Maklumat Tentang Latihan Jururawat Dan Jururawat Masyarakat

Syarat-syarat dan maklumat tentang interview latihan jururawat (diploma) bagi separa perubatan (SPA8)

Jantina: Lelaki dan Perempuan

Tempoh Latihan:

3 tahun (bagi calon Lantikan Terus)
1 tahun (bagi calon KPSL daripada Jururawat Masyarakat)

Biasiswa Semasa Latihan: RM621.21 sebulan (bakal dinaikkan)

Kem/Jab: Kementerian Kesihatan Malaysia

Tempat Latihan:

Kolej Kejururawatan Alor Setar, Kedah
Kolej Kejururawatan Sungai Petani, Kedah
Kolej Kejururawatan Pulau Pinang
Kolej Kejururawatan Ipoh, Perak
Kolej Kejururawatan Taiping, Perak
Kolej Kejururawatan Seremban, Negeri Sembilan
Kolej Kejururawatan Melaka
Kolej Kejururawatan Muar, Johor
Kolej Kejururawatan Johor Bahru, Johor
Kolej Kejururawatan Kuantan, Pahang
Kolej Kejururawatan Kuala Terengganu, Terengganu
Kolej Kejururawatan Kubang Kerian, Kelantan
Kolej Kejururawatan Sibu, Sarawak
Kolej Kejururawatan Kota Kinabalu, Sabah
Kolej Sains Kesihatan Bersekutu, Sungai Buloh (KSKB) Selangor
Kolej Sains Kesihatan Bersekutu, Kuching Sarawak
Kolej Kejururawatan Sandakan, Sabah

Syarat Latihan:
i) Warganegara Malaysia

ii) Umur:

Calon lantikan terus hendaklah berumur tidak kurang dari 17 tahun tetapi tidak melebihi 25 tahun pada tarikh tutup permohonan.
Pegawai sedang berkhidmat (bukan Kenaikan Pangkat Secara Lantikan) dalam Perkhidmatan Awam/Badan Berkanun dan Pihak Berkuasa Tempatan yang telah disahkan dalam perkhidmatan hendaklah berumur tidak melebihi 38 tahun pada tarikh tutup permohonan.

iii) Kelayakan:

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan;
Kepujian mata pelajaran Matematik, Sains dan 3 mata pelajaran lain; dan
Lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

iv) Keutamaan:

Mempunyai kesihatan fizikal dan mental yang baik serta tidak mengalami kecacatan yang boleh menyebabkan calon tidak sesuai menjalankan tugas selepas tamat latihan;

Syarat Kenaikan Pangkat Secara Lantikan:
Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Jururawat Masyarakat adalah layak dipertimbangkan Kenaikan Pangkat Secara Lantikan untuk mengikuti Latihan Jururawat apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan:

mempunyai kelayakan Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan;
lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan; dan
berumur kurang dari 51 tahun pada tarikh permohonan.

Perhatian:
Pelatih-pelatih yang telah tamat latihan akan diperakukan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk dilantik ke jawatan Jururawat Gred U29.

Syarat-syarat dan maklumat tentang interview latihan jururawat masyarat (sijil) bagi separa perubatan (SPA8)

Jantina: Perempuan sahaja

Tempoh Latihan: 2 tahun 6 bulan

Biasiswa Semasa Latihan: RM517.15 sebulan

Kem/Jab: Kementerian Kesihatan Malaysia

Tempat Latihan:

Kolej Jururawat Masyarakat, Pasir Mas, Kelantan
Kolej Jururawat Masyarakat, Jerantut, Pahang
Kolej Jururawat Masyarakat, Kluang, Johor
Kolej Jururawat Masyarakat, Batu Pahat, Johor
Kolej Jururawat Masyarakat, Segamat, Johor
Kolej Jururawat Masyarakat, Port Dickson, Negeri Sembilan
Kolej Jururawat Masyarakat, Kulim, Kedah
Kolej Jururawat Masyarakat, Bukit Mertajam, Pulau Pinang
Kolej Jururawat Masyarakat, Serian, Sarawak
Kolej Jururawat Masyarakat, Tawau, Sabah

Syarat Latihan:
i) Warganegara Malaysia

ii) Umur:

Calon lantikan terus hendaklah berumur tidak kurang dari 17 tahun tetapi tidak melebihi 25 tahun pada tarikh tutup permohonan.
Pegawai sedang berkhidmat (bukan Kenaikan Pangkat Secara Lantikan) dalam Perkhidmatan Awam/Badan Berkanun dan Pihak Berkuasa Tempatan yang telah disahkan dalam perkhidmatan hendaklah berumur tidak melebihi 38 tahun pada tarikh tutup permohonan.

iii) Kelayakan:

Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan; dan
Lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

iv) Keutamaan:

Kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu dan Sains/Sains Paduan serta lulus mata pelajaran Bahasa Inggeris dan Matematik.
Mempunyai kesihatan fizikal dan mental yang baik serta tidak mengalami kecacatan yang boleh menyebabkan calon tidak sesuai menjalankan tugas selepas tamat latihan;

Syarat Kenaikan Pangkat Secara Lantikan:
Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Atendan Kesihatan/Pembantu Perawatan Kesihatan adalah layak dipertimbangkan secara Kenaikan Pangkat Secara Lantikan untuk mengikuti Latihan Jururawat Masyarakat apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan:

mempunyai kelayakan di para (iii) di atas; dan
berumur kurang dari 51 tahun pada tarikh lantikan.

Perhatian:
Pelatih-pelatih yang telah tamat latihan di peringkat sijil akan diperakukan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk dilantik ke jawatan Jururawat Masyarakat Gred U19.

Info Tambahan : Tips Lulus Temuduga

Semoga Lulus Temuduga Dengan Jayanya!

Bahagian 1 – Tips Temuduga SPA 1 – Peringkat Awal

Bahagian 2- Tips Temuduga SPA 2 – Peringkat Pertengahan

Bahagian 3- Tips Temuduga SPA 3- Peringat Akhir

Tips Lulus – Soalan dan Tips Lulus Temuduga SPA Separa Perubatan Berdasarkan Pengalaman Saya

Contoh ResumeContoh Resume Untuk Interview SPA8.

Juruteknologi Makmal Perubatan – Apa Itu Kerjaya Sebagai Juruteknologi Makmal Perubatan?

Jururawat / Jururawat MasyarakatSyarat Kemasukan Untuk Jururawat Dan Jururawat Masyarakat

Pegawai Farmasi Dan Pegawai PerubatanSyarat Kemasukan Untuk Penolong Pegawai Farmasi Dan Penolong Pegawai Perubatan

Juruteknologi Pergigian Dan Juru X-Ray – Syarat Kemasukan Untuk Juruteknologi Pergigian Dan Juru X-Ray

Post ini telah dibaca sebanyak 73357

133 thoughts on “Maklumat Tentang Latihan Jururawat Dan Jururawat Masyarakat

  1. Pingback: Tips Temuduga SPA 1 – Peringkat Awal

  2. Pingback: Contoh Resume Untuk Interview SPA / Kerja

  3. Pingback: Maklumat Tentang Latihan Penolong Pegawai Farmasi Dan Penolong Pegawai Perubatan

  4. Pingback: Maklumat Tentang Latihan Juruteknologi Pergigian Dan Juru X-Ray

  5. Pingback: Tips Temuduga SPA 2 – Peringkat Pertengahan

  6. ara

    asskum,nk tnya boleh x guna slip spm utk pe temuduga spa???
    [utk budk lepasan spm yg blom mndpt sijil spm dr pihk sk]?????

    Reply
  7. NURUL ASMIDA BT ABD RAHAMAN

    sy brminat sgat dlam bdang separa prubtan nie..
    sy plajar lpasan spm2012 dan blum mmasuki mne2 kolej o unvrsiti lg.. sy brharap sgat2 sy dpat mmsuki kolej kejururwatan nie..
    sekian..

    Reply
  8. siti munirah bt deraman

    SY AMAT BERMINAT SGT LAM BIDANG INI….
    TAPI KNP PERMOHONAN SY BLUM ADE RESPON
    …… ???

    Reply
    1. Nony

      hehehe.. sy xphm knp permohonan sy ad brtulis tidak melepasi syarat. pelik hihi
      syarat apa pula yang sy tiak melepasi.. saya harap dapt masuk kolej kejururawatan ni

      Reply
  9. azie

    salam ai byk sgt kh soalan yg di tnya tmuduga nt…? sya xtmudga lgi dh rs gmentar…temuduga sya ahad ni..doakan sya yeaa..sya harap kwn2 lain yg akn g tmuduga nt dpt cuba yg trbaik n brjaya.

    Reply
  10. ina

    terima kasih tentang maklumat temuduga yang diberi,,,saya akan menjalani temuduga spa untuk kursus kejururawatan,,,,doakan saya lulus dan diterima untuk menjalani latihan selanjutnya…

    Reply
  11. norhafizah

    esok dah nak pg temu duga…boleh tak tolg bagi tips apa yang akan dorang tanya…takut laa….tapi nak sangat…..macam2 yang ada kat fikiran.

    Reply
  12. sue comey

    salam.sy dpt tmuduga latihan jururawat 31/10 ni.tp xtau lp nk p atau x,sbb kptsn calon simpanan utk jururawat masyarakat dh dpt,sy dpt utk latihan jm tp kolej je blm tau lg kt mne..so,ptt x kalau sy prgi tmuduga jururawat hujung bln ni?sbb jm kan sjil je..apa pndapat korang?thanks^_^

    Reply
  13. zuLhafsham

    aku baru tengok blog ni… esok aku dh kena pegi interview.. aku org srawak.. mati lah aku..kalo ada sesiapa yg ada info psl ni,share la kat aku ckit… 😀 help me!!!!!!!!!!!

    Reply
  14. wany93

    salam,,,sy naa tahu ape dye cntoh2 soalan yg bkal ditanye tyme interview nty yeaaa. .,coz 31/10 ney sy nak g interview daa, ,tkotnyeee, ,

    Reply
  15. vaany

    hi…saya da pergi interview pada 06/11/2012,di Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Sultan Azlan Shah…keputusan keluar pd 10/12/2012.I rasa sgt nervous.i berharap dan yakin lulus dan terima utk menjalani latihan selanjutnya.Plz tlg doakan utk sye yew…:)

    Reply
  16. yaya93

    assalam ..
    Sy da pegy interview untuk latihan jururawat pd 31.10.2012
    Alhamdulillah dpt jwb sume soalan dan dpt 2 org penemuduga yg sgt3 baik ..
    Skrg, result da kua dan sy dapat ! Huhu ~
    Syukur 🙂

    Reply
  17. noniey

    saya sgt berminat dalam bidang ini..tapi saya mintak tolong saudari/saudara bagaimana untuk saya memasuki dalam bidang ini…sgt2 mengharapkan..

    Reply
  18. shahidatul

    Saya berminat sgt bidang ni. Skarang ni boleh x bgtau bila plak temuduga ni akan jalankan dan dimana?

    Reply
  19. Gracy

    nk tnya ni.sy bru je abis bljr.dan lulus ljm n sudah apply spa.tp msalahnya,umur dah msk 27 n matematik sy tk krdit.ada ke permohonan sy akan di tolak?

    Reply
  20. QUREN

    HYE. .sy tgah tggu result JM nie. .huh!!. .berdebar sngt2 nie. .nk nangis pwn ada. . .Isnin nie result kluar. .xlena tidur sy dibuatnya. sy berharap sngt2 . . .tolong doakan sy k. . .

    Reply
    1. princess

      ada lagi eh pengambilan untuk JM. sy egt dh stop sbb ada member ckp dh stop.
      nk naik taraf jd diploma pulak

      Reply
      1. faraa

        sy nnty ada temuduga JM jugak ari rabu nim.. kawan sy pun kata 2015 da xda JM, nanty kalau dapat sy akan terus amek 3tahun naik gred u29. betol ke??

        Reply
  21. nor aziah

    Saya dah lmer minta kpsl..tapi asyik x dapat..kekawan dah ada dapat sn..saya masih disini..menyakitkan soalan x minta kpsl ker..bila dilihat syarat saya rasa tak ada masalah..ni interview pun x pernah..tolong lh sape2 yang pandai n boleh bantu saya..

    Reply
  22. miera

    Sy interview separa prubatan blan dpan kali yg ke5 sblum ni da dpat surat tawaran dr spa8 sbnyak 10kali plbagai jwtan tp smua x dpat wish me good luck erk…

    Reply
  23. syamimi

    29/10 niey saya interview latihan jururawat bagi diploma….tapi saya takut sangat sebab saya fobia di interview….nak buat macam mane erk..?help me…

    Reply
  24. siti

    Saya ada download panduan untuk temuduga jururawat ni..alhamdulillah skang sy tgh semangat berkobar2 nak gi interview..doakan saya berjaya…

    kalau ada yg nak download panduan temuduga jururawat ni boleh try web ni- http://goo.gl/G0tpZp

    Reply
  25. ana

    Sy dpt kemasukan jan 2014 . Tp yg sy mushkil skrg. Sy dpt latihan jururawat tp di hnyr ke kolej jururawat masyarakt kluang. Mcm mana eh? So sy ni jururaeat msyrakt ke iururawat

    Reply
  26. yam

    Sy call spa tanya sal kpsl n psl mrk kt dulu kpsl now psl sebnrnya sama…tapi klu sama knp nk hntr kolej jm? Pas tu nurse kominiti plak? Sal tu sy x de mood td nk jwp ms temuduga..

    Reply
  27. Natalia Anis

    Sy nak tnye la knp stiap jwtn yg sy pohon ‘tidak melepasi syarat2’ sedangkn kptsn sy memenuhi khndak syarat2 yg dtentukan..

    Reply
  28. nerd

    sy dpt ltihan jrurawat intake jan 2015 . Pnempatan dan surat twaran blum dpt lg lah . Hny surat spa je yg smpy rumah. Bengang .

    Reply
      1. nerd

        saya calon simpanan la . baru tapi x lama sbb saya dh dpt surat dari spa yg mnandakan saya dah bole start bln jan 2015.

        Reply
        1. norule

          hai. awak calon simpanan intake julai 2014 ke? actually sy pun same. ble awak dpt surat??actually sy ade p spa bertanyakan status calon simpanan sy tu.. org tu kate sy dpt utk kursus utk bln jan 2015. tapi sampai skrg surat spa tu xdpt2 lg. pelik pulak rase.

          Reply
          1. nerd

            ye sy pn sma tp phak spa ada email sy dia kata surat twaran hjung bln nov bole semak kt portal atau kalau nk mklumat lbh lanjut bole call phak spa kt tmpt awk .

        2. norule

          Oh mcm tu ke. Tengs awak. Tp sy ade jgk dgr cte yg surat tu hujung bln 11 or awal bln 12. Tp stakat ni email mmg xdpt la. Yg sy thu penempatan boleh thu 3 minggu sblm tarikh pendaftaran. Kirenye awal bln 12 la. Awak duk mne ye?

          Reply
        3. norule

          Oh org sabah ke. Boleh ba kalau kau.. Eh betul ke. Haha.. Okay2.. Thanks ye awak. Sy di peninsula.. Maybe sbb tu lmbt sikit kot. Oh ade taklimat ke?? Taklimat bln 12 ke?? Sy tak tahu pulak ade taklimat2 ni.. Ingtkn next year dftr kursus tu & then orientasi & then settle.. Haha. Erm btw, awak tau kn yg penempatan tu 3minggu sblm daftar kita blh check kat portal latihan spa??

          Reply
          1. nerd

            haha btl la tu bole la awk ckp sbh suda hehe . pasl pnempatan tu sy xtw pl . yg sy tw sy d suru call je . btw trima kasih 🙂

        4. norule

          Hehe.. Ur welcome. And for ur info, yg portal utk check penempatan tu lain tau dr yg spa malaysia. Utk penempatan kite check di bahagian pengurusan latihan (latihan.moh.gov). Ini info yg sy dpt. Kalo sy silap maaf ye. 🙂

          Reply
        5. nadila

          salam nerd,awak calon simpanan time intake julai 14 ke??cmne awk thu yg awk dpt intake jan 15??minta pencerahan..sebab sy pon calon simpanan bg kptsn spra perubatab calon semenanjung baru ni..ade peluang x bg calon simpanan mcm saya untuk intake ke2 bg sesi julai 15..thank you

          Reply
          1. nerd

            hye nadila . awk clon smpanan jgk ? mcm ne kalau nk taw awk dpt ke x . awk kene tggu surat dripd pihak spa. kalaw xde surat .cek email . kalau xde email tggu pihak JKN la call. kalau xde jgk. awk cuba try tny ka atau call spa tntg status awk. try email ke? sbb sy pn buat mcm tu jgk 😀 tu je sy bole bntu awk . sy hrap bmanfaat.

        1. nita

          Hai..sy calon simpanan latihan jururawat pd sesi julai.bila n mcm mna nak tahu kte dipanggil ataupun tak utk sesi januari ni?..sy dari sarawak.

          Reply
          1. nita

            Surat belum ada lg..email pun takda.agak2nye kte semak status calon simpanan sma tarikh ngan keputusan temuduga ke?

          2. nerd

            nita kalaw aWk nk tw awk dpt ke x. cuba try cek surat twaran kt latihan.moh.gov.my bmula mggu dpan sbb kalau awk dpt . sblum 3 mggu tarikh lapor diri kene p tklimat.

          3. JoanKSX

            nerd, pasal taklimat tu, boleh tolong terangkan dengan selanjutnya? Bukankah buat Pemeriksaan Kesihatan, buat RM10 duti setem bagi 5 salinan Perjanjian, sediakan barang dengan mengikut Checklist yang terpapar dekat Lampiran… ? Bagi kemasukan sesi Januari 2015. Ini sahaja yang saya tahu lah… (sebab saya baca secara rambang sahaja)

            Saya merupakan calon Semenanjung yang dapat surat tawaran Latihan Juruteknik Makmal Perubatan.

            1)
            >www.spa.gov.my
            >Senarai Keputusan Temu Duga
            >Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma (Calon Semenanjung) Sesi Januari 2015
            >No. Kad Pengenalan

            >http://latihan.moh.gov.my/v3/index.php
            >Semakan Penempatan Latihan Pra Perkhidmatan dan Peningkatan Secara Lantikan
            >No Kad Pengenalan
            >Cetak
            >>>Surat Tawaran

            2)
            >Kembali
            >Tawaran Latihan Pra Perkhidmatan
            @@@Ini saja saya kena muat turun kan? (Saya kali pertama temu duga untuk Diploma, dan saya bukan penjawat awam)
            @@@PSL punya tak payah saya muat turun / cetak kan?

            Sila tolong balas pertanyaan saya secepat mungkin. Terima kasih.

    1. fasyah

      Hai nerd..sya pun dpt intake nurse utk jan 2015 ne,sya dpt tawu kamu org sabah jgk kan,ba bule la kta kenal2x ne? Ahaa..dpt d kk ka?

      Reply
  29. as

    sy dpt jururawat masyarakat yg dtngguhkan,spttny bulan julai tapi ddelay ke jan 2015..kwn2 tau mcm mana nk cek kat mana penempatan nnti?sbb xdpt lagi email or surat dr kkm.tq

    Reply
    1. nita

      As..awk dpat jm yg ditangguhkan jgak? Sy pun sama. Skrang ni email n surat takda. Rasanya mnggu dpan boleh check kat portal bahagian pengurusan latihan.

      Reply
          1. as

            kmk pun tunggu surat n email dr kkm..tpi blm gik..sampy kinek pun blm gik da result psl ya..dlm surat penangguhan ya da no fon utk dtnyk ce kta tnyak dsia..sbb dh lbh dr 3 mnggu utk kta lapor dirik bulan jan tpi blm surat or email ya dtg so kmk tkt la if in case dtngguhkn gik.

    1. JoanKSX

      Kalau separa perubatan kerajaan, melalui:-
      >www.spa.gov.my
      >Pendaftaran Pekerjaan Dalam Perkhidmatan Awam (SPA8i)

      TETAPI

      Sebelum itu, sila rujuk pada:-
      >Maklumat Jawatan (Gaji / Syarat Lantikan / Deskripsi Tugas)
      terlebih dahulu.

      Kalau katanya PERUBATAN sahaja, anda dikehendaki mengambil kursus Ijazah di universiti atau kolej perubatan yang diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Sila rujuk pada:-
      >Maklumat Jawatan (Gaji / Syarat Lantikan / Deskripsi Tugas)
      >Ijazah / Sarjana / PHD
      >Laman 3
      >Pegawai Perubatan Gred UD41
      Maklumat lanjut, sila rujuk kepada anggota-anggota perubatan.

      Reply
  30. zul

    hai.. saya tenggah tunggu result intvw latihan separa perubatan. intake. jan 2015..bg calon saawak,isnin ini 8/12 kuar.. doakan saya dapat.. tq

    Reply
  31. zul

    mcm mn nk check penempatan n tarikh melapor utk pelatih separa perubatan intake 2015 ekk??.. please someone tell me… chat me on fb : Kim Zuho…please..

    Reply
  32. ewie

    boleh sudah cek penempatan di portal bahagian pengurusan. sy dpt latihan di sandakan sabah.anyone? 🙂 actually jgn ikut sgt tarikh yg di tentukan tu sbb selalunya ble cek 1 mggu lebih awal.. just sharing 🙂

    Reply
  33. syuhada zahra

    Saya pon x reti nk cek pnempatan jururawat untk intake january 2015.tulis kt situ keluar 10/12 klmarin.mcm na nk ceck ?

    Reply
    1. JoanKSX

      1)
      >www.spa.gov.my
      >Senarai Keputusan Temu Duga
      >Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma (Calon Semenanjung) Sesi Januari 2015
      [kalau pun anda calon Semenanjung; kalau Sabah & Sarawak, pilih lah yang berkaitan dengan anda]
      >No. Kad Pengenalan

      >http://latihan.moh.gov.my/v3/index.php
      >Semakan Penempatan Latihan Pra Perkhidmatan dan Peningkatan Secara Lantikan
      >No Kad Pengenalan
      >Cetak
      >>>SURAT TAWARAN!!! =D (penempatan dicatat atas surat tawaran)

      2)
      >Kembali
      >Tawaran Latihan Pra Perkhidmatan
      >Tawaran Peningkatan Secara Lantikan (PSL) [kalau berkenaan]

      P.S. Saya tak masuk ‘click’ kah, ‘type’ kah, ‘muat turun/download’ kah, ‘cetak/print’ kah… dalam penjelasan saya untuk mengetahui penempatan.
      Harap-harap kalian boleh faham apa yang saya sampaikan… Semoga berjaya =)

      Reply
  34. Fatin

    nk tanye… mcm mne nk check penempatan jururawat masyarakat (calon sarawak). sye ditawarkn utk kemasukan julai 2014. tp d delay ke januari 2015.. dri semalam sye check xdpt2 jugak. mohon pencerahan.. bagi sape2 yg baik hati tlong sye boleh???..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *