5 Plugin Firefox Yang Wajib Anda Ada Jika Anda Seorang Blogger!

Jika korang masih menggunakan internet explorer, memang sah anda seorang yang hidup di zaman batu. haha!
Firefox adalah browser yang lebih selamat dan lebih customizable dengan pelbagai theme dan plugin.

Plugin/extension adalah berfungsi untuk menambah fungsi kepada firefox korang. Bergantung kepada apa yang anda mahu, korang boleh customize sesuka hati. Contoh korang seorang blogger jadi gunalah plugin yang boleh beri fungsi dalam membantu anda menjadi sorang blogger sejati! hehe

Hari ini aku nak share plugin yang wajib korang anda sebagai seorang blogger dan seorang yang internet addicted.

1) Do Follow Plugin

-Plugin ini fungsinya untuk korang check sama ada link blog korang yang korang tinggal tu do follow atau no follow. Do follow link akan menjadikan ranking blog ada di google lebih tinggi. No follow pulak link tu sekadar untuk pelawat dan tak berguna untuk google. Contoh korang nampak blog yang do follow, jadi tinggal la link di blog tu untuk tinggikan ranking di google.

2) ScribeFire

-Ini pula digunakan untuk post entry baru di blog anda tanpa login dan tanpa meninggalkan website yang anda sedang lawat. Memang best. contoh, korang tengah surf blog orang lain dan berminat nak copy content blog orang tu, jadi anda tekan F8 maka keluarkan satu tempat untuk anda tulis dan terus post ke blog korang tanpa perlu login dan tekan add new post dan baru nak taip.

3) Xmarks

-Xmarks ini fungsi dia untuk bookmark webpage/blog anda. Bookmark tersebut akan disimpan secara online! ya, jadi sekiranya korang banyak bookmark website dan tiba-tiba korang format laptop jadi hilanglah semua bookmark tersebut tetapi tidak dengan xmarks sebab ia akan simpan semua bookmarks anda dan anda boleh pindah balik bookmark tu ke firefox lain. Anda juga boleh access bookmark anda kat mana-mana je di dunia ni asal ada internet.

4) DownThemALL

-Plugin ini pulak fungsinya sebagai download manager untuk pastikan download korang lebih laju dan tidak sangkut-sangkut. Kalau pakai yang firefox, kadang tu asyik di takat sama je tak jalan-jalan padahal internet okey. Dengan adanya Down Them All ini, masalah tu tak de dah.. :)

5) Downloadhelper

-Ini juga berfungsi sebagai download manager tapi lebih khusus untuk download video. Macam download video kat youtube dengan hanya satu butang sahaja. Memang diwajibkan kepada kaki-kaki youtube!

Firefox ini memang best habis! Tengah perempuan kat bawah pun sokong firefox! Jangan renung lama-lama erk :P

Post ini telah dibaca sebanyak 2617

WordPress Plugin : Yahoo Messenger/ MSN smiley plugin

update later

Post ini telah dibaca sebanyak 1978