat utk degree ni.,,,heheh

  95. uya fatin says:

    sya sudent 1 year tuk dgree,, huh,, dpat jgak tmu duga ari rabu nie,, rsau pon ade,, pe2 pon time kasih share ngn kami2 ya,, :),, dokn kmi sume ..

  96. hanaz says:

    Salam .. Sy dpt gak tmuduga p.p.p … Tp sy bkn Dr klz Sainsbury o blaja btol2 Sal bidang ni .. Cano uh ek … Share2 ah ckit .. Sy dpt intrview 31.10 niii ^.^

    • uya fatin says:

      wasalam, x pe, try ja,, insyaAllah oke ja,, lgipon masa sya g tmuduga aritu x da soaln psal kesihatan lngsung :),, gud luck ;)

  97. hamizah says:

    assalamualaikum.. benar ke kalau org yg sdg study yg mohon spa ni akn direject semasa temuduga ?
    terima kasih

    • eyka says:

      waalaikumussalam.. classmate sy kat u pergi interview tahun lepas, and panel tanye dia tengah study or x, and dia jujur je cakap study.. then Alhamdulillah dia dapat ~

      insyaAllah rezeki kalau ade, ade la :)

  98. faez says:

    penemuduga saya x tanya langsung soalan berkaitan M.A ni…

    dia tanya results SPM,latar belakang,sedang buat apa sekarang,itu aje….maybe nk tgok skill kita bercakap.

    • uya fatin says:

      smela ,, satu solan psal penyakit pon x tnya -_-.. bnyk tnya psal 1 malaysia ja,,

    • eyka says:

      really ? hermmm yg sy pulak, sebab dia tau sy tengah study, dia just tanya nape xnak teruskan ? nape pilih spa? and dorang xtanye langsung pasal sape menteri, ape disease yg ade..dorang just tanye pasal kos yg mintak and dorang bg nasihat supaya xpyh quit study..huhu nmpak mcm tipis harapan…hope ade rezeki kat situ..tp ape2 pun, interview sy td tu xmcm formal sbb mcm dah smebang2 je dgn dorang ~_~
      and calon lain plak, ade yg dia tanya pasal kempen kesihatan skrg, disease yg kita tau and cara nk prevent..menteri and maksud integriti.. so utk yg masih study tu, klu boleh, masa interview tu korang cuba la yakinkan mereka knae kita nak sgt2 spa…heee good luck uollss

  99. Justina says:

    trima kasih sngt sbb share information ni sy btl2 memerlukannya..29/10 ni dh interview dh utk latihan pnolong pegawai kesihatan persekitaran,latihan juru xray, latihan juruteknologi makmal perubatan…
    nervous sngt ni tkt kn nnti soalan dia tnya buat kita blurr kn…

  100. hanaz says:

    thnkz all ,, all the best keyh ;) gudluck ;)

  101. nur says:

    Alhamdulillah sy dapat juruxray. skrg ni sy tgh buat degree biomedical engineering, bru sem1. acano? ptut g ke x?

    • lovegov says:

      pergilah juruxray..dah terang2 pas belaja dapat keje.. saya pun buat deg sem5 dah.. saya dapat ppkp..then saye pegi ppkp.. fikir kan mase depan yang persaingan keje teramat sengit :)

      • nur says:

        ok. thanks lovegov. sy pn dah buat solat istkhrah, mntak ptunjuk dariNya dan mntak pndgan parent n lecturer sy. dyorang sruh pegi . lovegov ni da abis latihan blm ? emm, bahaya x krjya juruxray ni?

        • lovegov says:

          hehehe now saya buat degree kat IPTA sem 5 dah… tp saya pun macm awk.. saya dpt latihan pen.peg.kesihatan persekitaran..even saya dah deg sem 5.. tapi saya amik keputusan untuk amik separa perubatan ni sebb saya fikir persaingan kerja nnti.. hehehe..chaiyok2! :)

          • nur says:

            ouhh, mcm sy ehh, ingtkn dah kuar. hehe. btol2, skunk ni ssah nk dpt kje. klau dpt kje pn, kbykan xbkaitan lgsung dgn bdang yg kte bljar. ni lectrer sy yg ckp. =D

  102. nur says:

    ouhh, mcm sy ehh, ingtkn dah kuar. hehe. btol2, skunk ni ssah nk dpt kje. klau dpt kje pn, kbykan xbkaitan lgsung dgn bdang yg kte bljar. ni lectrer sy yg ckp. =D

  103. nisa says:

    as salam. boleh ke penolong pegawai perubatan sambung belajar untuk jadi dokter?. sbb result spm saya hanya cukup2 mkn ( tp credit semua) n rasanya tidak melayakkan untuk jdi dokter. pliz tolong jawab.

  104. Bryan says:

    fuuhh. aq pla y agak nrvous skrg ne. 23 april 14 ne aq ad exam sekaligus intrvw untk jwtan ppp ne… thanks 4 the tips Buddy.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>